Atık Su İşlemleme (waste water treatment)


Proses için, duruşlarda ve kanala verilecek atık sularda atılmadan veya resaykıl edilmeden önce  işlem yapılması gerekir. Atık su, tipik olarak hidrokarbonlar, çözünmüş maddeler, asılı katılar, fenoller, amonyak, sülfürler ve diğer bazı bileşikler içerir; ayrıca yoğunlaşmış buhar, stripping suyu, harcanmış kostik çözeltileri, soğutma suyu ve kazan atıkları, yıkama suyu, alkali ve asidik atıkların nötralizasyon suyu ve proseslerle-bağlantılı diğer sulardır.

Geleneksel atık su işlemleme üniteleri fiziksel, kimyasal ve biyolojik proseslerin bir kombinasyonudur. Ayrıca katı ve organik maddeleri uzaklaştırmak için bazı ek operasyonlar da uygulanır.

Atık su işlemleme aşamaları üç genel grup altında toplanabilir:

·     Hazırlık ve ön-işlemleme (birincil işlemleme)
  • İkincil işlemleme
  • Üçüncül ve/veya ileri işlemleme aşamaları

1. Hazırlık ve Ön İşlemleme Operasyonları

Hazırlık aşamasında, ilerideki işlemlemeleri zorlaştırmaması için atık sudaki iri katı maddeler ve diğer büyük kirlilikler elenerek veya süzülerek uzaklaştırılır.

Ön işlemleme, atık sudan hidrokarbonları ve katı maddeleri ayırmak için yapılır; API separatörleri, önleyici levhalar ve çökeltme havuzları asılı hidrokarbonları, yağlı tortuyu (sludge) ve katı maddeleri kendi ağırlıklarıyla (gravite) ayırır, toplar ve süzer; çökelebilen organik ve inorganik katılar sedimentasyonla, yüzebilen maddeler (hidrokarbonlar gibi) üstten sıyrılarak uzaklaştırılır.

Bazı suda-yağ emülsiyonlarının, yağ ve suyun ayrılmasını kolaylaştırmak için ısıtılması gerekir. Graviteyle ayrılma su ve suda çözünmemiş yağ damlaları arasındaki spesifik gravite farkına dayanır; atık su yüzeylerine tutunmuş olan yağ partikülleri ayrılır.

Asidik atık su amonyak, kireç veya soda külüyle nötralleştirilir. Alkali atık suda sülfürik asit, hidroklorik asit, karbon dioksitçe zengin flue gaz veya sülfürle işlem yapılır.


Berraklaştırma: Berraklaştırma tankına giren atık sudaki çözünmemiş maddelerden yoğunluğu yüksek olanlar çökelirken düşük yoğunluklular yüzeye çıkarlar.Berraklaştırıcının tabanında dönen bir sıyırıcı (tırmık) kenarlarda çökelen çamurun orta kısma yönlenmesini sağlar. Yüzer haldeki maddeler hareketli bir kevgirle (skimmer) toplanır.


Havayla yüzdürme: Havayla yüzdürme işlemi atık sudaki yağların ayrılması amacıyla uygulanır. Atık su,3-5 atmosfer hava basılarak havayla-doygun hale getirilir; yüzdürme ünitesinde normal basınca düşen su-hava karışımından ince hava kabarcıkları çıkarken üzerlerine yapışmış yağ damlacıkları ve asılı katı maddeleri de beraberinde taşır. Yüzeye çıkan bu maddeler kevgirle toplanarak uzaklaştırılır.




2. İkincil İşlemleme Operasyonları

Ön işlemlemeden sonra asılı katı maddeler sedimentasyonla veya havayla yüzdürülerek uzaklaştırılır. Katı maddesi az atık su elekten geçirilir veya süzülür. Ayrılmaya yardımcı olması için bazen flokülasyon maddeleri ilave edilir.

İkinci treatment prosesleri çözünebilen organik maddeleri biyolojik olarak parçalar ve oksitler; bunun için aktiflenmiş çamur (aktif sludge), süzme metotları veya anaerobik treatmentler kullanılır. Yüksek adsorbsiyon özellikleri olan maddeler sabit-yataklı filtrelerde kullanılır veya atık suya ilave edilerek sedimentasyon veya filtrasyonla ayrılabilecek çamur (slurry) oluşması sağlanır.

Aktif Çamur: Aktif çamur, evsel atık suların (kanalizasyon atık suları da dahil) biyolojik işlemlendirme proseslerinden biridir. Proseste atık suya hava veya oksijen basılarak biyolojik floklar (yığınlar) oluşturulur; bunlar atık sudaki organik maddeleri indirgeyerek parçalarlar. Tüm aktif çamur sistemlerinde atık su önce oksijenle yeterli derecede işlemlenir ve karışım bir çökelme tankına alınır, tankın üst kısmı tekrar işlemlenmeye alınır. Çökelen kısım çamurdur (sludge), bunun bir kısmı havalandırma tankına verilerek tanka gelen yeni ham atık su ve hava karışımına aşılama yapılır. Tankta kalan çamur gerekli işlemlerden sonra atılır. Atık sudan yağlar ve kimyasal maddeleri ayırmak için ilave metotla kullanılır; sülfür ve amonyak varsa stripping, fenollerin bulunması halinde de solvent ekstraksiyon uygulanır.

3. Üçüncül İşlemleme Operasyonları

Üçüncül işlemlemeler, uygun deşarj gereksinimlerini karşılamak üzere özel kirliliklerin giderilmesi için yapılır. Bunlar arasında klorinasyon, ozonasyon, iyon değiştirme ters ozmozlama, aktiflenmiş karbonda adsorblama, v.s. işlemleri sayılabilir. Sıkıştırılmış oksijen atık suya difüzlenerek bazı kimyasal maddeleri oksitler veya gerekli oksijen ihtiyacını sağlar. Resaykıla alınan atık su soğutularak ısısı uzaklaştırılır, veya püskürtülerek ya da hava ile sıyrılarak (stripping) kalan fenoller, nitratlar ve amonyaktan arındırılır.

Endüstriyel atık su kaynakları üç genel grup altında toplanır (Şekil-1):

  • Yağlı sular
  • Evsel atık sular
  • Kimyasal atık sular


Bir aktif çamur sisteminin şematik görünümü
  


Çöktürme

Koagülasyon





Stripping (sıyırma): Stripping prosesinde atık su kolonda aşağı doğru akarken, buhar yukarı doğru hareket eder; yükselen buhar atık sudaki kirlilikleri (H2S, NH3 gibi) de sıyırarak beraberinde taşır. Çıkan buhar akımındaki bu maddeler örneğin kondensasyonla geri kazanılır ve zararsız hale getirilir.

Çöktürme (precipitation): Atık su akımında bulunan bazı metal iyonları suda çözünmeyen hidroksitlerine dönüştürülerek çöktürülür ve süzülerek uzaklaştırılır. Bu amaçla en fazla kullanılan maddeler kostik (NaOH) ve kireçtir.

Koagülasyon: Koagülasyonla sudaki süspansiyon ve kolloidal haldeki maddeler uzaklaştırılır. Kolloidler hareket halindedirler, graviteyle çökelmezler. Alum veya  demir(3) klorür gibi bileşikler, tanecikleri birbirlerinden uzakta tutan elektrik yüklerinin etkisini düşürerek ’floklar (yığın)’ halinde çökelmelerini sağlarlar. Floklar, ya yüzeye çıkarlar, veya dibe çökelirler.

Nötralizasyon: Asidik ve bazik atık sular bir homojenleştiricide pH kontrolü altında karıştırılarak nötralleştirilir. Nötralizasyon işlemi atık su biyolojik işleme girmeden önce yapılmalıdır; çünkü pH’daki önemli değişiklikler mikroorganizmaları öldürür.

Adsorbsiyon: Adsorbsiyon işlemi genellikle aktif karbonla yapılır; bu maddelerin poroziteleri çok yüksektir ve kanalları birbirlerine bağlayan karmaşık ağ yapılar vardır. Kanal yüzeylerindeki dengesiz moleküler kuvvetler bu tür karbona pek çok maddeyi adsorblama özelliği kazandırır; örneğin bir avuç aktif karbonun toplam yüzey alanı 10 futbol sahası kadar olabilir.

Oksidasyon: Atık sudaki bazı kirlilikler oksitlenerek biyolojik olarak parçalanabilir ve/veya adsorblanabilir maddelere dönüştürülür. Oksitleyici olarak oksijen, klor, ozon, hidrojen peroksit ve potasyum permanganat kullanılabilir. Oksidasyon pH kontrolü ve katalizör eşliğinde yapıldığında daha etkilidir.


Sağlık ve Güvenlik

Sağlık: Güvenli çalışma eğitimleri verilmeli ve/veya kontrol, bakım ve programlı duruşlarda kullanılacak uygun personel koruyucu ekipmanın önemi anlatılmalıdır.

Yangın Önleme ve Korunma: Atık suda bulunan hidrokarbon buharlarının işlemlemeler sırasında yakıcı bir kaynakla temas etmesi yangın çıkmasına se bep olabilir.



Şekil-1: Atık su işlemleme fabrikası