Aerojel (aerogel)

Aerojel, yüksek poröziteli amorf malzemeler sınıfıdır; bunlar, 4-10 nm karakteristk boyutlu nanoelementler içeren bulk (kütle) makroyapılardır. Aerojel bir jelin, sıvı komponentinin bir gaz ile değiştirilmesiyle elde edilir.

Amorf oksit bazlı tipik aerojeller arasında silikon dioksit (SiO2), aluminyum oksit (Al2O3) ve Cr, Sn, W, Fe, Li, Na, Ca, Mg, Ba, Sb, Te, Ni, Ge, Zn, Mn (ve diğer) elementlerin oksitleri sayılabilir. Ayrıca karbon nanotüp aerojeller de vardır.

SiO2-bazlı aerojel, nanopartiküller (~4 nm boyut) ağ-yapıya benzeyen dallanmış üç-boyutlu bir clusterdir. Clusterler (kümeler) arasındaki boşluk havayla doldurulmuştur; boşlukların karakteristik boyutu (~100 nm) cluster boyutundan onlarca kez daha büyük olduğundan malzeme çok hafiftir. SiO2 bazlı aerojeller genellikle, tetraetilortosilikatın etil alkollü ortamda (Si(OCH2CH3)4) suyla reaksiyonuyla oluşan jelden hazırlanır. Jel bir otoklavda süperkritik sıcaklık ve basınçlarda tutularak içerdiği etanol uzaklaştırılır.

Al2O3-bazlı aerojeller, galyum-aluminyum veya kurşun-alumintum ergiyiklerin seçici oksidasyonuyla elde edilir. Aynı metot diğer metallerin amorf yüksek disperditeli oksitlerini elde edilmesinde de uygulanabilir.

Karbon aerojeller, birbirlerine kovalent bağlarla bağlanmış nanopartiküllerden oluşur. Bunlar elektrik iletken malzemelerdir ve büyük iç yüzey alanları (800 m2g-1 değerine kadar) nedeniyle süperkapasitorlerin üretiminde kullanılırlar.

Aerojellerin önemli özellikleri arasında, düşük yoğunluk (0.002-0.25 g cm-3), yüksek spesifik yüzey alanı, yaşlanmaya dayanıklılık ve yüksek sorpsiyon (NO, NO2, CO, CO2, doymamış hidrokarbonları etkili bir şekilde absorplar) özellikleri sayılabilir. Farklı kompozisyonlardaki aerojeller ısı ve elektrik izolalasyon malzemeleri, hibrid organo-inorganik kompozitlerde nanodispers katkı maddeleri, katalist taşıyıcılar ve sorbentler, ve nanofiltreler olarak kullanılır.

Örnek: Silika bazlı aerojel hazırlanması için tetraetilortosilikata (TEOS) 4-30 misli su ilave edilir ve etil alkollü ortamda reksiyona sokulur.

Si (OCH2CH3)4 (sıvı) + 2(H2O) (sıvı) ® SiO2 (katı) + 4(HOCH2CH3) (sıvı)

Son ürünün yoğunluğu çözeltideki silikon alkoksit monomerlerin konsantrasyonuna bağlıdır. Jelleşmeden sonra reaksiyonun tamamlanması için jel solvent içinde 48 saat dinlendirilir, alkojel elde edilir. Alkojele süperkritik kurutma uygulanarak bu reaksiyonda son ürünler olan aerojel ve kserojel elde edilir.


Aerogel hazırlama prosesi