Kopolimerizasyon Çeşitleri (copolymerization types)

a. İdeal Kopolimerizasyon

Bir kopolimerizasyon sisteminde, büyümekte olan M1* ve M2* radikal türle rinin iki monomerden birini veya öbürünü katmak için aynı ilgiyi göstermeleri halinde ideal kopolimerler elde edilir. Kolayca görüleceği gibi, bu durumun gerçekleşmesi için,

  k11     k21                          1
¾¾  = ¾¾                 r1 = ¾¾                       (1)
  k12     k22                          r2

olmalıdır. Bu sistemde, büyümekte olan zincirin sonundaki grubun katma hızına bir etkisi bulunmaz. Bu nedenle, farklı monomer birimleri kopolimer zinciri boyunca, başlangıç bileşimine ve iki monomerin göreceli reaktifliğine bağlı olmak üzere rastgele sıralanırlar. İdeal kopolimerizasyonda, (5) ve (9) denklemleri, aşağıdaki bağıntılarına indirgenirler. İyonik kopolimerizasyonların çoğu (anyonik ve katyonik) ideal sistemlerin davranışlarını gösterir.

 d [M1]         [M1]
¾¾¾  = r1 ¾¾¾                                           (2)
 d [M2]         [M2]

           r1 f1
F1 = ¾¾¾¾                                                  (3)
        r1 f1 + f2

İdeal bir kopolimerizasyonda kopolimer bileşiminin başlangıçtaki monomer karışımının bileşimi ile değişmesi, çeşitli r1 değerleri için (3) denkleminden hesaplanarak Şekil-1'de çizilmiştir. İdeal kopolimerizasyon terimi, Şekil-1'deki eğrilerle, ideal sıvıların karışımları için elde edilen buhar-sıvı dengelerini gösteren eğriler arasındaki benzerlikten ötürü kullanılmıştır. Belirli bir monomer karışımı için r1>1 olduğunda kopolimer M1 bakımından daha zengin, r1<1 olduğunda ise daha fakirdir.



Şekil- 1: İdeal kopolimerizasyonda (r1 r2 = 1), çeşitli değerleri için kopolimerin F1 bileşiminin (bir an için mol kesri) monomerin f1 bileşimi (başlangıçtaki mol kesri) ile değişmesi.


Bu tür kopolimerizasyonda, iki monomerin reaktiflikleri arasındaki fark büyüdükçe, her iki monomerden de önemli miktarda madde içeren kopolimerlerin sentezinin güçleşeceği görülmektedir. İyonik kopolimerizasyon sistemlerinde r1 ve r2 değerleri genellikle birbirlerinden çok farklı olduklarından bu tür kopolimerizasyon reaksiyonları uygulamada pek önemli bir yer tutmaz.

b. Seçenekli (Ardarda, Alternatif) Kopolimerizasyon

Bu halde, büyümekte olan her radikal özellikle öbür monomerle reaksiyon vermek ister: r1 = r2 = 0  (r1 r2= 0) yazılabilir. Monomer moleküllerinin kopolimer zincirine girmesi, başlangıç bileşimine bağlı değildir. Kopolimer içinde monomerler düzgün bir biçimde seçenekli olarak sıralanırlar. Kopolimerizasyon denklemi,

 d[M1
¾¾¾  = 1                                                      (4)
 d[M2]

bağıntısına indirgenir ve F1 = 0.5 değerini alır. Birçok kopolimerizasyonun bu tür ürün verdiği görülmüştür.

Monomer karışımlarının çoğu ideal ve seçenekli kopolimerizasyon arasında değişen bir davranış gösterirler. Bir başka deyişle reaktiflik parametreleri arasındaki bağıntı 0 < r1 r2 < 1 olur. r1 r2 çarpımı birden sıfıra doğru küçüldükçe seçenekli kopolimer oluşturma eğilimi artar. Şekil-2'de ideal-olmayan hallerde çeşitli r1/r2 değerleri için hesaplanan kopolimer bileşimleri çizilmiştir. r1 r2 çarpımının küçülmesi ile seçenekli kopolimerlere yaklaşıldığı ve bunun sonucu olarak da monomer karışımının giderek daha fazlasının her iki bileşeni de içeren kopolimer verdiği görülür. Birçok önemli kopolimerlerin hazırlanmasında bu eğilimden yararlanılır.

Monomerlerden birinin reaktifliği öbüründen çok daha büyükse, ilk önce oluşan kopolimer başlıca reaktifliği büyük monomeri içerir. Polimerizasyon ilerledikçe bu monomer harcanağı için daha sonra oluşan kopolimerde reaktifliği düşük olan monomerin fazlası bulunur. Stiren ve vinil asetat böyle bir sistem oluşturur.

r1 ve r2 parametrelerinin her ikisi de birden küçükse, Şekil-2'de çizilen eğriler F1 = f1 durumunu belirten çizgiyi keser. Kesim noktasında, monomer karışımının veya polimerin bileşimi değişmeksizin polimerizasyon sürüp gider. Böyle bir kopolimerizasyona azeotropik kopolimerizasyon denir. Kopolimerizasyon denklemini, d[M1]/d[M2] = [M1]/[M2] bağıntısı ile birleştirmekle azetropik kopolimerizasyon koşulu bulunur. Burada (f1)k kritik azetropik bileşimi gösterir.

  [M1]      1 – r2
¾¾¾  = ¾¾¾                                              (5)
  [M2]      1 – r1

              1 – r2
(f1)k = ¾¾¾¾¾
           2 – r1 – r2



Şekil – 2: İdeal olmayan kopolimerizasyonda r1/r2 değerleri için, kopolimerin F1 bileşeninin, monomerin f1 bileşimi ile değişmesi


c. Blok Kopolimerizasyon

r1 ve r2 reaktiflik parametrelerinin her ikisi de birden büyükse (r1 r2 >1) bir blok kopolimer oluşması eğilimi belirir. Kopolimer zincirinde herbir monomerden oluşan parçalar birbirlerine bağlanır. Blok kopolimer verme eğilimi sınırlı sayıdaki kopolimerizasyon sistemlerinde gözlenmiş olup koordinasyon katalizörleri ile başlatılan reaksiyonlarla elde edilmiştir. r1 ve r2'nin her ikisi de birden çok büyük değerler alırsa, her iki monomer, aynı zamanda, homopolimerler vererek polimerleşir. Bu aşırı durum sadece iki-üç sistemde gözlenmiştir.


GERİ (poimer kimyası)