Alan İyon Mikroskopi (field ion microscopy)

(Erwin Wilhelm Müller, 1951)

Alan iyon mikroskopi (FIM), iğne-şeklindeki bir örnek yüzeyinin görüntülenmesinde kullanılan bir mikroskopi tekniğidir. Teknik, incelenen yüzeyin adsorpladığı bir ‘görüntüleme’ gazı atomlarının alan desorpsiyonuna dayanır.

Bir alan iyon mikroskopi düzeneği Şekil (a)’da görüldüğü gibi şematize edilebilir. Temel elementleri, bir vakum odasında bulunan 1-10 keV pozitif ptansiyel uygulanan keskin iğne-şeklindeki bir örnek ile bir fluoresans ekrandır; vakum odası 10-5- 10-3 torr basınçta bir görüntüleme gazıyla (genellikle helyum veya neon) doldurulur. Örnek çok düşük sıcaklıklara (~20–80 К).soğutulur.

Görüntüleme tekniği Şekil (b)’de verilmiştir. Örnek ucu etrafındaki görüntüleme gazı bir elektrik alanında polarize olur ve alan tekdüze değilse polarize olan atomlar iğne yüzeyine çekilir. Adsorplanan atomlar, iğne ucunda elektronların ‘tünelleme’ etkisiyle iyonlaşabilir ve iyonlar alan tarafından ekran yönüne doğru hızlandırılır; ekranda emitleyici yüzeyin bir görüntüsü oluşur. Bir alan iyon mikroskobun rezolusyonu görüntüleme iyonunun termal hızına bağlıdır ve örnek ucu çok düşük sıcaklıklara kadar soğutulduğunda 0.1 nm’ye ulaşabilir (atomik rezolusyon gibi).


Şekil: (a) Bir alan iyon mikroskopi düzeneği, (b) mikroskop görüntüleme diyagramı