Yağlar, Baz Yağ Fabrikaları (base oil factories)

Baz yağ üretim fabrikalarında kullanılan hammadde çoğunlukla petrol rafinerileri atmosferik distilasyon kalıntısıdır. Üretilmek istenen baz yağ stokuna göre hampetrolün yapısı, yani çıkarıldığı bölge önemlidir; tercih edilen hampetrol türleri, yüksek vaks içerikli parafinik hampetroller (W. Texas, Arab Light gibi) ve düşük vaks içerikli naftenik hampetrollerdir (S. Louisiana hampetrolü gibi). Atmosferik distilasyon kalıntısı dışındaki hammaddeler arasında sentetikler (PAO, polieterler, esterler) ve doğal gazdan elde edilen vakslar (GTL vaksları) sayılabilir.

Proses Rotaları

Baz yağların üretim rotaları API baz yağ sınıflama sistemi ve bu sistemin gerektirdiği üretim metotlarına göre incelenebilir. Önceki kısımlarda da görüldüğü gibi API sistemi baz yağları beş grup altında toplar; bu grupların üretim metotları genel olarak aşağıdaki verildiği gibidir.


API Grup
Sülfür, %ağ.
Doymuşlar, %ağ.
Viskozite indeksi, VI
Üretim metodu
I
> 0.03
< 90
80-119
Solvent rafinasyon (ekstraksiyon, devaksing)
II
< 0.03
> 90
80-119
Hidroprosessing (şiddetli hidrokraking)
III
< 0.03
> 90
> 120
Şiddetli hidroprosessing (hidrokraking / Hidroizomerizasyon)
IV



Oligomerizasyon
V



Çeşitli


1. Solvent Rafinasyon Rotası

Grup I baz yağlarının elde edildiği bu üretim rotasında hampetrolden önce atmosferik distilasyonla benzin, dizel, v.s., gibi hafif ürünler ayrılır ve kalıntı vakum distilasyonu kulesine verilir. Vakum kulesi değişik viskozite aralıklarında baz yağ fraksiyonlarının alındığı ünitedir. Buradan çekilen her fraksiyon ayrı ayrı solvent ekstraksiyon işleminden geçirilir; Örneğin, furfural gibi bir solventle ekstraksiyon prosesiyle akımda bulunan aromatik bileşiklerin %70-80 kadarı ayrılabilir. Solvent ekstraksiyon prosesinden çıkan akıma (düşük sıcaklıklara soğutulur) devaksing işlemi uygulanarak içerdiği vakslar uzaklaştırılır; bu prosesle ürüne düşük-sıcaklıkta akışkanlık özelliği kazandırıl ılır. Rafinasyonun son aşaması baz yağın kullanın alanları da dikkate alınarak gerekli hallerde uygulanan renk ve kararlılığın düzeltildiği bitirme ‘finishing’ işlemidir. Çok kullanılan bir finishing metodu hafif hidrofinishing prosesidir.


Şekil-1: Grup I yağları üretimi blok diyagramı


2. Hidroprosessing (Şiddetli Hidrokraking) Rotası

Şiddetli hidrokraking prosesinde vakum distilasyonuna beslenecek hammaddeler yüksek (~400 0C) sıcaklık ve yüksek basınç (~3000 psi) altında, katalizörlü ortamda hidrojenle reaksiyona sokularak içerdiği bazı bileşikler uzaklaştırılır veya ıslah edilir; reaksiyonlar sonucu,

·         Heteroatomlar (sülfür, nitrojen ve oksijenli bileşikler) uzaklaştırılır,
·         Aromatik bileşikler doymuş halkalı bileşiklere dönüşür,
·         Ağır poli sikloparafinler parçalanarak hafif doymuş hidrokarbonlar meydana gelir.

Hidrokraking prosesinden alınan akım vakum distilasyonuyla çeşitli viskozite aralıklarında fraksiyonlara ayrılır, soğutularak devaksing prosesinden geçirilir ve ikinci bir yüksek basınçlı hidrotreater işleminden geçirilerek kalan doymamış hidrokarbonlar da doymuş bileşiklere dönüştürülür; böylece eser miktarlardaki polar bileşikler ve aromatikler de uzaklaştırılarak baz yağın kararlılığı yükseltilir.


Şekil-2: Grup II yağları üretimi blok diyagramı


3. Şiddetli Hidroprosessing (Hidrokraking / Hidroizomerizasyon) Rotası

Bu üretim rotasında bir önceki üretim rotasındaki hidrokraking prosesi aynen uygulanır; farklı olarak soğutularak yapılan devaksing prosesinin yerini daha modern ve etkin vaks dönüştürme prosesi alır.

Hidroizomerizasyon prosesinde özel ve seçici bir katalizörle vakslar (n-parafinler) izomerleştirilerek yüksek viskozite indeksli ve düşük akma noktalı izo-parafinlere dönüştürülür.

Elde edilen baz yağların viskozite indeksleri 130 gibi çok yüksek değerlere yükselirken, akma noktaları –25 0C’nin altına kadar düşürülebilir. Üretim rotasının baz yağlara kazandırdığı avantajlar aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • Çok yüksek viskozite indeksi (100-130),
  • Düşük uçuculuk,
  • Oksidasyona çok iyi dayanıklılık,
  • Yüksek termal stabilite,
  • Fevkalade düşük sıcaklık akışkanlığı,
  • Düşük toksisite

Bu özellikler sentetik baz yağlardan polialfaolefinlerin (PAO) üstün özellikleriyle kıyaslanabilir düzeydedir.




Şekil-3: Grup III yağları üretimi blok diyagramı


Tipik Bir Hidroprosessing Rotası

Bir hidro-konversiyon ünitesinde ham maddedeki aromatikler, yüksek sıcaklık ve yüksek basınçta katalizör varlığında hidrojenle reaksiyona sokularak baz yağlara dönüştürülür. Baz yağ fabrikasının dizaynına göre kullanılan hammadde yüksek vakum ünitesinden alınan bazı distilatlar, propan deasfaltingden asfaltı giderilmiş yağ veya furfural ekstraksiyondan rafinat olabilir.

Ham madde hidrojenle zenginleştirilmiş gazla karıştırılır, yataklar şeklinde katalizörle yüklü reaktörün üstünden verilir. Katalizör, aynı anda çok sayıda reaksiyonun ilerlemesini sağlar, bu reaksiyonun şiddeti ilk yatakta çok yüksektir, aşağı doğru ilerledikçe kademe kademe azalır. Reaksiyonlar ekzotermik olduğundan katalizör yataklarda sıcaklık artar. Tehlikeli durumlarla karşılaşmamak için sıcaklığın kontrol altında tutulması gerekir.

Katalizör yataklardaki reaksiyonlar oldukça komplekstir. Ayırma ünitesinden sonra elde edilen son üründe aromatik miktarı ve uzaklaştırılması gereken hafif bileşikler çok azdır. Hafifler, bir distilasyon kolonunda ayrılarak baz yağ stoku elde edilir, daha sonraki işlemler için bir ara tankta depolanır.

Vakum distilasyon ünitesi (VDU): Baz yağın viskozitesi ve uçuculuğunu düzenler.

Hidrotreating ünitesi (HTU): Bazı doymamış hidrokarbonları doymuş hidrokarbonlara dönüştürerek solvent ekstraksiyondan önce parafinler veriminin artırılmasını sağlar. Katalizör zehirleyici maddeleri uzaklaştırır, baz yağın oksidasyon stabilitesini, rengini ve yüzey özelliklerini düzeltir.

Hidrokraking ünitesi (HCU): Karmaşık bir prosestir; baz stok fraksiyonundaki moleküllerin yapıları, istenilen doymuş hidrokarbon moleküllerine dönüşecek şekilde yeniden düzenlenir (rearregement).

Doymuş hidrokarbonların verimi, hidrotreating ve solvent ekstraksiyon proseslerinde alınan verimlerden çok daha fazladır. Baz yağın viskozite indeksini ve motor performansını düzenler.

Katalitik devaksing veya izodevaksing (CDU; IDW): Baz yağa düşük sıcaklık performansı ve düşük akma noktası özelliği kazandırır.

Hidrofinishing ünitesi (HFU): Bazı nitrojen ve sülfür bileşiklerini ayırır ve baz yağın rengini, oksidasyon stabilitesi ve termal stabilitesini düzeltir ve yüzey özelliklerini düzeltir.

Hidrofinishing işlemleri arasında adsorblayıcı klay (solventleri ayırır) ve baz-metal katalizörlü hidrofinishing (aromatikleri doymuş bileşiklere dönüştürür) prosesleri sayılabilir. Hidrofinishing bazı nitrojen ve sülfür bileşiklerini uzaklaştırır, baz stokların oksidasyon ve ısıl kararlığını artırır rengini düzeltir.


GERİ (hampetrolden petrokimyasallara)