Biyoçip (biochip)

Biyoçip: (1) aynı numunede birden çok hedefin eşzamanlı olarak algılanması için düz bir substrat üzerinde protein, nükleik asit veya biyolojik yapıların depolanmış mikrodizini veya şablonu (templat); (2) biyolojik moleküller içeren elektronik cihaz.

Biochips yaygın olarak in vitro* teşhislerde kullanılır. Bir biyoçipin prensibi, analizlenen moleküllerin, çip üzerinde çöktürülmüş biyopolimer molekülleri tarafından tanınmasına dayanır. Bu tür tanıma, reseptörlerin ligandlarla (örneğin antijenler ile antikorlar) etkileşimi yoluyla veya tamamlayıcı DNA zincirlerinin hibridleşmesiyle sağlanır. Özellikle, kısa oligonükleotid dizilerini tanıyan ve genlerde tekli mutasyonları saptayabilen biyoçipler geliştirilmiştir. Mikroçip üzerinde çöktürülmüş oligonükleotidlerin nanokala uzunluğu, etkinlik ve verimini belirleyen en önemli faktörlerden biridir. (*in vitro: ‘laboratuvar ortamında ya da yapay koşullarda’ anlamında bir terimdir.)

Şekilde bir DNA çipinin etki mekanizması gösterilmiştir: Oligonükleotidler çipin yüzeyinde harekete geçirilir. Bir test örneği eklendiğinde, numunedeki tamamlayıcı hedef DNA, çip üzerindeki oligonükleotitle (ortada) bir dubleks oluşturur. Sonuç olarak, numunenin ne gibi bir konu  (enfeksiyon, kansere özgü işaretleyici, v.s.) içerdiğini onaylayan bir sinyal üretilir.


Şekil: Bir DNA çipinin etki mekanizmasının şematik bir gösterimi