Biyopolimerler (biopolymers)

Biyopolimerler, canlı organizmalar tarafından sentezlenen yüksek molekül ağırlıklı (polimer) bileşiklerdir.

Biyopolimerler, canlı organizmaların yapısal tabanını oluşturur ve çeşitli biyolojik fonksiyonlarla aktivitelerini destekler. Biyopolimerler arasında proteinler, nükleik asitler ve polisakaritler sayılabilir. Ayrıca glikoproteinler (molekülleri peptit zincirlerine kovalent bağlı oligo- veya polisakarit zincirleri içeren bileşikler) ve lipoproteinler (proteinler ve lipidlerden oluşur) gibi karışık biyopolimerler de bulunur.

‘Lipoproteinler’ terimi, genellikle proteinler ve lipidlerden oluşan tüm yapılara uygulanır. Lipoprotein biyopolimerleri, kovalent bağlı lipidleri olan proteinlerdir (örneğin, proteinleri membrana bağlayan bir çıpa görevi yaparlar); bunlar, bileşimleri tanımlanmamış lipoprotein agregalardan farklıdır (örneğin, böyle lipoproteinler kan plazmasında suda çözünmeyen lipidleri naklederler).

Glikoproteinler, hayvanların ve bitkilerin hücre membranlarının önemli bir yapısal bileşenidir; tüm antikorları, interferonları, kan plazmasını ve süt proteinlerini, reseptör proteinlerini, birçok protein hormonunu v.s içerir. Eritrosit membranların glikoproteinleri (özellikle çeşitli karbonhidrat kalıntılarıyla glikosile edilmiş, fakat homolog bir protein parçaya sahip) insan kan türünü önceden belirler.

Birçok biyopolimer gıda işlemede, ilaç endüstrisinde, ayrıca boyutları ve benzersiz özellikleri nedeniyle biyomimetik nanomalzemeleri oluşturmak için kullanılır.


Biyopolimerlerin sınıflandırılması