Harmanlama ve Diğer Prosesler (blending and other processes)


1. HARMANLAMA

a. Yakıt Harmanlama

Harmanlama, istenilen özelliklerde bir ürün elde edebilmek için çok sayıda farklı sıvı hidrokarbonları fiziksel olarak karıştırmaktır. Ürünler bir manifold sistemi aracılığıyla in-line (boru hattında) harmanlanabileceği gibi, tank ve kaplarda batch (yığın) harmanlama da yapılabilir. Benzin, distilatlar, jet yakıtı ve gazyağının in-line harmanlanmasında, ana akıma ilave edilecek her bileşen bir orantılayıcıdan injekte edilir; oluşan türbülans karıştırmayı sağlar.Hidrokarbonlarda bulunmayan pek çok özellik harmanlama işleminden önce ve/veya sonra katkı maddeleri ilavesiyle sağlanır; bunlar oktan sayısı artırıcılar, metal deaktivatörler, antioksidanlar, anti-vuruntu maddeleri gum ve pas inhibitörleri, deterjanlar, v.s., gibi.

Harmanlama prosesleriyle katkı maddeli veya katkısız benzin (çeşitli derecelerde), yağlama yağları (çeşitli ağırlık ve derecelerde), gazyağı, jet yakıtı, dizel yakıtı, ısıtma yağı, plastik ve diğer polimerlerin üretiminde kullanılan çeşitli ürünler hazırlanır.


Şekil-1: Rafineri ürünleri harmanlama sistemi


Benzin Harmanlama Prosesi

Hammadde
Geldiği Yer
Prosesler
Tipik Ürünler
Verildiği Yer
FCC Benzin
Reformat
MTBE
C4’ler
Katkı maddeleri
İlgili üniteler
Harmanla-ma
Motor benzini
Uçak benzini
Satış



Şekil-2: Benzin harmanlama prosesi


b. Yağlama Yağı (Lube Oil) Harmanlama

Motor ve endüstri yağlarının üretiminin yapıldığı harmanlama fabrikaları şartnamelerle belirlenmiş özellikleri içerecek şekilde baz yağların çeşitli katkı maddeleriyle karıştırıldığı karmaşık ve kompleks bir sistemdir. Sistem çeşitli şekillerde dizayn edilebilir ve karıştırma, dolum, paketleme ve depolama gibi bir dizi işlemi kapsar. Modern entegre sistemler bilgisayar kontrollüdür; işlemlerin en kısa zamanda, en doğru şekilde, minimum stok seviyesinde ve en az personelle yapılması sağlanır. Birkaç varilden yüzlerce tona kadar miktarlar otomatik olarak üretilir.


Yağlama Yağı Yağı (Lube Oil) Harmanlama

Hammadde
Geldiği Yer
Prosesler
Tipik Ürünler
Verildiği Yer
Yağlama yağı baz yağları
Katkı maddeleri
Çeşitli işlemleme üniteleri
Katkı depoları
Harmanla-ma
Ulusal ve Uluslararası standartlara uygun yağlama yağları
Satış



Şekil-3: Tam otomatik madeni yağ harmanlama üniteleri


Batch sistemde baz yağlar ve katkı maddeleri ayrı ayrı ısıtmalı tanklarda depolanır, her tankın, kendine ait pompası, boru hattı ve otomatik valfı bulunur; bunlar her tankı karıştırma kazanlarına bağlar. Gerekli herbir madde bilgisayar kontrollü ve otomatik olarak peşpeşe tartılır, karıştırılır ve dolum öncesi ara tanklara gönderilir.

Otomatik harmanlama büyük üretim lotları için uygulanır. Boru hattı sisteminde, hortum manifoldlarını en aza indirmek amacıyla çok-çıkışlı akım dağıtıcılar bulunur.


SAĞLIK VE GÜVENLİK

Sağlık: Güvenli çalışma eğitimleri verilmeli  ve/veya, kimyasal maddelerle çalışılırken ve gürültü, ısı, örnek alma, kontrol etme, bakım, genel duruş gibi hallerde, uygun personel koruyucu ekipmanların gereği anlatılmalıdır.

Yangın Önleme ve Korunma: Bir delik veya sızıntı olması durumunda sistemde yanmaya yol açabilecek kaynaklar kontrol edilmelidir.


2. DİĞER PROSESLER

2.1. Madeni Yağlar, Vakslar ve Gresler

Madeni yağlar veya yağlama yağları ve vakslar, atmosferik ve vakum distilasyonu kalıntı (residu) fraksiyonlarının rafinasyonuyla elde edilir. Çeşitli proseslerde uygulanan temel işlemler, kalıntı fraksiyonlarından asfaltlar, sülfolanmış aromatikler, parafinik ve izoparafinik vaksların uzaklaştırılmasıdır. Vakum ünitesinden alınan dip ürün, asfaltı giderildikten sonra doğrudan-çekilen (straight-run) yağlama yağı hammaddeyle birleştirilir, ön ısıtma yapılır ve solventle (genellikle fenol veya furfural) ekstrakt edilerek rafinat elde edilir.

Yağlama Yağı ve Vaks (Mum) Üretim Prosesleri

Hammadde
Geldiği Yer
Proses-ler
Tipik Ürünler
Verildiği Yer
Lube oil, katkı maddeleri
Vakum distilasyonu, hidrotreating, solvent devaksing, solvent ekstrak-siyon, diğerleri
Treatment
Vaksız rafinat
Madeniyağ harmanlama, kompaundlama
Vaks
Gres kompaundlama


a. Vaks Üretim Prosesi

Ekstraksiyon ünitesinden alınan rafinat önemli miktarda vaks içerir; bunun solvent ekstraksiyonu ve kristalizasyonla ayrılması gerekir. Rafinat bir solventle (propan) karıştırılır ve ısı değiştiricilerde ön soğutma yapılır. Soğutucuda (chiller) propan buharlaştırılırken kristallenme sıcaklığına erişilir ve besleme tanklarına süzülür. Vaks sürekli olarak süzülerek ayrılır ve kalan yağın geri kazanılması için soğuk suyla yıkanır. Yağdan solventin geri kazanılması flashing ve buharla sıyırmayla yapılır. Vaks, sonra sıcak solventle ısıtılır, soğutulur, süzülür ve yağların tümünü gidermek için son bir yıkama yapılır.

b. Yağlama Yağı Prosessi

Vaksı giderilmiş rafinat, diğer distilat fraksiyonlarıyla harmanlanır ve sonraki işlemlere geçilir; fevkalade seçici ekstraksiyon prosesleriyle ve solventlerle (furfural, fenol, v.s.) viskozite indeks, renk, kararlılık, karbon kalıntısı, sülfür ve oksidasyona dayanıklılık özellikleri kazandırılır.

Tipik bir fenol ünitesinde, treating kısmında rafinat ve fenol 400° F’ın altındaki bir sıcaklıkta karıştırılır. Sonra fenol, işlemlenmiş yağdan ayrılarak resaykıla verilir. İşlemlenmiş yağlama yağı baz stoklarına, bazı katkı maddeleriyle karıştırılarak (veya birleştirilerek), istenilen fiziksel ve kimyasal özellikler kazandırılır (motor yağları, endüstriyel yağlayıcılar ve metal işleme yağları gibi).

c. Gres Yağı Üretim Prosesi
Gres, metalik sabunlar (uzun zincirli hayvansal yağ asitlerinin tuzları) ve katkı maddelerini, bir yağlama yağı ortamında, 400°-600° F sıcaklıklarda harmanlayarak yapılır. Üretim kontinü veya batch (kesikli) olabilir. Gresin özellikleri kullanılan sabundaki metalik elemente (kalsiyum, sodyum, aluminyum, lityum, v.s.) ve katkı maddelerine göre belirlenir. Gres, yağda-çözünmeyen bir kalınlaştırıcı maddenin (genellikle bir sabundur) bir akışkan (sentetik veya bir mineral yağdır) içinde çok ince dağıtılmış haldeki karışımıdır. Karışıma, içerdiği sabun ve yağın kazandırdığı özellikler dışında gereken performans özellikleri katkı maddeleri ilavesiyle sağlanır.

Gresin sabun cinsi uygulama alanına göre farklıdır; lityum ve lityum-kompleks sabunlu gresler kullanım alanları geniş greslerdir. Bunların dışında aluminyum, baryum, kalsiyum, sodyum, lityum ve stronsiyum sabunları ile poliüre, aluminyum kompleks ve benton bazlı gresler de vardır.

Greslerde önemli bir özellik ısıya direncin kalitatif bir göstergesi olan damlama noktasıdır. Damlama noktası gresin yarı-katı hale geçmesidir ve kullanım sıcaklığını saptamada yararlanılan bir testtir; örneğin, basit lityum sabunlu bir gresin damlama noktası 195 0C, önerilen maksimum servis sıcaklığı ise 160 0C’dir. Otomotiv servis gresleri ASTM D 4950 şartnamesiyle tanımlanır.

Burada greslerle ilgili detaylara girilmeyecektir, örnek olarak Şekil-4‘de gres üretim fabrikası basit bir akım diyagramı verilmiştir.

Gres Yağı Üretimi

Hammadde
Geldiği Yer
Prosesler
Tipik Ürünler
Verildiği Yer
Baz yağlar, Yağ asitleri, Kimyasal maddeler
Çeşitli işlemleme üniteleri,
Harmanlama

Gres yağları

Satış,
Depolama


Şekil-4: Gres üretim fabrikası


SAĞLIK VE GÜVENLİK

Sağlık: Harmanlama, örnek alma ve kompaundlama sırasında personel, buhar, tozlar, buharları, metalik tuzlar ve diğer katkı maddelerinden korunmalıdır. Gresler ve yağların cilde temasından kaçınmalıdır. Güvenli çalışma eğitimleri verilmeli ve/veya, kimyasal maddelerle çalışılırken ve gürültü, ısı, örnek alma, kontrol etme, bakım, genel duruş gibi hallerde, uygun personel koruyucu ekipmanların gereği anlatılmalı, yağlama yağları ve vaks üretiminde hidrokarbonlar ve kimyasal maddelerin alınması ve taşınması kuralları belirlenmelidir.

Güvenlik: Fenol 400° F’ın üzerinde korozyona neden olduğundan işlemleme sıcaklığının kontrol edilmesi önemlidir. Kesikli (batch) veya in-line harmanlama operasyonları, istenilen ürün kalitesini devamlı kılmak için sıkı kontrol gerektirir. Birikintiler temizlenmeli ve oluşabilecek delikler hemen onarılmalıdır. Dramlar veya paketlerdeki katkı maddeleri dikkatle alınmalı ve taşınmalıdır. Vaks, drenaj veya atık sistemleri tıkayabilir.

Yangın Önleme ve Korunma: Yağlama yağı harmanlama ve vaks proses alanlarında olabilecek delikler veya ürün veya buhar sızıntılarının yakıcı bir kaynakla teması potansiyel yangın tehlikesidir. Elde edilen ürünlerin depolanması, dökme veya paketlenme işlemleri belirlenen kurallara göre yapılmalıdır. Madeniyağ harmanlamada yangın olasılığı azdır.

2.2. Doymamışlar (UNSAT) Gaz Fabrikaları

Doymamış (unsat) gaz fabrikalarında, FCC, TCC, geciktirilmiş koklaştırıcı tepe ürünü ve fraksiyonlayıcı çıkışlarından gelen akımlar işlenerek hafif hidrokarbonlar (C3 ve C4 olefinler) elde edilir. Tipik bir unsat fabrikasında gazlar sıkıştırılır, bir fraksiyonlayıcı absorbere gönderilmeden önce veya sonra (ki burada bütanı giderilmiş benzin ile karıştırılır) aminle işlemlenerek hidrojen sülfür uzaklaştırılır. Hafif fraksiyonlar bir reboilerde ısıyla ayrılır, atık gaz bir sünger absorbere gönderilir, dipler ise bir debütanizere verilir. Bütanı giderilen hidrokarbonların bir kısmı resaykıla alınır. Tepe gazları, alkilasyon ünitesinde hammadde olarak kullanılmak üzere bir depropanizere beslenir.


Doymamışlar (Unsat) Gaz Fabrikası Prosesleri

Hammadde
Geldiği Yer
Prosesler
Tipik Ürünler
Verildiği Yer
Gaz oiller
FCC, TCC, geciktirilmiş koklaştırıcı
Treatment
Benzin
Resaykıl, treating
Gazlar
Alkilasyon


SAĞLIK VE GÜVENLİK

Sağlık: Bu prosesler kapalı olduğundan normal çalışma koşullarında maddelerle temas çok azdır. Monoetanolamin (MEA), dietanolamin (DEA) ve metildietanolamin (MDEA) gibi amin bileşikleri ve hidrokarbonlarla temas olasılığı vardır. Güvenli çalışma eğitimleri verilmeli ve/veya kimyasal maddelerle çalışılırken ve gürültü, ısı, örnek alma, kontrol etme, bakım, genel duruş gibi hallerde, uygun personel koruyucu ekipmanların gereği anlatılmalıdır.

Güvenlik: Unsat gaz fabrikalarında kullanılan FCC hammaddesinden dolayı, ıslak hidrojen sülfür ve siyanürler korozyona sebep olabilir. Hammadde, geciktirilmiş koklaştırıcıdan veya TCC ünitesinden alınıyorsa hidrojen sülfür ve gaz kompresörlerinin yüksek basınçlı kısımlarında toplanan depozitler (amonyum bileşikleri) korozyon yapar.

Yangın Önleme ve Korunma: Kaçaklar, sızıntılar ve buharların yakıcı kaynaklarla temas etmesi potansiyel birer yangın tehlikesidir.


2.3. Doymuşlar (SAT) Gaz Fabrikaları

Doymuş bileşik (SAT) gaz fabrikaları rafineri gaz bileşenlerini ayırır; alkilasyon için bütanlar, benzin harmanlama bileşeni olarak kullanılmak üzere pentanlar, yakıt olarak LPG’ler ve petrokimyasallar için etan sayılabilir.

Sat gaz prosesleri hammaddeye ve talebe göre seçildiğinden, her rafineri farklı sistemler kullanır; genellikle absorbsiyon-fraksiyonlama veya doğrudan fraksiyonlama gibi. Absorbsiyon-fraksiyonlamada, çeşitli rafineri ünitelerinden gelen gazlar ve sıvılar bir absorber-deetanizöre (etan giderici) beslenir; burada C2 ve daha hafif fraksiyonlar, daha ağır fraksiyonlardan lean (hafif, ince) oil absorbsiyonuyla ayrılır ve fuel gaz veya petrokimyasal besleme olarak kullanılmak üzere uzaklaştırılır. Daha ağır fraksiyonlar distillenerek bir debütanizöre gönderilir ve lean oil absorber-deetanizöre geri döndürülür, Debütanizörde C3/C4’ler pentanlardan ayrılır, hidrojen sülfürde kurtarmak için yıkanır (scrubb) ve propan ve bütanın ayrılması için bir splittere beslenir. Fraksiyonlayıcı sat gaz fabrikalarında absorbsiyon kademesi bulunmaz.

Doymuşlar (Sat) Gaz Fabrikası Prosesleri

Hammadde
Geldiği Yer
Prosesler
Tipik Ürünler
Verildiği Yer
Rafineri gazları
Rafineri çeşitli üniteleri
Absorbsiyon, fraksiyonlama
Pentanlar
Benzin harmanlama
Bütan
Alkilasyon
LPG bileşenleri
LPG harmanlama
Etan
Petrokimya kompleksi


a. Absorbsiyon

Doğal gaz sıvılarının absorbsiyonla çekilmesi, su giderme prosesine benzer; aradaki önemli fark glikol yerine, NGL ye karşı seçimli absorblayıcı özelliği olan bir yağ kullanılmasıdır. Doğal gaz absorbsiyon kulesinden geçerken soğuk “zayıf (lean)” absorbsiyon yağıyla temas eder ve içerdiği sıvı hidrokarbonları bu yağda bırakır. NGL ile zenginleşen yağ kuleyi dibinden terk eder. Bu “zengin” absorbsiyon yağı, etan, propan, bütanlar, pentanlar ve diğer daha ağır bazı hidrokarbonların bir karışımını içerir.

Zengin yağ zayıf yağ kazanlarına beslenir ve NGL’lerin kaynama sıcaklıklarının üstünde, fakat absorbsiyon yağınınkinden daha düşük sıcaklıklarda ısıtılır. Bu proses kriyojenik proses kadar etkin değildir, doğal gazdaki propanın sadece %70 i ile bütan ve doğal benzinin tamamı kazanılır (Şekil-5). Proseslerde doğal gazdaki CO2 miktarına göre absorbent seçme esnekliği vardır.


Doğal Gazdan Hidrokarbon Sıvıların Çekilmesi

Hammadde
Geldiği Yer
Prosesler
Tipik Ürünler
Verildiği Yer
Doğal gaz,
Absorblayıcı yağ
Doğal gaz boru hattı
Absorbsiyon,
Distilasyon
Saf doğal gaz

Satış veya yardımcı işletmeler
NGL
Üniteler
C4’ler
Üniteler



Şekil-5: Çevre şartlarında yapılan bir absorbsiyon prosesi



Şekil-6: Soğutularak yapılan bir absorbsiyon prosesi


Absorbsiyon veriminin artırılması için daha hafif ve soğutulmuş absorblayıcı yağların kullanıldığı proseslerle, 1997’de geliştirilen ve solvent olarak C5+NLG bileşenlerinin kullanıldığı solvent-absorbsiyon teknolojileri de vardır. Bu tip proseslerde propan verimi %95 lere kadar çıkar (Şekil-6).

b. Doğal Gaz Sıvılarını Fraksiyonlama

Doğal gaz akımından ayrılan NGL, fraksiyonlama işlemleriyle içerdiği bileşiklere ve istenilen karışımlara ayrılır. Fraksiyonlama karışımda bulunan hidrokarbonların kaynama noktalarına bağlı bir ayırma yöntemidir. Tüm fraksiyonlama prosesi akımdaki en hafif bileşiklerden başlayarak kademe kademe daha ağır bileşiklerin ayrılmasına kadar ilerler. Özel fraksiyon kolonları ayrılan fraksiyonun adıyla tanımlanır.

Fraksiyonlama Prosesi

Hammadde
Geldiği Yer
Prosesler
Tipik Ürünler
Verildiği Yer
Doğal gaz (sıvılaştırılmış)

Distilasyon
Etan
Propan
Bütan
Benzin



Şekil-7 : Doğal gaz sıvılarının fraksiyonlanması

Deetanizör, NGL akımından etanı ayırır, Depropanizör, propanı ayıran kademedir, Deetanizör, kademesinde bütanlar buharlaştırılarak ayrılırken geride LNG (liquified natural gas; sıvılaştırılmış doğal gaz)) akımındaki pentanlar ve daha ağır fraksiyonlar kalır. Bütan Splitter veya Deizobütanizörde ise normal ve izobütanlar ayrılır. (Şekil-7)


2.4. Refrijerasyon

Doğal gazdan hidrokarbon sıvıların ayrılması için uygulanan bir prosestir. Doğal gaz sıvıları, doğal gazı sıvı bileşikler yoğunlaşıncaya kadar soğutarak elde edilir. Soğutma işleminde freon, propan veya etilen kullanılır (Şekil-8).

Refrijerasyon Prosesi

Hammadde
Geldiği Yer
Prosesler
Tipik Ürünler
Verildiği Yer
Doğal gaz
Soğutucu (freon, propan veya etilen)
Doğal gaz boru hattı
Soğutma,
Distilasyon
Etan, propan
bütan, benzin
LNG


Şekil-8: Soğutma yöntemiyle NGL üretimi.


Proseste iki soğutma (refrijerasyon) çevrimi bulunur: hammaddeyi ön-soğutma ve sıvılaştırma. Ön soğutma çevriminde azalan derecelerde dört değişik basınç ve sıcaklık (soğutucu gaz yoluyla) uygulanan hammadde doğal gaz buradan kriyojenik ısı değiştiriciye verilir. Burada daha fazla soğutulur, yoğunlaştırılır ve basıncı düşürülerek (1.08 bar ve –163.1 0C de) LNG depo tankına gönderilir.

2.5. Kriyojenik Genleşme Prosesi

Kriyojenik proses düşük sıcaklıklarda yapılır. Gaz proses fabrikalarının çoğunda kriyojenik teknoloji bulunur. Propan üretimi hedefli proseslerde yüksek gaz giriş basınçlarında %95, etan hedefli proseslerde ise %92 etan verimi elde edilebilir.

Bazı hallerde hafif NGL ürünlerinin doğal gaz akımında bırakılması daha ekonomik. Yine de etan ve diğer hafifler bu proseste çok düşük sıcaklıklara inilebildiğinden istenmesi halinde elde edilebilir.

Turbo Genleşme Prosesi

Hammadde
Geldiği Yer
Prosesler
Tipik Ürünler
Verildiği Yer
Doğal gaz

Doğal gaz boru hattı
Soğutma,
Distilasyon
Etan, propan
bütan, benzin
saf doğal gaz

.

Şekil-9 : Bir turbo genleşme prosesi akım şeması (Ortloff GSP)


Gaz akımını –150 0F gibi derecelere kadar soğutmanın çeşitli yolları vardır. Bunlardan en çok uygulanan ve etkin olanlardan biri turbo-expander (genleştirici) prosesidir. Proseste doğal gazı dış refrijerantlarla önce soğutulur, sonra soğutulmuş gazlar bir genleştirici türbine verilerek hızla genleştirilir, dolayısıyla gazın sıcaklığı daha da düşer. Bu hızlı sıcaklık düşmesiyle gaz akımındaki etan ve diğer hidrokarbonlar yoğunlaşırken, metan gaz halini korur.

Doğal gazın genleştirilmesi sırasında açığa çıkan enerji, gaz metan akımının tekrar sıkıştırılmasında kullanılır (Şekil-9)


2.6. Kuru-yatak adsorbsiyon prosesleri

Bu proseslerde doğal gazdaki su ve bazı NGL bileşikleri, örneğin silikajel gibi katı bir desikant yüzeyinde adsorblanarak ayrılır. Doğal gaz akımından ayrılan NGL bir seri distilasyon kolonundan geçirilerek etan, propan, bütanlar ve doğal benzin elde edilir.


SAĞLIK VE GÜVENLİK

Sağlık: Prosesler kapalı sistemlerde yapıldığından normal çalışma koşullarında maddelerle temas olasılığı çok azdır. Yine de hidrojen sülfür, karbon dioksit ve dietanolamin veya sodyum hidroksit gibi önceki işlemlerden gelen diğer maddelerle temas edilebilir.Güvenli çalışma eğitimleri verilmeli  ve/veya, kimyasal maddelerle çalışılırken ve gürültü, ısı, örnek alma, kontrol etme, bakım, genel duruş gibi hallerde, uygun personel koruyucu ekipmanların gereği anlatılmalıdır.

Güvenlik: Hidrojen sülfür, karbon dioksit ve önceki işlemler sonucunda oluşan diğer bileşiklerden dolayı korozyon olabilir. Amonyak içeren akımlar işlenmeden önce kurutulmalıdır. Isı değiştiricileri korumak için katkı maddeleri kullanılır. Tepe akımları, korozyon inhibitörleriyle kontrol altına alınır.

Yangın Önleme ve Korunma: Kaçaklar, sızıntılar ve buharların yakıcı kaynaklarla temas etmesi potansiyel birer yangın tehlikesidir.


2.7. Asfalt Üretimi

Asfalt, birinci distilasyon operasyonlarından sonra kalan kalıntı (residu) fraksiyonun bir kısmıdır ve kullanım yerlerine göre başka proseslerden geçirilir. kalıntı 750° F dolayında ısıtılır ve kraking olmaması için bir vakum kolonuna yüklenir; bu yöntem genellikle yol-katranı asfaltının üretiminde kullanılır.

Çatı malzemesi olarak kullanılan asfalt hava üflemeyle üretilir. Kalıntı bir boru kazanda alevlenme noktasına yakın bir sıcaklığa kadar ısıtılır ve üflemeli bir kuleye verilir; kuleye önceden belirlenmiş bir süre boyunca sıcak hava injekte edilir. Asfaltın dehidrojenasyonuyla hidrojen sülfür, oksidasyonuyla sülfür dioksit meydana gelir. Kulenin tepesinden çeşitli kirlerin girmemesi için paravan olarak kullanılan buhar, içerdiği hidrokarbonların ayrılması için bir yıkayıcıdan geçirilir.

Üçüncü bir yöntem, asfaltın solvent deasfalting (asfalttan arındırma, asfalt giderme) prosesiyle elde edilmesidir.

2.8. Hidrojen Üretimi

Yüksek-saflıkta hidrojen (%95-99) hidrodesülfürizasyon, hidrojenasyon, hidrokraking ve petrokimyasal proseslerde kullanılır. Rafineri yan-ürünü olarak üretilen hidrojen (temelde katalitik reformer ürün gazlarından), genellikle tüm rafinerinin taleplerini karşılayamaz, ilave hidrojen üretimine veya dış kaynaklardan hidrojen alımına gereksinim olur.

Hidrojen üretiminde kullanılan en popüler metot buhar reforming prosesidir. Prosesin temeli buharla hidrokarbonların bir katalizör varlığında (örneğin, nikel-bazlı) 750-1000 0C reaksiyona sokularak hidrojen ve karbon oksitlerin elde edilmesidir. Reaksiyon endotermik olduğundan dışarıdan ısı verilmesi gerekir.

Reform edilmiş gaz akımı fazla miktarda karbon monoksit içerir. Bu nedenle reformerden çıkan akım CO-şift prosesinden geçirilerek karışımdaki karbon monoksit hidrojen ve karbon dioksite dönüştürülür, dolayısıyla hidrojen verimi artırılır. Şift reaksiyonu, CO ve buhar arasındaki reaksiyonun tam olması için yüksek sıcaklık (300-500ºC) ve düşük sıcaklıkta (200ºC) yapılan iki kademeli bir prosestir; her kademede farklı katalizörler kullanılır (Şekil-10).

CO + H2O → H2 + CO2

Reaksiyonlarda açığa çıkan karbon dioksiti uzaklaştırmak için geliştirilmiş (ve geliştirilmekte olan) çeşitli prosesler vardır; bunlar arasında absorbsiyon, adsorbsiyon, membran separasyon metotları sayılabilir.

Buhar reforming prosesleri ile hidrojen üretiminde çeşitli hammaddeler kullanıllabilir; bunlar, doğal gaz (metan), metanol, LPG buhar, benzin buhar reforming, etanol, Fischer Tropsch (FT) reaksiyonlarından elde edilen distilatlardır. 


Şekil-10: Karbon monoksit şift prosesi akım şeması


Doğal Gaz (Metan) Buhar Reforming: Su buharıyla yapılan endotermik ve çok uygulanan bir reforming prosesidir, Ancak reaksiyonun endotermik olması dışarıdan ısı verilmesini gerektirdiğinden oldukça komplekstir.

Doğal gazın buhar reformingi ile hidrojen üretimi Dünya üretiminin %50’sini oluşturur; metanın ağırlıkça %25’i hidrojendir, reaksiyon 3-25 bar basınçtaki katalizörlü (Co-Ni) reaktördeki metana 700-1000 0C sıcaklıktaki buhar verilerek yapılır.

Metan reforming reaksiyonu:

CH4 (g) + H2O → 3H2 + CO - 206 kJ/mol

Şift reaksiyonu

CO + H2O → H2 + CO2.

Bu yöntemde açığa çıkan CO miktarı 2000 ppm den büyüktür; bu değer biryüksek sıcaklık şift konverterde CO <1000 ppm seviyesine düşürülür (Şekil-11). Buradan çıkan akım PSA (Pressure Swing Adsorption) saflaştırma ünitesine verilerek kalan karbon monoksit (<10 ppm düşürülür.), karbon dioksit, metan, nitrojen, v.s., uzaklaştırılır ve ~%99.9995 saflıkta hidrojen elde edilir.

Hidrojen Üretim Prosesi

Hammadde
Geldiği Yer
Prosesler
Tipik Ürünler
Verildiği Yer
Doğal gaz
Doğal gaz boru hattı veya deposu
Buhar reforming,
Saflaştırma (PSA)
Hidrojen



Şekil-11: Metan buhar reforming prosesi akım şeması


LPG Buhar Reforming: Sıvı petrol gazlarının buhar reformingi doğal gazın (metan) reformingi ile hemen hemen aynıdır.

LPG Buhar Reforming

C3H8 + 3H2O → 3CO + 7H2          3CO + 3H2O → 3CO2 + 3H2 

Toplam reaksiyon;

C3H8 +6H2O → 3CO2 + 10H2

LPG ~ 380 0C ye ısıtılır, kobalt molibden katalizör ve çinko oksit yataktan geçirilerek kükürtten arındırılır. Buradan çıkan gaz akımı buharla karıştırılıp 480 0C de ön-ısıtma yapıldıktan sonra nikel katalizörlü bir reformerde verilir ve karbon monoksit ile hidrojene dönüştürülür (1). Reaktörden çıktıktan sonra (800 0C) ~350 0C ye soğutulur, demir katalizörlü ikinci bir reaktöre gönderilir, CO ve buhar, hidrojen ve CO2 e dönüştürülür (2). Kalan CO ve diğer safsızlıklar bir saflaştırma ünitesinden (PSA) geçirilir ve %99.9995 saflıkta H2 elde edilir.

Metanol Buhar Reforming: Bu reaksiyon endotermiktir ve dışarıdan ısı verilmesini gerektirir.

CH3OH (buhar) + H2O (buhar) → 3H2 + CO2 - 49 kJ/mol

CH3OH (buhar) → 2H2 + CO - 95 kJ/mol (+su ile)

Metanolün hidrojen ve karbon dioksite parçalanması reaksiyonu prosesinin ilk kademesinde buhar kullanılmaz. Buhar veya su, sadece suyun karbon monoksitle hidrojene parçalanmasında kullanılır. Reaksiyon 300 0C gibi oldukça düşük sıcaklıklarda yapılır; düşük sıcaklık metanole, doğal gaza göre avantaj sağlar. Doğal gaz buhar reformingde hidrojen verimi 67-70 arasında iken, bu proseste %80 dolayındadır.

Proses aşağıdaki kademelerden oluşur:

·         Metanol ve demineralize suyun karıştırılması
·         Karışımın ısıtılması ve buharlaştırılması
·         Metanolün parçalanması ve şift konversiyonu

Toplam reaksiyon endotermiktir ve ilave ısı gerekir. Proses gazı soğutulup kondensat ayrılır. Son aşama saflaştırmadır.

Benzin Reforming: Benzin reformu yakıt pilleriyle çalışan araçlar için çok önemlidir. Benzin, araç dolum istasyonlarında da reform edilebilir ve elde edilen hidrojen sıkıştırılarak araç depolarına verilir. Benzin reformerler henüz ticari boyutlarda değildir, fakat bazı hidrojen üretici sistemler yapan firmalar nafta reformerler yapmaktadırlar.

Nafta ve LPG reformerler birbirine benzer, aynı katalizörlerle ve aynı sıcaklıklarda çalışırlar. Benzin de aynı koşullarda reform edilebilir; oktan molekülünün benzini temsil ettiği varsayıldığında, reaksiyonlar soldaki gibidir.

Benzin reforming:

C8H18 +8H2O → 8CO + 17H2          8CO + 8H2O → 8CO2 + 8H2

Toplam reaksiyon:

C8H18 +16H2O → 8CO2 + 25H2


2.9. MTBE Fabrikaları

Yüksek oktan sayılı oksijenatlar, metanol, etanol gibi alkollerin rafinerilerin FCC ünitesinden çıkan dallanmış olefinlerle (izobüten ve izopenten gibi) asit katalizörlerin varlığında eterleştirme reaksiyonuyla elde edilirler. En çok kullanılan oksijenatlardan MTBE (2-metoksi-2-metilpropan), izobütenin (IB) metil alkol ile asidik ortamda esterleştirilmesiyle elde edilir. Reaksiyon sıvı fazda ve 40-70 0C aralığında yapılır. Asidik ortam kuvvetli bir asit katyon değiştirici reçineyle (Amberlit 15 veya 35 gibi) sağlanır; dönüşüm % 100’e yakındır.

Metanol + izobütilen + H+ → MTBE

İzobütilenin, çift bağ nedeniyle elektronca zengin bir bölgesi vardır; H+ iyonu bu yerlere bağlanarak pozitif yüklü bir ara bileşik, bir katyon meydana getirir. Bu bileşik yeni bir elektronca zengin bölge arar ve metanol molekülünün bağlanmamış elektron çifti içeren oksijenine etkileşir ve nötral bileşik haline dönüşür. 

  
BE’nin aktivitesine pek çok parametre etkindir; sıcaklık, besleme hızı IB konsantrasyonu, metanol/IB molar oranı ve reaktör tipi (adyabatik, resaykıl veya izotermal) gibi.Her durumda proses, MTBE’ye karşı yüksek seçiciliği garantilemek için stökiyömetrik miktardan biraz fazla metanolle yapılır. Operasyonun stökiyömetrik oranların altında yapıldığında izobüten dimerleri (diizobüten, DIB) oluşur (3 reaksiyonu). Katalizörün zaman içinde aktivitesinin azalmasıyla yüksek molekül ağırlıklı polimerler de oluşabilir. Beslemede (ham madde) su bulunması katalizörün aktivitesini engelleyeceğinden izobütenin hidrasyonuyla tersiyer bütil alkol (TBA, 2-metil-2-propanol) oluşur (2). Bu nedenle MTBE ünitelerinde nem miktarı çok az olmalıdır. Reaksiyonlar aşağıdaki sırayı izler.

1. Esterleşme reaksiyonu


2. Hidrasyon reaksiyonu
  

3. Dimerizasyon reaksiyonu



MTBE ünitelerinin ortam koşullarına göre yukarıdaki reaksiyonlardan 2 ve 3 reaksiyonlarına kayması nedeniyle MTBE prosesi, metanolün azaltılması veya kesilmesiyle III reaksiyonunda görüldüğü gibi izookten (ve dolayısıyla izooktan) üretimine yönlendirilebilir.

Çeşitli eterleştirme prosesi vardır; bunlar arasında hafif krak naftanın ve olefinlerin eterleştirilerek MTBE (metil tersiyer bütil eter), TAME (tersiyer amil metil eter), veya karışık eterlerin üretimi, FCC (veya buhar kraking) ünitelerinden çıkan akımlardaki dienlerin önce hidrojenlendirilmesi, polimerleştirilmesi ve sonra eterleştirilmesi gibi prosesler sayılabilir.

MTBE veya karışık eterlerin üretimi: Tersiyer izoolefinler ve metanol katalizörlü (örneğin, bir katyon değiştirici reçine) bir ortamda reaksiyona girerek yüksek oktan sayılı eterleri meydana getirir. Tersiyer C4 olefinlerden MTBE, tersiyer C5 olefinlerden TAME, tersiyer C6 olefinlerden ThxME (tersiyer heksil metil eterler), tersiyer C7 olefinlerden ThpME (tersiyer heptil metil eterler) elde edilir. Metanol yerine etanol kullanıldığında bu bileşiklerin etil eterleri oluşur.

Reaktörden alınan akım birinci fraksiyonlayıcıya gönderilir. Burada eter ve ağır hidrokarbonlar (C5 ler ve daha ağırlar), reaksiyona girmemiş C4 ler ve daha hafiflerden ayrılır. Metanolün büyük bir kısmı ile reaksiyona girmemiş izoolefinler reaktöre geri döndürülür. Kalan metanol ve hafif oksijenatlar (dimetil eter ve su) tepe ürünü içinde kalır.

MTBE veya Karışık Eterlerin Üretimi

Hammadde
Geldiği Yer
Prosesler
Tipik Ürünler
Verildiği Yer
FCC hafif benzin,
C4 ler
Metanol veya etanol
FCC ünitesi
Eterleştirme,
Distilasyon
Eterler
Benzin harmanlama
C3+

C4+
Alkilasyona


Şekil-12: MTBE veya karışık eterlerin üretimi