Kemik (bone)

Kemiğin eşsiz özellikleri görünürde çelişkiler veya zıtlıklarları birarada bulundurur. Kemik serttir fakat esneyebilir, hafiftir fakat doku büyümesini destekleyecek kadar katıdır, mekanik olarak kuvvetlidir fakat porözdür. Kemik kırılmadan ağırlığa dayanabilir, sıkıştırma kuvveti gerilme kuvvetinin iki katıdır. Bu seçkin özellikler kemiğin kompleks hiyerarşik yapısı ve bileşiminden ileri gelir; kemik, kalsyum fosfat partikül (hidroksiapatit) takviyeli kollajen (çoğunlukla tip I kollajen) fibrillerin bir kompozitidir.

Mekanik yönden bakıldığında kemiğin yapısı bir sandviç yapı gibi tanımlanabilir; örneğin femoral başı gibi bir yapıda, yoğun bir dış kabuk (kortikal kemik) ve gözenekli bir iç tabaka (süngerimsi kemik) bulunur. Süngerimsi kemiğin sadece %20 kadarlık hacmi kemik malzemesiyle doludur, kalan kısım kemik iliğidir. Kortikal kemik düzenli olarak dizilmiş fibrillerden ouşur (Şekil-1).

Fibriler, 300 nm uzunluk ve 1.5 nm kalınlıktaki kollajen moleküllerinin, osteoblastlar (kemik yapıcı hücreler) tarafından hücre-dışı boşluklarda çöktürülerek self-montajıyla hazırlanır. Ardarda gelen fibril molekülleri eksen yönünde D = 67 nm kadar aralıklarla çakışmayacak şekilde (şaşırtmalı) düzenlenir (Şekil-2); karakteristik paternde fibriller boşluk bölge G = 35 nm, örtüşen bölge O = 32 nm’dir.

Kollaen fibriller hidroksiapatit mineral kristallerle doldurulur ve kaplanır. Bunlar birbirlerine ve ana fibril eksenine paralel paralel olarak düzenlenmiş düz levhalardır. Fibriller boyunca yaklaşık 67 nm aralıklarla kristaller oluşur (Şekil-3). Mineral partiküller çok ince (2–4 nm kalınlığında) objelerdir ve kollajen matriste dizilirler.


Şekil-1: Femoral başı; kortikal kemik ve gözenekli süngerimsi kemik



Şekil-2: Kollajen fibrillerin self-montajı



Figure 3: Kollajen fibrillerde mineral partiküllerin düzenlenmesi

Özet olarak kemik, yumuşak organik bir matris (kollojen) ve anizotropik bir inorganik takviye malzemesinden (hidroksiapatit kristalleri) oluşur. Bu iki bileşen nanoskala seviyede hiyerarşik bir yapıda biraraya gelir (nanokompozit). Böyle bir nanoskala hiyerarşik yapı kemiğin, normal aktivitelerde karşılaşabileceği mikro kırılmaları tolere etmesini ve deformasyon enerjisinin kırılma ilerlemeden dağıtılmasını sağlar. hidroksiapatit rijid bir malzemedir, fazla enerjiyi dağıtamaz; dolayısıyla kemiğin yapısal özelliklerinde (elastik ve plastik deformasyon) çoğunluk rol kollajendedir. Şekil-4’de kemiğin deformasyonu sırasında kollajenin rolü gösterilmiştir. Yaşlanan bir kemikte mineralizasyon daha fazla olacağından hidroksiapatit yüzdesi artar ve kemik daha sert ve kırılgan olur.


Figure 4: Dış gerilme yükü altında kemiğin (yapısal hiyerarjide) deformasyonunu gösteren şematik model