Antisens Terapi (antisense therapy)

Antisens terapi, belirli bir hastalığa neden olduğu blinen proteinin sentezini ‘kapatma/durdurma’ya dayanan tedavi metodudur; yöntem, tamamlayıcı (bütünleyici) kısa nükleotid dizileri (antisens oligonükleotidler) vasıtasıyla, proteinin ulak (messenger) RNA'sının translasyonunu engellemeye dayanır.

Messenger RNA (mRNA), proteinin amino asit dizisi (sekansı) hakkında kodlama bilgisi içerir. mRNA zincirini tamamlayan nükleotid dizisine antisens dizisi denir. Bu dizi, 15-40 nükleotid baz içeren kısa antisens sekanslardan (antisens oligonükleotitler) oluşmuştur; bunlar, karşılık gelen mRNA’dan, mRNA’da dubleks bölgeler oluşturarak ve ribozomun  çalışmasını engelleyerek protein sentezini bloke eder, engeller. (ribozom, hücrenin protein sentezleyen moleküler mekanizması.) Antisens oligonükleotidler onkolojide tümör proteinlerinin sentezini bastırmak için kullanılır; ayrıca, öncül mRNA'nın eklenmesini bloke etmek için de kullanılmaktadır (yani kodlayıcı-olmayan dizilerin öncül mRNA'dan çıkarılması ve kodlayıcı dizilerin bir araya getirilmesi için). Böylece ciddi hastalıklara neden olan mutasyonları kodlayan bölgelerin uzaklaştırılmasını sağlarlar.

İnsan vücuduna giren antisens oligonükleotidlerin bozunmasını önlemek için kimyasal modifikasyon yöntemleri kullanılır. Hücrelere oligonükleotid taşınması klinik uygulamalarının önemli bir yönüdür; işlemler, nanoteknoloji bazlı yaklaşımlar kullanılarak yapılabilir.