Ampifilik (amphiphilic)

Ampifilik, hem liyofilik (özellikle hidrofilik) ve hem de liyofobik (hidrofobik) özelliklere sahip olmaktır.

Liyofilik ve liyofobik, substans ve dispersiyon ortamı arasındaki molekülerarası etkileşimin kalite karakteristikleridir. Substans ve dispersiyon ortamı moleküler yapı olarak benzerse, veya substans molekülleri ortamla güçlü bir etkileşimdeyse (örneğin hidrojen bağlarının oluşması) liyofilik özellikler, substans ve çevre arasındaki etkileşim zayıfsa liyofobik özellikler söz konusudur. Dispersiyon ortamı su olduğunda bu terimler, ‘hidrofilik’ ve ‘hidrofobik’ olarak kullanılır.

Genel bir kural olarak, ampifilik bileşiklerin hidtofobik kısmı uzun bir hidrokarbon zinciri [CH3 (CH2)n, (n > 4)], hidrofilik kısmı COOH gibi polar bir fonksiyonal grup veya küçük bir iyondur [COO-, veya N (CH3)3+  gibi]. Molekülde polar ve nonpolar kısımlarının varlığı, miseller, bitabakalar ve diğer tabakalar oluşumuyla partikül agregasyonuna yardımcı olur (Şekil). Sörfaktanlar, lipidler, pek çok peptidler, proteinler ve olimerler ampifilik özelliklere sahiptir.

Ampifilik substanslar bir çözeltide farklı supramoleküler yapılar oluşturabildiklerinden (monotabakalar, miseller, lipozomlar ve diğerleri), çeşitli yapılarda nanopartiküllerin (filmler ve membranlar) sentezinde yaygın olarak kullanılmaktadır (Şekil). Ayrıca, genellikle, nanopartiküller için koruyucu bir kabuk olarak da kullanılırlar.

Şekilde, bileşenlerin konsantrasyonuna bağlı olarak sörfaktan moleküllerinin farklı şekillerde paketlenmesini gösteren bir sörfaktan-yağ-su sisteminin şematik faz diyagramı verilmiştir. Büyük miktarda ampifilik bir malzeme (sörfaktan) ve az miktarda su ve yağ, sörfaktan ‘kristallerin’ oluşmasına, büyük miktarda su ve az miktarda sörfaktan ve yağ ise miseller, v.s. ‘nın oluşmasına neden olur.


Şekil: Bir sörfaktan-yağ-su sisteminin faz diyagramı

GERİ (sözlük)