Atom Prob (atomic probe)

(Erwin Wilhelm Müller, J. A. Panitz, 1967)

Atom prob, tipik bir nokta projeksiyon mikroskopi tekniğidir; yöntem, iğne şeklindeki bir örnekten uyarılan iyonların bir dedektöre çarptırılmasına dayanır. Atom prob tomograf (APT) en modern olanıdır ve üç-boyutlu bir atom-atom (kimyasal elementlerin tanımlanmasıyla) yapılanmaya olanak verir. Atom problarla, alan iyon mikroskobu bir kütle spektrometreyle birleştirerek tek bir atomun bir metal yüzeyinde görülmesi sağladı.

Atom problar geleneksel optik veya elektron mikroskoplara benzemezler; bunlarda büyütme etkisi, ışın yolunun manipülasyonuyla değil, elektrik alanının yükseltilmesiyle sağlanır; bir örnek yüzeyinden çıkarılan iyonlar, yüzeyden çıkarken atomların tek olarak gözlenmesi için gerekli büyütmeyi sağlarlar. Bu büyütme metodunun TOFMS (time of flight mass spectrometry) ile birleştirilmesiyle elektron pulslarıyla buharlaştırılan elektronların kütle/yük oranları hesaplanabilir (TOMFS, iyonların kütle/yük oranının, zamanın ölçülmesiyle tayin edildiği bir kütle spektrometre metodudur.)

Malzemenin peşpeşe buharlaştırılmasıyla örnekten uzaklaştırılan atom tabakalarının gözlenmesiyle, sadece örnek yüzeyi değil malzemenin tamamı incelenebilir. Bilgisayar metotları kullanılarak keskin bir uçtan çıkarılan milyar seviyesindeki atomların yeniden yapılanmasıyla örneğin üç-boyutlu bir görüntüsü elde edilebilir. Üç-boyutlu (tomografik) atom prob (3D-AP), multi-anot dedektörle TOF (time-of-flight) kütle spektrometrenin birarada bulunduğu tipik bir örnektir. Şekil-1, 2, 3, 4’de tipik bazı atom probların şematik diyagramları verilmiştir.


Şekil-1: Orijinal veya klasik atom probun şematik görünümü



Şekil-2: Üç-boyutlu atom probun şematik görünümü



Şekil-3: Lokal elektrot atom probun şematik görünümü



Şekil-4: Tomografik atom probun (refleksiyon-kompanse 3D-AP)
şematik görünümü