Biyoteknoloji (biotechnology)

Biyoteknoloji, canlı organizmalar, biyolojik sistemler ve prosesler (ürünlerin ve hizmetlerin üretilmesi amacıyla) yoluyla, malzemelerin işlenmesinde bilimsel ve mühendislik ilkelerinin uygulanmasıdır.

Biyoteknoloji terimi, 1917'de Macar mühendis Karl Ereky tarafından, büyük ölçekli domuz üretimi için yem olarak şeker pancarı kullanan entegre bir prosesi tanımlamak üzere üretildi; 1970'lerin başına kadar bu terim öncelikle gıda endüstrisinde ve tarımda kullanılıyordu. Günümüzde biyoteknoloji, genel olarak mikrobiyoloji, biyokimya, gen mühendisliği ve çeşitli ürün ve hizmetlerin ticari üretiminde diğer biyolojik bilimler metotlarının kullanımıyla ilgilidir. Modern biyoteknolojinin ana hedeflerinden biri, yeni nesil ilaçların ve teşhislerin geliştirilmesi ve üretilmesidir. Bu tür üretimlerde, çoğunlukla nanoparçacıklar ve biyolojik nanoobjeleri (DNA, virüsler, antikorlar, v.s.) kapsayan nanobiyoteknolojik yaklaşımlar kullanılır. bunlar, rekombinant DNA teknolojisine, hibridoma (iki hücrenin füzyonu) ve trioma (üç hücrenin ardışık füzyonu) gibi çeşitli tekniklere dayanır.

(Bak. Nanobiyoteknoloji)


Biyoteknolojinin renkleri, biyoteknolojiyi içeren farklı alt spesiyaliteleri düzenlemek için kullanılan bir sınıflandırma sistemidir