Arayüz (interface)

Arayüz, iki faz arasındaki geçiş tabakası veya polikristalin malzemelerde iki tane (grain) arasındaki temas yüzeyidir.

Ara yüzeylerdeki atomların ve moleküllerin özellikleri, çevrelerindeki farklılığa bağlı olarak, kütle (bulk) haldeki faz veya malzemedeki atomların ve moleküllerin özelliklerinden farklıdır. Dolayısıyla, substansların arayüz özellikleri ve arayüz fenomeni fizik ve kimyanın özel bir branşı kapsamınında incelenir. Yüzey etkileri, yüzey payının çok önemli olduğu ve tüm malzemenin özelliklerini belirleyebilen nanomalzemelerde özel önem taşır (örneğin, polikristalin bir malzeme için akma noktası ve grain büyüklüğü d arasındaki ilişkiyi tanımlayan Hall-Petch ilişkisi).

En basit halde tek tür atomlardan oluşan bir nanomalzeme, yapıları farklı iki komponent içerir; düzenli grainler (kristalitler) ve arayüzer (grainarası sınırlar). Arayüzün yapısı, atomlararası (metal, kovalent, iyonik) etkileşim türüne ve komşu grainlerin (kristalitlerin) karşılıklı yönlendirilmesine göre belirlenir. Kompakt nanomalzemelerin arayüzleri, tekli boşluklar, üçlü kavşaklarda veya kristalin eksikliğinde oluşan gözenekler veya boşluk aglomaratları gibi bazı kusurlar içerebilir. Kompakt nanomalzemelerin arayüzlerinde olası etkiler elastik stresler (tanelerin kristal dokularını, sınırları boyunca bozar) ve grain-sınır kaymalarıdır (dislokasyon). Polikristalin nanomalzemelerin tavlanması, arayüzeylerinin gevşemesine sağlar.

Önemli bir örnek yarıiletken heteroyapılarda görülür; iki yarıiletken arasındaki arayüz (veya, bu durumda heterobağlantı), kimyasal bileşimi farklı teknik bir araç işlevindedir. Çok keskin arayüzlerin bulunduğu heteroyapılarda komşu heterosınırlar birbirlerine çok yakın konumdadırlar; aralarında bulunan boşlukta, boyutsal kuantum etkileri belirleyici bir rol oynar.


Şekil-1: (a) Makroskopik skala arayüz, (b) Mikroskobik skala arayüz



Şekil-2: Atomik skala arayüz


Şekil-3: Kompozitlerde bulunan matris, takviye, arayüz ve arafazlar; m: primer (matris) faz, t: sekonder (takviye) faz, a: arayüz



Şekil-4: Kompozit arafaz