Kopolimer Bileşiminin Dönüşüm ile Değişmesi (change in copolymer composition by transformation)


a. İdeal Sistem

Stiren (M1) ve 2-viniltiofen (M2) monomerlerinden oluşan bir ko polimerizasyon karışımı hemen hemen ideal bir sistemdir (r1 = 0.35, r2 = 3.10, r1 r2 = 1.09). Bu monomerlerden herhangi bir anda oluşan kopolimerin başlangıç bileşimi ve dönüşme-yüzdesi ile değişmesi Şekil-1'de verilmiştir. Viniltiofen çok daha reaktif olduğundan daha önce harcanır ve son ürün olarak saf polistiren elde edilir. Toplam polimer bileşimi dönüşme ile oldukça az değişir ve deneyin sonunda maddesel denge gereksinimi nedeni ile başlangıçtaki bileşime yaklaşır.

Bu monomerlerin çeşitli başlangıç karışımları ile başlatılan  polimerizasyonlarında %100 dönüşme için polimer bileşiminin dağılımı Şekil-2'de verilmiştir. Her blok, kopolimer bileşiminde %5'lik bir aralığı göstermektedir. Monomer reaktiflik oranları 0.5'den daha küçük (veya 2'den daha büyük) olduğundan U-biçimli dağılım eğrileri ortaya çıkar. Bu eğriler, iki farklı bileşiminin önemli miktarlarda bulunduğunu, ara bileşimlerdeki kopolimerin ise az olduğunu belirtir.



Şekil-1: Stiren-2-viniltiyofen kopolimer sisteminde kopolimer bileşiminin, başlangıç karışımının bileşimi ve dönüşme ile değişmesi.



Şekil-2: Stiren-2-viniltiyofen kopolimer sisteminde %100 dönüşme için kopolimer bileşiminin dağılımı. (Dört farklı başlangıç bileşimi stirenin mol kesri olarak verilmiştir.)



Şekil-3: Stiren-dietil fumarat kopolimer sisteminde kopolimer bileşiminin, başlangıç karışımının bileşimi ve dönüşme ile değişmesi.


b. Seçenekli Sistem

Stiren (M1) ve dietil fumarat (M2) monomerlerinin karışımı seçenekli kopolimerizasyon için uygun bir örnek sağlar (r1 = 0.30, r2 = 0.07, r1 r2 = 0.021). Bu sistem, %57 mol stiren bileşiminde azeotropik bir karışım gösterir. Bu kopolimerin diagramları ideal sisteminkinden daha karmaşıktır. Azeotropik bileşime yakın olan monomer karışımları, oldukça yüksek dönüşmelere kadar hemen hemen değişmez. Ancak, %57 mol stiren'den daha fazla stiren içeren başlangıç karışımlarının saf polistirene, daha az stiren içerenlerin ise saf poli(dietil fumarat)'a doğru sapacağı kolayca görülebilir (Şekil-3). Toplam kopolimer bileşimi, bütün başlangıç karışımları için, dönüşme ile önemli bir değişme göstermez. Azeotropik bileşim için ise sabit kalır. Kopolimer dağılımı için Şekil-4'de verilen grafiklerden, azeotropik bileşimden daha fazla stiren içeren karışımlardan elde edilen polimerlerde daha fazla stiren bulunduğu görülmektedir.



Şekil-4: Stiren-dietil fumarat kopolimer sisteminde %100 dönüşme için kopolimer bileşiminin dağılımı.


c. Rastgele Kopolimerler

Stiren (M1) ile metil metakrilat (M2) monomerlerinin (r1 = 0.53, r2 = 0.56) radikal kopolimerizasyonu (35 ve 36) denklemlerinin uygulanması için örnek olarak seçilebilir. Metil metakrilatın reakriflik oranı biraz daha büyük olduğundan, bu monomerlerden elde edilen kopolimer metil meakrilat bakımından biraz daha zengindir (Şekil-5). Polimere dönüşen maddenin miktarı arttıkça, monomer karışımındaki stiren yüzdesi büyür. Bu ise, dönüşme ile kopolimerdeki stiren miktarının çoğalmasına yol açar. Şekil-5'de meydanan gelen bütün kopolimerin ortalama bileşiminin dönüşme ile değişmesi de verilmiştir. Kopolimerin ortalama bileşiminde stirenin bir miktar arttığı görülmektedir.

Endüstride uygulama alanı olan kopolimerizasyonlarda genellikle, olanak içindeki en dar bileşim dağılımını gösteren kopolimerlerin hazırlanması istenir. Bu amaçla iki pratik yöntemden yararlanılır. Birinci yol, %100 dönüşmeye erişmeden kopolimerizasyonu durdurmaktır. İkinci yol ise, daha reaktif monomeri sürekli olarak polimerizasyon sistemine katarak başlangıçtaki monomer bileşimini sabit tutmaya dayanır.



Şekil-5: Stiren (M1)-metil metakrilat (M2) kopolimer sisteminde monomer ve kopolimer bileşimlerinin, % ve dönüşme ile değişmesi. (r1 = 0.53, r2 = 0.56, (f1)0 = 0.80, (f2)0 = 0.20 için.)

GERİ (poimer kimyası)