Katyonik Polimerizasyon; Başlatıcılar (initiators)

Katyonik polimerizasyondaki elektronca-fakir tanecikler olan aktif merkezler, monomerin bir asidik birimle etkiileşimi yoluyla oluşurlar.

a. Brönsted Asitler

Asetik asitten trifluorometansülfonik asite (triflik asit) kadar değişik kuvvetteki Brönsted asitleri katyonik polimerizasyonu başlatıcı olarak kullanılır. Bu bileşiklerin zayıf polar ve polar olmayan çözücülerdeki asit kuvveti kavramı sulu çözeltilerdeki kadar açık değildir. Bir Brönsted asitinin katyonik polimerizasyondaki verimi mutlak asitliğinden başka, birkaç kompleks faktöre de bağlıdır. Bu faktörler çözeltinin yapısı (bazikliği, solvasyon gücü), monomerin bazikliği ve nüleofilikliği, ayrılan A- grubunun özellikleri ve asitin katyonik polimerizasyonda kullanılan çözeltideki çözünürlüğü ve kararlılılığıdır.

Tablo-1'de çok kullanılan asitlerin pKa değerleri verilmiştir. Disosiyasyon, çözücünün polaritesi ile artar, ancak sulu çözeltilerle kıyaslandığında yine de düşüktür. Bu asitlerin, katyonik polimerizasyonda kullanılan nükleofilik olmayan çözücülerdeki disosiyasyon dengelerinde çoğunlukta olan iyonlar hidrojen bağlanmasıyla oluşan agregatlardır.

3HA ¨ H2A+ + HA-2

Bir anyonun asiti ile homokonjugasyonu çok etkindir ve gerçek serbest anyonlar (A-) bulunmaz. Bazı sistemlerde homokonjugasyon bir anyon ile birkaç asit molekülü arasında olur. Bir asitin bir anyonla heterokonjugasyonu HA' A- agregatlarını oluşturur; bu olayla oldukça sık karşılaşılır Çözücü protonlanmadıkça, proton tek başına kalamayacağından H2A+ meydanan gelir. Bu durum Brönsted asitleri ile başlatılan katyonik polimerizasyonun kinetik ve mekanizma çalışmalarında önemlidir.


Tablo-1: Katyonik Polimerizasyon Başlatıcısı Olarak Kullanılan Brönsted Asitlerinin 
Tipik Çözücülerdeki pKa Değerleri

Asit
Çözücü
C
Asit
Çözücü
C
CF3COOH
(CH2Cl)2
~ 7
HBr
(CH2Cl)2
8.7
CF3COOH
CH3CN
10.6
HI
(CH2Cl)2
7.9
CF3SO3H
CH3NO2
6.0
HClO4
CH2Cl2
~ 3
CF3SO3H
CH3CN
8.4
HClO4
CH3NO2
2.0
HCl
(CH2Cl)2
10.8
HClO4
CH3CN
1.6
HCl
CH3CN
8.9
CF3SO3H
(CH2Cl)2
7.3
H2SO4
CH3CN
7.3
CF3SO3H
CH3NO2
3.0
HSO3F
CH3NO2
4.3
CF3SO3H
CH3CN
2.6
HSO3F
CH3CN
3.4





b. İyod

Brönsted asitleri gibi iyod da, alkenil monomerlerin katyonik polimerizasyonunda başlatıcıdır. Klorlu hidrokarbonlardaki iyod çözeltileri aşağıdaki denge reaksiyonlarını verirler.

I4 ¨ 2 I2 ¨ I+ + I-3

Böyle bir çözeltiye alkenler ilave edilirse ağırlıklı reaksiyon, çift bağın diiyodlanmasıdır. Aromatik alkenler ve vinil eterler de iyodla polimerleştirilirler. Bu sistemlerin mekanizma çalışmaları yine diiyodürlerin oluştuğunu gösterir; fakat bu ara bileşikler kararsızdır ve HI verirler. Aktif tanecikler, polarize iyodürler gibi, HI üzerinden oluşur. Yani, iyod dolaylı bir Brönsted asit-tipli başlatıcıdır.

c. İnorganik Lewis Asitleri

Lewis asitlerin asidik kuvvetlerini tanımlamada sert-yumuşak asit-baz teorisi (HSAB) adı altında bir teori geliştirilmiştir. Başlatıcı olarak kullanılan BF3, AlCl3 gibi metal halojenlerin çoğu sert asitler sınıfına girer. Fakat Lewis asitliğinde mutlak bir sınır çizilmesi doğru değildir, çünkü bir asitin kuvveti ortam koşullarına, monomere ve solvente bağlıdır.

Friedel-Crafts metal halojenleri (Mt Xn) halojenli hidrokarbonlarda çeşitli birleşme dereceleri gösterirler. Örneğin, CH2Cl2 da TiCl4 monomeriktir, fakat aluminyum halojenler ve alkil halojenler aynı hidrokarbonların hem çözelti ve hem de gaz fazında dimerler ve hatta trimerler şeklindedir. Aynı halojenin iki molekülünün etkileşimiyle kendikendine-iyonlaşma meydana gelir (aluminyum halojenlerin  SbCl5 ile, veya TiCl4'ün AlBr3 ile etkileşimi gibi):

2 Mt Xn      veya       (Mt Xn)2  ¬® Mt X-n+1 + Mt X+n-1

Brönsted asitlerde olduğu gibi, bu bileşikler kendi anyonlarıyla homokonjuge, veya diğer bir metal halojenden çıkarılan anyon ile heterokonjuge durumdadırlar.

Mt Xn + Mt X-n+1 ¨ Mt2 X-2n+1

İnorganik metal halojenleri ile su, alkoller, karboksilik asitler, hidrojen halojenler (zayıf Brönster asitleri) ve eterler (Lewis bazları) arasında değişik kuvvetlerde çeşitli kompleksler meydana gelir; örneğin, BF3 (CH3CH2)2 O gibi. Bu kompleksler katyonik polimerizasyonun ko-katalitik başlatılmasında önemli bir rol oynarlar.

Firedel-Crafts halojenleri ile organik halojenler arasındaki etkileşim de önemlidir. Uygun koşullarda aşağıdaki denge denklemine göre iyonlaşma olur. Bazı özel durumlarda R, elektrofilik kısım olarak işlev yapar.

Mt Xn + R X’ ¬® R+ + Mt Xn X’-

İnorganik terimi, katyonik polimerizasyonu yürütücü olarak çok kullanılan alkilaluminyum halojenler gibi organometalik Lewis asitleri için de uygundur. Başlamadaki elektrofilik kısım, Lewis-asitinin kendi kendine-iyonizasyonu ile oluşan aluminyum katyonudur, R2-n Al+ Xn.

d. Organik-Lewis Asitleri

Bu sınıfa giren başlatıcılar, katyonları organik olan ve polarize edildiğinde elktrofilik kısmın organik olduğu tuzlardır. Karbenyum tuzları uzun yıllardan beri katyonik polimerizasyon başlatıcıları olarak kullanılmaktadır. Bunlardan en kararlı olanlar trifenilmetilyum [tritil, (C6H5)3 C+ ve benzerleri] ve sikloheptatrienilyum (tropilyum, C7H7+ ve benzerleri) türevleri ile kuvvetli inorganik asitlerden (ClO4- CF3SO3-, gibi) ve Lewis asitlerinden (BF4-, SbF6-, PF6-, SbCl6-, gibi) oluşan anyonlardır. Bunlar sınırlı reaktiviteleri nedeniyle, sadece çok nükleofilik alkenil monomerlerini polimerleştirebilirler, çok sayıda heterohalkalı monomerlerin aktiflerindilmesinde de oldukça etkindirler.

Tritil iyonunun kuvvetli ve karakteristik bir görünür spektrumu vardır; bu özellik polimerizasyon sırasındaki konsantrasyon değişikliklerini izlemeye olanak verir. Su ile reaksiyona girdiğinde karşıtı oksonyum iyonunu oluşturur; bu ise aynı bölgede absorbsiyon yapmaz. Reaksiyonun denge sabiti bilinirse, kalıntı suyun kantitatif tayini yapılabilir.

(C6H5)3 C+ A- + H2O ¨ (C6H5)3 CO+ A- H2A-

Alkiltetrafluoroborat ve t-bütil tetrakloroaluminat gibi daha az kararlı karbenyum tuzları da yapılmaktadır. Bunlar daha az nükleofilik alkenil monomerlerin polimerizasyonu için iyi başlatıcılardır. Bu tip karbenyum tuzları bir alkil halojenin bir Lewis asiti ile reaksiyonu yoluyla üretilir.

Başlamanın Fiziksel Yöntemleri

Bir inert sistem başlama için gerekli enerjiyi sağlayabilecek herhangi bir yöntemle aktiflendirilebilir. Monomerin kendisi, diğer maddelerin aracılığına gereksinim olmadan iyonlaşma yoluyla aktiflenebilir. En çok uygulanan yöntem g-Işını veya yüksek enerjili elektronlarla monomerden bir elektron çıkartılmasıdır. Böylece oluşan radikal katyon bir monomerle reaksiyona girerek karbenyum iyonu ile bir serbest radikal verir.

M ¾¾® M+· + e-
M+· +M ¾¾® M+ + M·

Sistem kurutulup saflaştırılırsa, M+ 'nın başlatıcı aktifliği serbest radikalden daha üstün olur. Bu konuda yapılmış çok sayıda çalışma vardır. Vakum UV ışını ile fotokimyasal iyonizasyon da aynı başlama mekanizmasını verir. Monomerik karbokatyonların oluşturulmasında yüksek şiddetli elektrik alanları kullanılır; hem alan emisyonu, hem de alan iyonizasyonu yoluyla elektron çıkarılır.

Alternatif olarak, sisteme verilen enerji bir yürütücüyü (promoter) aktifleyerek polimerizasyon için gerekli kimyasal reaksiyonları başlatır. Bazı bileşikler gizli katalizörlerdir, ısıtıldıklarında monomeri aktifleyen bir tanecik çıkarırlar. Elektrokimyasal sistemlerde destekleyici elektrod, başlatıcı merkezdir.

Katyonik polimerizasyonun fotoiyonizasyonuyla, monomer (elektron verici) ve uygun bir elektron yakalayıcı arasındaki bir kompleksin ışık tesiriyle bozunması sağlanır; böylece monomer radikal katyonu oluşur. Fotoiyonizasyon, halonyum ve sulfonyum tuzlarıyla (fotohassas bileşikler) da yapılır; radikal katyonlar ve Lewis asitler oluşur. Her iki ürün de başlamaya yardımcı olur.

Nükleer kimyasal başlatma da yapılabilir. Bunun için küçük bir trityum kullanılır; b-Işınları çok asidik çıplak katyonlar oluşturur. İzobüten ve stiren monomerleriyle çok yüksek DP'ler elde edilir.

3H2¾¾® 3He- 3H+ + b- + n


GERİ (poimer kimyası)