Solunan Nanopartiküller Sağlığı Nasıl Etkiler? (how do inhaled nanoparticles affect health?)


Solunan nanopartiküller akciğerde birikebilir ve daha sonra beyin, karaciğer ve dalak gibi diğer organlara ve muhtemelen gebe kadınlarda fetusa gidebilir. Bazı malzemelernanopartiküller şeklinde solunduğunda toksik hale gelebilir. Solunan nanopartiküller akciğer iltihabına ve kalp sorunlarına neden olabilir.


Solunan Partiküller

Hava kirliliğinin bir bileşeni olan partiküllü maddenin insan sağlığına etkisi olan rolü bilinmektedir. Ortam partikülat hava kirliliğinin, kardiyovasküler hastalık ve ölüm ile istatistiksel olarak ilişkili olduğu bulunmuştur.

Nanopartiküllerin sayısıyla kütle arasında güçlü bir ilişki olduğunu gösterilmiştir. Maruziyet-doz ilişkileri zamana ve yere bağlıdır ve epidemiyolojik çalışmalar uygun ölçümün olmaması nedeniyle engellenmektedir. Yanma kaynaklı partiküllerin olumsuz sağlık etkilerinde bir itici güç olduğuna dair kanıtlar vardır.

Solunan partiküllerin dozunun tahmin edilmesi için, bölgesel depolanma, alıkonma, çözünürlük, yeniden dağılım, dolaşımdaki translokasyon, metabolizma, belirli organlarda birikme ve idrar ve dışkı yoluyla atılım yolları dahil olmak üzere çeşitli mekanizmaların bilinmesini gerektirir. Partikül birikimini kontrol eden veya etkileyen faktörler, partikül karakteristiklerini, solunum yollarını ve solunum şekli gibi ventilasyonun bireysel özelliklerini içerir.


Şekil-1: Sağlıklı bir yetişkinde, çapın fonksiyonu olarak partikül birikiminin monotonik olmayan ilişkileri



Şekil 2. Pulmoner bölgede (akciğerler) biriken çözünmeyen partiküller için bilinen ve asılı mekanik boşluk yollarının diyagramı

Solunan partikülat madde, Şekil 1'de gösterilen bir modelde tarif edildiği gibi partikül büyüklüğüne bağlı olarak insan solunum sistemi boyunca (gırtlak, burun, trakeobronşiyal ve diş yuvaları bölgeleri) biriktirilebilir. 100 nm'den küçük partiküllerin fraksiyonel çökelme verimi, pulmoner bölgelerde (akciğer) % 30 ile 70 arasındadır. Azalan partikül boyutu diş yuvaları birikiminde büyük bir artışa neden olur.

Pulmoner bölgedeki çözünmeyen partiküllerin mekanik klirensi için genel yollar Şekil 2'de verilmiştir. Solunum yolunda birikimden sonra, nanopartiküllerin translokasyonu potansiyel olarak akciğer interstisyumu, beyin, karaciğer, dalak ve hamile kadınlarda muhtemelen fetüste meydana gelebilir.

Solunum Toksisitesi için Deneysel Kanıt

Havadaki partikül toksisitesinin değerlendirilmesi için çeşitli model nanopartikülat malzemeler kullanılmıştır. Bunlar arasında polistiren, titanyum dioksit, karbon siyahı, kobalt, nikel ve lateks bulunmaktadır.Fareler, eşit bir konsantrasyona maruz kaldıklarında, titanyum dioksitin nanopartiküllerin, ince TiO2'den daha fazla bronkoalveolar enflamasyona neden olduğu görülmüştür. Nanopartikülat polistiren için de benzer sonuçlar elde edilmiştir.

Bu çalışmalar, toksisiteleri düşük olan malzemelerin, nanopartiküllerini içeren formülasyonlarda uygulandığında toksik olabileceğini göstermektedir. Bu partiküller düşük çözünürlükte ise, bu etki sadece inhale edilen dozun artan yüzey alanına bağlı olabilir. Nanoskalalı ve ince karbon siyahı ve lateks partiküllerinin düşük dozları için benzer sonuçlar elde edilmiştir.

Nikel nanopartiküller için, daha büyük boyutlu nikele kıyasla, artmış akciğer enflamasyonu ve toksisitesi gözlenmiştir. Bu nedenle, inhalasyona maruziyet için, nanopartiküllerin aynı kimyasal bileşimin daha büyük partiküllerine kıyasla daha fazla toksisite gösterebileceği sonucuna varılabilir. Nanopartikülat Ni nanopartikülat TiO2 en az toksik olan, nanopartikülat Ni nanopartikülat Co daha toksiktir. Toksisitenin sıralaması, malzemelerin, plazmid DNA'ya serbest radikal hasarını indükleme kabiliyetine yansımış olup, bu da serbest radikal oluşumunun, toksisitede gözlenen bu farklılıkların altında kaldığını gösterir.

Ultraince Partiküller (UFP)

Ultra ince partiküller, nanoboyutlu partikülatlardır. Ortam hava kirliliğine neden olan partiküllerle ilgili standartlar, PM10 ve PM2.5 partikül sınıflarından çok daha küçük olan ve daha agresif sağlık etkilerine sahip olduğuna inanılan bu boyut sınıfındaki partikülleri kapsamaz.

UFP'ler karbon bazlı veya metalik olarak iki grupta toplanabilir; bunlar da magnetik özelliklerine göre daha fazla tipe bölünebilir. Elektron mikroskobu ve özel fiziksel laboratuar koşulları altında UFP morfolojisininin gözlemlemesi sağlanabilmektedir.

UFP'ler hem üretilir hem de doğal olarak meydana gelir. UFP'ler, hava kaynaklı partikül maddesinin ana bileşenidir. UFP'ler solunum yolu ile ilgili maruz kalma durumunda, akciğerin derinlerine nüfuz etme özellikleri nedeniyle sağlık için büyük bir endişe kaynağıdır.

Sistemik Toksisite

Nanopartiküller, kandan akciğere translokasyon yapabilir, bunun derecesi değişebilir. Solunum yollarından başka bir translokasyon yolu, nöronal alım ile olabilir.

Partikülat Toksisitesinin Mekanizmaları

Genel olarak parçtiküllerin toksisitesi için olası birkaç etki mekanizması (epitelyal doku hasarı, iltihaplanma, oksidatif stres tepkisi ve alerjiyi gibi) kabul edilmiştir.