Basınç Düşürme ve Baca Sistemleri (pressure reduction and flue systems)

1. Basınç-Düşürme Sistemleri

Basınç-relief sistemleri, basınç giderici cihazlardan ve atmosfere verilen (blow-downs) hidrokarbon buharları ve sıvıları kontrol eder. Basınç düşürme otomatiktir ve planlanmış olarak yapılır; operasyon basıncı önceden belirlenen seviyeye geldiğinde devreye girer. Blowdown işlemi, proses ünitelerinin devreye alınması, fırın blowdownları, duruşlar, ve acil durumlarda yapılır. Basınçlı kaplardan, yangın çıkması halinde buharların hızla uzaklaştırılmasıyla basınç düşürülür; bu işlem, relief valften daha düşük basınçlarda açılan bir diskle sağlanır.

2. Emniyet Valfi (Relief Valf) Operasyonları

Emniyet valfleri hidrokarbon buharları ve sıvılarda olduğu kadar, hava, buhar ve gazlar için de kullanılır; normal çalışma basınçlarının üstünde bir basınç oluştuğunda, vana, basınç artışıyla orantılı olarak açılır. Emniyet valfleri, çoğunlukla tamamen açılarak yüksek hacimlerde buharı boşaltabilecek şekilde dizayn edilmişlerdir.Çok sıkı kapatılmış ve büyük hacimlerin boşaltılması gereken yerlerde pilotla-çalışan emniyet valfleri (normalden altı kat daha kapasiteli) kullanılır. Uçucu olmayan sıvılar, çoğunlukla, yağ-su ayırıcıya ve geri kazanma sistemlerine pompalanır; uçucu sıvılar daha düşük basınçlarda çalışan ünitelere gönderilir.

3. Baca Sistemleri

Tipik bir kapalı basınç giderme ve baca sisteminde relief valfler ve proses ünitelerinden gelen deşarj hatları, buharlar ve sıvıların ayrıldığı dramlar, contalar (seals) ve/veya pörc gaz ile bir baca ve tutuşturucu sistem (doğrudan atmosfere atılması istenmeyen çeşitli buharları yakar) bulunur. Bacanın ucuna buhar (su buharı) injekte edilerek yanma sırasında oluşan is azaltılır.

Sağlık ve Güvenlik

Sağlık: Güvenli çalışma eğitimleri verilmeli, kontrol, bakım ve programlı duruşlarda kullanılacak uygun personel koruyucu ekipmanın önemi anlatılmalıdır.

Güvenlik: Bir buhar atık sistemine sıvılar doğrudan  boşaltılmamalıdır. Baca dramları ve bacalar, acil hallerde fazla miktarlarda atığı uzaklaştırabilecek kapasitede olmalı, dramlarda, aşırı basınç oluşmasına karşı vana bulunmalıdır.

Rafineri proseslerinde, aşağıdaki nedenlerle aşırı basınç oluşma potansiyeli vardır; bu gibi durumlarda basınç relief valfleri olması gerekir:

·         Soğutma suyu kaybı; bu durum kondenserlerde basıncın azalmasına ve proses ünitesinde basıncın artmasına yol açar
·         Geri akış (reflux) hacminde azalma; bu durum kondenserlerde basınç düşmesine ve distilasyon kulelerinde basınç yükselmesine neden olur (reflux, kuleden buhar halinde çıkan maddelerin hacmini etkiler)
·         Yüksek sıcaklıklarda çalışan proses kaplarına daha düşük-kaynama noktalı bir sıvının (su da dahil) enjeksiyonuyla hızla buharlaşma olacağından basınç yükselir
·         Aşırı ısınmış proses buharı nedeniyle genleşme ve aşırı-basınç ısıtıcıların hasarlanmasına veya yangına yol açar
·         Otomatik kontrol sistemlerinde arızalanmalar, kapalı çıkış noktaları ve ısı değiştiricilerde hasarlanma, v.s.
·         İç patlama, kimyasal reaksiyon, termal genleşme veya gaz sıkışmaları.

Valflerin fonksiyonel olabilmesi için bakım çok önemlidir. En çok karşılaşılan operasyon sorunları aşağıda belirtilmiştir:

·         Ayar basıncının açılmasında sorun; valf girişi veya çıkışında tıkanma veya korozyon nedeniyle disk tutucu ve kılavuzların iyi çalışmaması
·         Valfın attıktan (açıldıktan) sonra tekrar yerine oturmasında sorun; gaz akımında bulunabilecek katı tanecikler valf disklerini çizeceği için diskin oturacağı yerde veya hareketli parçalarda korozyon olabilir, birikinti toplanır
·         Uygun olmayan açılma; çalışma basıncının, valfın açma ayar basıncına (set noktası) çok yakın olması

Yangın Önleme ve Korunma: Yakıcı kaynakların bulunduğu yerlerde buharlar (hidrokarbon) ve gazlar boşaltılmamalıdır.