Alan Emisyon Mikroskopi (field emission microscopy)

(Erwin Wilhelm Müller, 1936)

Alan emiston mikroskopi (FEM), kuvvetli bir elektrik alanında iğne-şeklindeki bir örnek yüzeyinden uyarılan iyonların bir dedektöre çarptırılması ve yüzeyin görüntülenmesine dayanan mikroskopi tekniğidir.

Alan emiston mikroskopi ilk yüzey analiz tekniğidir (Şekil). FEM’de ultra yüksek vakum altında keskin bir uç şeklindeki bir metalik örnek ile iletici bir fluoresans ekran bulunur. Örnek, fluoresans ekrana göre daha büyük bir negatif potansiyel (1-10 keV) altında tutulur. Ucun yarıçapı ~100 nm’dir; bu durumda ucun tepesi yakınında elektrik alanı 1010 V/m olacağından elektronların alan emisyonu için yeteri kadar yüksek bir alan sağlanmış olur. Uçtan emitlenen elektronlar alan hatları boyunca ilerler ve fluoresans ekran üzerinde parlak ve koyu lekeler oluşturur. Emisyon akımı, lokal iş fonksiyonuyla değişir (Fowler-Nordheim eşitliği):

    b j3/2
i = a F2 eksp (- ¾¾¾ )
      F

i = emisyon akım yoğunluğu, F = elektrik alanı değeri, j = iş fonksiyonu, a ve b parametrelerdir. Lineer büyütme 105 to 106  dolayındadır.

Bu tekniğin uzamsal çözünürlüğü ~2 nm’dir, ve uç yüzeye paralel elektronların momentumuyla sınırlanır (ki bunlar, metaldeki elektronların maksimum hızına yakındır) (Fermi hızı).

Alan emisyon mikroskopi uygulamalar keskin-uç şeklindeki malzemelere uygulanabilir; ultra yüksek vakum altında çalışılır ve bu teknikle yüksek elektrostatik alanlar tolere edilebilir.



Şekil: (a) FEM deneysel düzeneği, (b) mikroskop optikleri (d = örneğin uç yüzeyindeki boyutu, D = örneğin ekrandaki boyutu, L/r = büyütme oranı)