Biyomimetik (biomimetics)

Biyomimetik, fikir ve temel unsurları doğadan ödünç alınan cihazlar, enstrümanlar, mekanizmalar veya teknolojilerin yaratılmasıdır.

Biyomimetiğin yeraldığı çeşitli alanlar:

·         Biyolojik biyomimetik, biyolojik sistemlerde meydana gelen süreçlerin incelenmesi
·         Bu proseslerin matematik modellerini oluşturan teorik biyomimetik
·         Mühendislik problemlerini çözen teorik biyomimetik modellerini uygulayan teknik biyomimetik

Biyomimetik malzemenin ilk örneklerinden biri yaygın kullanımı olan kanca-ve-halka tutturucu, ‘Velcro’dur; giysilere yapışan ve çok bilinen dulavrat otunun (Arctium Lappa) meyvelerinden esinlenmiştir. Son yıllarda biyomimetik gelişim, nanoteknolojinin gelişimine dayanmaktadır. Biyolojik makromoleküllerin boyutları nanometre skalada bulunur; nükleik asitler (DNA, RNA) ve proteinler (antijenler, antikorlar, viral kapsidler, enzimler, v.s.). Biyolojik makromoleküllerin düzenli biyolojik yapısı biyomimemtikte kullanılabilir olmalarını sağlar. DNA çift heliks, veya spiral olarak düzenlenmiş viral kapsid proteinler spesifik mekansal düzenleme için iskele olarak kullanılabilir (örneğin, metal nanopartiküllerin). Bir diğer girişim, düzenlenmiş DNA yapının nanosistemler için bir malzeme olarak kullanılmasıdır (DNA mühendisliği).

Mekansal olarak organize edilmiş DNA nanomatrisleri oluşturma fikri, DNA mühendisliği fikrini öneren Ned Seeman’nın çalışmalarından ve ‘iskele DNA origami’ (origami Japon kağıt katlama sanatı) yöntemini yaratan Paul Rothemund'un eserlerinden gelmiştir.

Paul Rothemund tarafından önerilen yöntemde, yapay olarak sentezlenen tek-sarmallı DNA dizisinini (sekans)  hesaplamada özel bir bilgisayar programı kullanılır. Programa göre, DNA, özel bir çözeltiye konulduğunda, nükleotid sekansının tamamlayıcı bölgelerinin eşleşmesi ile tanımlanan bir konformasyonu benimser.

Yazar, uzun programlanabilir DNA iplikçiklerinden (7,000 nb, 1 nb = 1x10-37 m²) iki boyutlu DNA strandlar (iplikcikler) yapmak için, yardımcı kısa DNA strandlar (200 nb) kullanılmasını önerdi; bunlara ‘staple (lif, çatal lif)’ adını verdi. Metodu kanıtlamak için ‘smiley-faces (gülen-yüzler)’i yarattı; DNA ipliklerinden Amerika'nın haritası, kar taneleri, altıgenler, v.s. yapıldı (Şekil).

Ned Seeman'ın grubu, DNA moleküllerinin sadece self-montajla iki- ve üç-boyutlu yapılarını değil, bir ‘yürüyen’ nanorobotu da yaratmıştır. Nanorobot, bacaklarını (DNA fragmanlarından oluşan), baz DNA moleküle sırayla ekleyip çıkarır ve böylece ileriye doğru gider.

Biyomimetik nanoteknoloji henüz bebeklik aşamasındadır. Birçok keşif henüz spesifik  ticari ürünlere dönüştürülemez durumdadır, ancak geliştirilmeleri gelecekte yeni nanocihazların oluşturulmasında çok yardımcı olacaktır.

Malzeme mühendisliğinde “biyomimetikler” olarak adlandırılan yapay taklit (mimik) malzemelerin üretimi üzerinde çalışılmaktadır. Biyomimetikler, kompleks yaşamsal sorunları çözebilmek amacıyla doğal modellerlin, sistemlerin ve elementerin imitasyonudur; yani yapay olarak hazırlanmış, taklitlerdir.

(Bak. Nanoelektromekanik-Sistemler)




DNA origaminin atomik kuvvet mikroskopla alınmış fotoğrafı
http://eng.thesaurus.rusnano.com/wiki/article577