Kuantum Statistikleri (quantum statistics)

Kuantum mekaniğin klasik mekanikten ayrılan temel özelliği, belirli bir tipteki partiküllerin birbirinden ayırt edilememesidir. Bu, benzer partiküllerden oluşan bir düzenekte, iki partikülü birbiriyle değiştirmenin, sistemin yeni bir konfigürasyonuna yol açmayacağı anlamına gelir (kuantum mekaniğinin dilinde: sistemin dalga fonksiyonu, bir faza kadar değişmez). Farklı türdeki partiküllerden (örneğin, elektronlar ve protonlar) oluşan bir sistem durumunda, sistemin dalga fonksiyonu, her iki partikül grubu için ayrı bir faza kadar değişmezdir.

Sistemlerin klasik ve kuantum tanımlamaları arasındaki bu fark, tüm kuantum statistiklerinin temelini oluştursa da, kuantum partikülleri, sistemin simetrisine göre iki ayrı sınıfa bölünmüştür. Spin-istatistik teoremi iki özel tür simetriyi iki tür spin simetrisiyle, yani bozonlar ve fermiyonlarla birleştirir (Şekil).





1.Enerji Dağılımı

Bir miktar özdeş partikül arasında sabit miktarda bir enerjinin dağılımı, mevcut enerji durumlarının yoğunluğuna ve belirli bir durumun işgal edilme olasılığına bağlıdır. Belirli bir enerji durumunun işgal edilme olasılığı, dağıtım fonksiyonu tarafından verilir, ancak belirli bir enerji aralığında daha fazla enerji durumu varsa, bu enerji aralığı olasılığına daha büyük bir ağırlık verilir.

n(E) DE = g(E) f(E) DE

n(E) = E ve E + DE arasındaki enerjide, birim hacimdeki partikül sayısı
DE = enerji aralığı
g(E) = durum yoğunluğu; veya, DE aralığında birim hacimdeki enerji durumu
f(E) = dağılım (distribüsyon) fonksiyonu; veya, bir partikülün E enerji durumunda bulunma olasılığı

Enerji Dağılım Fonksiyonu:   Dağılım fonksiyonu f(E), bir partikülün enerji durumu E'de olma olasılığıdır. Dağılım fonksiyonu, enerjinin sürekli bir değişken olarak ele alınabileceği durumdaki ayrık olasılık düşüncelerinin genelleştirilmesidir. Doğada üç farklı şekilde farklı dağılım fonksiyonları bulunur. Her bir dağılımın paydası A ifadesi, sıcaklıkla değişebilen bir normalizasyon terimidir.


Maxwell-Bolzmann (klasik)
Bose-Einstein
(kuantum)
Fermi-Dirac
(kuantum)
        1
f (E) = ¾¾¾
           A eE/kT
        1
f (E) = ¾¾¾¾¾
           A eE/kT -1
        1
f (E) = ¾¾¾¾¾
            A eE/kT + 1
-
Bozonlar
Fermiyonlar
Örnek: Moleküler hız dağılımı
Örnek: termal radyasyon, spesifik ısı
Örnekler: Bir metalde elektronlar, yarıiletkende iletim


Durum Yoğunluğu: Aynı partiküller arasında enerji dağılımı, kısmen belirli bir enerji aralığında ne kadar uygun durum olduğuna bağlıdır. Bu durum yoğunluğu, enerjinin fonksiyonu olarak, birim hacim başına bir enerji aralığında durum sayısını verir. "İstatistiksel ağırlık" terimi bazen, özellikle mevcut durumların ayrı olduğu durumlarda eşanlamlı olarak kullanılmaktadır. Partiküllerdeki fiziksel kısıtlamalar, durum yoğunluğunun formunu belirler.

Bir metaldeki elektronlar için, durum yoğunlukları "bir kutudaki partikül" tipi elektronun dalga yapısından gelir.

           4 p (2m)3/2
r(E) = ¾¾¾¾¾ (E)1/2
                  h3

Enerji ve dalga boyu arasındaki ilişkinin olduğu fotonlar için:

               hc
E = pc = ¾¾
                l

Durum yoğunluğu:

            8 p
r(E) = ¾¾ (E)2
           (hc)3


2. Maxwell Bolzmann Dağılımı

Maxwell-Boltzmann dağılımı, özdeş fakat ayırt edilebilir partiküller arasındaki enerji miktarının dağılımı için klasik dağılım fonksiyonudur.

  1
f (E) = ¾¾¾
           A eE/kT

f(E) = bir partikülün E enerji durumunda bulunma olasılığı, A = normalizasyon sabiti, k = Boltzman sabiti, T = mutlak sıcaklık

Ayrılabilirlik varsayımının yanı sıra, klasik statistik fizik aşağıdaki posülatları ileri sürer:

·         Belirli bir durumu işgal edebilecek partikül sayısı üzerinde herhangi bir kısıtlama yoktur
·         Termal dengede, mevcut enerji durumları arasında partiküllerin dağılımı, mevcut toplam enerji ve toplam partikül sayısı ile tutarlı olarak en olası dağılımı alacaktır
·         Sistemin her özel durumu eşit olasılıktadır

Bu postülalarda yer alan genel fikirlerden biri, herhangi bir partikülün, ortalamanın üzerinde (yani, payından çok daha fazla) bir enerji elde etmesinin olanaksızlığıdır. Ortalamadan daha düşük enerjiler tercih edilir çünkü bunları elde etmenin daha fazla yolu vardır. Bir partikül, örneğin, ortalamanın 10 katı enerji alırsa, enerjinin kalan kısmının dağılımı için olasılık sayısını azaltır.