Bakteriyoklorofil (bacteriochlorophyll)

Bakteriyoklorofil (BChl), yeşil ve mor bakterilerde fotosentez sürecinde yer alan bir pigmenttir. Bakterilerin fotosentetik komponentlerinin temel yapısal elemanı olan bakteriyoklorofilde fotosentez oksijen üretimi olmaksızın gerçekleşir. Mor ve yeşil sülfür bakteriler içerir. Çeşitli bakterilerde farklı bakteriyoklorofil tipleri (a, b, c, d, e, g) bulunur. Bunlar fotosentetik reaksiyon merkezinin antenleridir.

Bakterilerdeki bakteriyoklorofil, bitkilerdeki klorofille aynı fonksiyonu gösterir. Bakteriyoklorofil, genellikle, klorofillerden daha uzun dalgaboyundaki ışını absorplar. Absorpsiyon maksimumu, bakteriyoklorofilin tipine ve protein çevresine bağlı olarak kırmızı veya infra-kırmızı (IR) bölgede gözlenir. Bakteriyoklorofiller, uzun-dalgaboyu absorpsiyon pikinin konumunu belirtecek şekilde ‘B’ harfi ve rakamlarla gösterilir. Örneğin ‘B850’, maksimum absorpsiyon değerine 850 nm’de ulaşılan bakteriyoklorofili tanımlar. Bakteriler (bitkilerin tersine), sadece görünür spektrumda değil, infrared bölgede de (800-1035 nm) fotosentez yapabilir. Bu tür bakterilerin bu benzersiz özelliği karanlıkta ve diğer fotosentetik sistemler için (toprak veya denizin derinlerinde, veya canlı organizmaların iç organlarında) uygun olmayan ortamlarda işlev görme olasılığını açıklar. Bu özellikler bakteriyoklorofillerin, özellikle fotodinamik terapi ve nanotıpta nanoyapıların elemanları olarak kullanılması olasılığını sunar.



Şekil: (a) Bakterioklorofil a’nın yapısı, (b) Rba. sphaeroidler (bir mor bakteri türü) kaynaklı fotosentetik membranların görünür/yakın IR spektrumu