Şişirme Kalıplama (blow molding)

Şişirme kalıplamayla ortası boş plastik malzemeler üretilir. Genellikle, üç tip şişirme kalıplama tekniği uygulanır; ekstruzyon, injeksiyon ve gerdirme (stretch).

Ekstruzyon şişirme kalıplama işleminde plastik malzeme ergitilir ve içi boş bir tüp şeklinde (parison), soğuk metal kalıp içine basılır ve burada basınçlı hava  ile şişirilerek kalıbın şeklini alması sağlanır. Yeteri kadar soğuduktan sonra kalıp açılı ve şekillenmiş malzeme çıkarılır.

İnjeksiyon şişirme kalıplama prosesi genellikle büyük miktarlardaki malzemelerin (içi boş) üretiminde kullanılır. Polimer bir ekstruder silindirinde ergitilerek sonsuz vida sistemi ile bir manifolda beslenerek, nozullar yoluyla önceden ısıtılmış bir ‘ön-şekillendirme’ kalıbı içine injekte edilir. Ön-şekillendirmeden çıkan malzemenin başlangıç kısmı (örneğin, şişenin boynu) şekillenmiştir, devamı ise, daha sonra beden haline dönüşecek olan ortası boş kalın bir tüptür. Ön-şekillendirilmiş malzeme, göbek (core) çubuğunun dönmesiyle şişirmeyle kalıplama kısmına gelir ve burada soğutulmuş kalıp içine yerleştirilerek basınçla hava üflenerek malzemenin beden kısmı oluşturulur. Soğutma süresinin sonunda kalıp açılır, malzeme göbek çubuğu ile ‘çıkarma’ konumuna gelir ve oradan alınır.


Ekstruzyonla şişirme; havayla şişirilerek ince film ve 
plastik torba üretim



İnjeksiyon şişirme kalıplama: Üç kademeli bir 
şişirrmeyle kalıplama makinesi


Gerdirme şişirme kalıplama prosesinde, plastik malzeme önce injeksiyonla kalıplamayla bir ‘ön-şekillendirme’ işleminden geçirilir; bununla , örneğin şişe üretilmesi isteniyorsa şişenin boyun kısmı ile şişenin bitimindeki ipliksi kısım üretilir. Buradan alınan malzeme, soğuduktan sonra ekstruzyonla şişirme kalıplama makinesine konur; ısıtılır (>Tg), yüksek basınçlı havayla (metal kalıba) şişirilir. Proses sırasında malzeme bir ‘göbek (core)’ çubuğuyla çekilerek gerdirilir. Bu şekilde üretilen şişeler (PET gibi) özellikle basıncı 60 psi dolayında olan karbonatlı meşrubatlar için çok elverişlidir.



GERİ (poimer kimyası)