Nanopartiküllerin Hangi Özellikleri ‘Sağlıklığa Etkileri’ ile İlgilidir? (what properties of nanoparticles are related to their 'health effects'?)


Nanopartiküllerin sağlığa etkileri ile ilgili parametreler, nanopartikülün toksikolojisi boyutu (daha küçük parçacıklar daha tehlikeli olabilir), kimyasal bileşimi , yüzey özellikleri ve şeklidir.


Nanopartiküllerin Toksikolojisi

Nanopartiküllerin toksisitesi ile ilgili özel çalışmalar literatürde son zamanlarda ortaya çıkmasına rağmen, hala çok azdır. Partiküllerin davranış ve toksisitesi ile ilgili veriler esas olarak solunumla ilgili nanopartiküller üzerindeki çalışmalarla ilgilidir. Partiküllerin davranışı ile ilgili veriler, ilaç formülasyonları ile ilgili problemleri çözmek için ve nano madde bileşenlerini içeren formülasyonların kullanıldığı ilaç çalışmalarından da elde edilebilir.

Boyut

Patikül boyutunun nanoskala seviyesine kadar küçülmesi, yüzey hacim oranında muazzam bir artışla sonuçlanır; bu nedenle yüzeyde daha fazla kimyasal molekül bulunur, böylece intrinsik toksisiteyi arttırır. Bu, nanopartiküllerin genellikle, kütlesel doz bazında karşılaştırıldığında, daha büyük partiküllerinden daha toksik olmasının nedenlerinden biri olabilir.

Kimyasal Bileşim

Kimyasalın bileşimi ve toksikolojik özellikleri, partiküllerin toksisitesi yönünden önemlidir. örneğin, karbon siyahının etkisinin titanyum dioksitinkinden daha şiddetli olduğu gösterilmiştir. Oysa,her iki bileşiğin nanopartiküllerinin de, daha büyük partiküllere kıyasla sıçanlarda daha fazla akciğer iltihabı ve epitel hasarı meydana getirdiği kanıtlanmıştır. Ayrıca, yüzeyde adsorbe olan kimyasallar nanopartiküllerin reaktivitesini etkileyebilir. Partikül hava kirleticilerinden (dizel egzoz partikülleri) izole edilen fraksiyonların, hücreler üzerinde toksik etki gösterdiği saptanmıştır. Ortam havasındaki nanopartiküller çok karmaşık bir bileşime sahip olabilir ve bu bileşenler organikler ve metallerle etkileşime girebilir.

Havadaki nanopartiküller partikül toksisitesi için bir bilgi kaynağı olarak kullanılabilir. Ancak, yanma kaynağının kirliliğinin bir parçası olarak ortam havasındaki partiküllerin, endotoksin gibi biyolojik bileşikler de dahil olmak üzere her türlü reaktif kimyasal ile kaplandığını bilmelidir. Böylece, nanopartikül toksisitesi için ortam havası partiküllerinden elde edilen bilgilerde, partikül bileşiminin ve kirlenmenin olası etkileri dikkate almalıdır.

Şekil

Az sayıda veri bulunmasına rağmen şekil de önemli bir faktördür. Lifler, özellikle ince kesit ve uzunluğun fiziksel parametrelerinin belirlenebilir bir solunabilirlik ve enflamatuar potansiyele sahip olduğu, özellikle inhalasyon ile ilgili olarak, tartışma hakkındaki önemli bir örnek sağlar. Liflerin biyo-dağılışı, dozlarını etkili bir şekilde belirler.

Özel bir lif kategorisi, birkaç nanometre çapında, birkaç mikrometre uzunluğa sahip olan nanotüplerdir. Bazı asbest liflerinin iyi bilinen kanserojen etkileri dikkate alınarak riskler değerlendirilmelidir. Son zamanlarda yayınlanmış iki in vivo çalışmada, tek duvarlı karbon nanotüplerin (SWCNTler) intratrakeal uygulamadan sonra akciğer granülomlarını indüklediği gösterilmiştir.

Nnanotüpler, akciğer toksisitesi iyi bilinen kuvars parçacıklarından daha zehirlidir. Multifokal granülomatöz lezyonlar, iltihaplanma, hücre proliferasyonu veya sitotoksisite olmaksızın gözlenmiştir; bu, toksik tozların normal paradigmasını takip etmeyen, nanotüpler tarafından potansiyel olarak yeni bir pulmoner toksisite ve hasar mekanizmasını işaret eder. Bir insan keratinosit hücre çizgisi kullanılarak yapılan in vitro çalışmalar, karbon nanotüp maruziyetinin, ölümcül toksisite potansiyeli olarak yorumlanabilen, oksidatif stres ve hücresel toksisite ile sonuçlandığını göstermiştir.

Asbest, doğal olarak oluşan altı silikat mineralidir. Bunların hepsi, kendi adlarıyla adından söz ettiren asbestiform yapısına sahiptir; uzun (kabaca 1:20 en boy oranı), aşınma ve diğer işlemlerle oluşabilen her biri ince lifli kristaller, fiberler formda, milyonlarca mikroskobik “fibril” ten meydana gelebilir. Renklerine göre mavi asbest, kahverengi asbest, beyaz asbest ve yeşil asbest olarak bilinir. Bireysel asbest lifleri, insan gözüyle görünmez, boyutları yaklaşık 3-20 um genişliğinde, kalınlığı 0.01 um kadar olabilir. (İnsan saçı genişliği 17-181 um arasında değişir).