Fabrikasyon Metotları (fabrication methods)

Bu bölümde, nanomalzemelerin (en az bir boyutu 1-100 nm olan) üretiminde kullanılan bazı yöntemler kısaca açıklanmıştır; örneğin, nanoyapılı yüzeyler, nanopartiküller, nanoporoz malzemeler v.s. gibi. Nanomalzemeler nasıl oluşur? Nanobilim ve nanoteknolojide hangi üretim yöntemleri kullanılır?

Nanomalzemeleri imal etmek için kullanılan yöntemler genelde iki gruba ayrılabilir: yukarıdan aşağıya (top-down) yöntemler ve aşağıdan yukarıya (bottom-up) yöntemler. Birinci durumda, nanomalzeme, bir kütle (bulk) substrattan türetilir ve istenen nanomalzeme elde edilinceye kadar malzemenin kademeli olarak ayrılmasıyla (veya uzaklaştırılması) elde edilir. Top-down yöntem, büyük bir mermer bloktan heykel oyma gibi düşünülebilir; baskı metotları da bu sınıfa girer. Bottom-up yöntemleri ters yönde çalışır: nanomalzeme, örneğin bir nanokaplama, atomik veya moleküler öncülerden başlayarak, istenilen yapı oluşuncaya kadar kademeli olarak monte edilerek elde edilir; Lego tuğlaları ile yapı oluşturulmaya benzer.

Her iki yöntemde de, iki önemli koşul gereklidir: üretim şartlarının kontrolü (örneğin, elektron demetinin enerjisi gibi) ve çevre koşullarının kontrolü (toz, kirletici madde v.s.). Bu nedenlerle nanoteknolojilerde, çoğunlukla temiz oda laboratuarlarında, vakumda çalıştırılan son derece sofistike üretim araçları kullanılır.

Bottom–up ve top–down nanoteknoloji: Nanomalzeme, en az bir yönde nano skalaya sahip olan yapısal ünitelerdir. Nanomalzemelerin üretiminde fiziksel ve kimyasal (ıslak) metotlar kullanılabilir. Her iki metotta da top down (kütleden-nanoboyuta-malzemeye) ve bottom-up (nanoboyuttan-malzemeye) yöntemler uygulanabilir. Fiziksel ve kimyasal Nanomalzeme üretim metotları Şekl-1’de, nanomalzeme sentezlerinde uygulanan bottom-up ve top-down proseslerin sınıflandırılması Şekil-2 ve 3’de şematik olarak gösterilmiştir.

Bottom-up Sentezler: Bu gruba giren sentezlerde malzeme komponentleri çok çok küçüktür (atomik ve moleküler seviyelerde). Tipik örnekler epiaksiyal büyüme sırasında kuantum dotlar oluşumu, ve koloidal dispersiyondan nanotaneciklerin oluşmasıdır.

Top-down Sentezler: Bu sentezlerde büyük (makroskobik) başlangıç malzemelerle çalışılır; oyma (ethchleme), bilyeli öğütme ve şiddetli plastik deformasyon uygulama tipik örneklerdir.

.


Şekil-1: Nanomalzeme üretim metotları


Şekil-2: Nanomalzeme sentezlerinde uygulanan bottom-up proseslerin sınıflandırılması


Şekil-3: Nanomalzeme sentezlerinde uygulanan top-down proseslerin sınıflandırılması