Atomik Manipülasyon (atomic manipulations)

(D. Eigler ve grubu, 1989. 1993)

Atomik manipülasyon, atomların uzayda amaçlı olarak hareket ettirilmesi ve konumlandırılmasıdır.

Nanoyapılar yaratabilmek için ideal proses, Richard Feynman’nın ileri sürdüğü (1960) atom-atom montajıdır. Taramalı prob mikroskopi (SPM) tekniğinin geliştirilmesiyle bu mükemmel görüşün gerçekliği kanıtlanmıştır (Şekil-a ve b). Çeşitli yaklaşımlar arasında, SPM’nin atomları manipüle etmek için en basit ve en uygun yöntem olduğu kanıtlanmıştır. SPM'nin diğer bir avantajı, sadece bir araştırma aracı olarak değil aynı zamanda yüzeydeki atomları etkilemek için bir araç olarak da kullanılabilmesidir. Sistemdeki uçla atomları yakalayarak (kancalayarak) istenen yere götürmek, gereksiz atomları çıkarmak veya uç atomu ve yüzey üzerindeki atom arasında atomlararası kuvvetler kullanarak uçtan ek atomlar bırakmak mümkündür. Bu nedenlerle STM cihazı, atom manipülasyonu ve proses denetimi için kullanılabilmektedir. (bak. Kuantum Korral)

Atomların manipülasyonunda kullanılan diğer bir araç lazer kapanı (optik cımbız) ve geliştirilmiş formu olan magneto-optik kapandır. Işık yüksek frekanslı bir elektrik ve magnetik alan olduğundan, odaklanan bir lazer demeti lokal bir maksimumla bir alternatif elektrik alanı yaratır. Bu alan bir atomla etkileştiğinde atomun etrafındaki elektronların dağılımını değiştirir ve atomda bir elektrik dipol momenti indükler (Şekil- c). Böyle bir atom, lazer demeti tarafından oluşturulan elektrik alanının yerel maksimum alanına çekilecektir.

Bir lazer demetinde atomlara etki eden diğer bir kuvvet hafif basınçtır; atomlar fotonları absorplar, fotonların momentumunu kazanır ve saçılmaya başlar. Saçılmayı minimize etmek için lazer frekansının, atomların fotonları absorpladığı frekanstan daha düşük olması gerekir. Lazer kapanlar, oda sıcaklığında süpersonik bir hızda hareket eden buharlaşmış substansların atomlarının neredeyse tamamen hareketsizleştirir (immobilizasyon); yani, sıcaklıklarının mutlak sıfıra yakın sıcaklıklara düşmesine izin verir. Bu, atomların iç yapısına yönelik ayrıntılı araştırma yapma olanağı yaratır ve yüksek-hassasiyetli atomik saatlerin yaratılmasını sağlar.

S.Chu, C.Cohen-Tannoudji, W.D. Phillips, lazer ışınıyla atomları soğutma ve kapanlama metotlarıyla 1997 fizik Nobel ödülünü kazanmışlardır. Halen, lazer tuzakları ve lazer penseleri (tweezer) biyolojik araştırmalarda, özellikle biyolojik motorların mekanik özelliklerini incelemede yaygın olarak kullanılmaktadır. 


Şekil (a): STM görüntüler. Yüzeye uç tarafından uygulanan elektrostatik kuvvetler, ve iğne ucunun son atomu ile yüzeydeki bir atom arasındaki interatomik (atomlar arası) kuvvetlerle atomlar uç kısma bağlanır.

Şekil (b): Bir seri STM görüntüsü; 48 Fe atomunun Cu yüzeyde adsorblanmasıyla “kuantum corral” oluşumu, (c) Bir kolloid partikülün yakalanması; lazer kapanında odaklanmış lazer demeti kullanılır.