Nanopartiküllerin Zararlı Etkileri Nasıl Değerlendirilmelidir? (how should the harmful effects of nanoparticles be evaluated?)


Akciğerlere ulaşan havadaki partiküller hariç, vücuttaki nanopartiküllerin davranışı hakkında bilgi hala azdır. Nanopartiküllerin sağlıkla ilgili değerlendirilmesinde, yaş, solunum yolu problemleri ve diğer kirleticilerin varlığının bazı sağlık etkilerini değiştirebileceği gerçeğini dikkate alınmalıdır.


Toksikolojik Testler

Nanopartiküllerin toksikolojisinde doz-cevap ilişkileri dikkate alınması gereken önemli bir problemdir. Toksikolojide, paradigma vardır; bunlar, bireyin maruz kaldığı maddenin kütlesi ile sağlık etkilerinin ilişkili olduğunu ve birikmiş bir kütlenin dahili veya organ dozu/ maruziyeti ile sonuçlandığını göstermektedir. Nanopartiküller için konsantrasyon sayısı ve elde edilen toplam yüzey alanı biyolojik sistemlerle etkileşimleri belirler.

Ortam hava kirliliğinin bir parçası olarak nanopartiküllerin olumsuz sağlık etkileri için çeşitli hipotezler önerilmiştir; bunlardan bazları:


Partikül özellikleri:

1.     Hücreler ve dokular ile etkileşimler için geniş yüzey alanının önemi
2.     Biyomoleküllerle kompleks oluşumu
3.     Daha büyük partiküllere göre artan radikal türlerin oluşumu
4.     Artan oksidatif stres
5.     Hücresel DNA hasarının başlatılması
6.     Lipit peroksidasyonu ile oksidatif stresin başlatılması

Dağılım:

  • Boyutlara bağlı birikim özellikleri
  • Solunum epitel hücrelerinin alımı
  • Geçiş boşluklarına artan erişim
  • Sistemik sirkülasyona erişim

Organ sistemi etkileri (bağışıklık ve inflamatuar sistemlere etkileri dahil):

  • Makrofajların fonksiyonunun azalması, partiküllerin fagositozunun azalması, makrofaj hareketliliğinin azalması, sitoskeletal fonksiyon bozukluğu
  • Proinflamatuar aktivitenin artması, sitokin (ve diğer aracılar) indüksiyonu
  • Kalp fonksiyonları ve vasküler homeostaz üzerindeki yan etkiler

Nanopartiküller ve nanopartikül formülasyonları için verilen spesifik özelliklerin ışığında, genellikle ürünlerin toksisitesini belirlemek için yapılan analizler, nanopartiküllerin tüm olası olumsuz etkilerini tespit etmek için yeterli olmayabilir. Ancak, standart ve düzenleyici testlerin doğası ve sadeliği göz önünde bulundurulduğunda potansiyel çevresel etkilerin değerlendirilmesi için bu durum söz konusu olmayabilir. Nanopartiküller reaktivite ve çözünürlük bakımından farklılık gösterebilir ve her türlü endojen protein, lipit, polisakkarit ve hücre ile etkileşime girebilir.