Katyonik Polimerizasyon; n-Verici Monomerler (n-donor monomers)

Pek çok heterosiklik bileşik, bir veya daha çok sayıda oksijen, sülfür, nitrojen ve fosfor gibi, n-verici atomlar içerir ve katyonik halka-açılması reaksiyonu ile polimerleşirler. Bu monomerler halkasının büyüklüğüne, yapısına, heteroatomların sayısına (Z), halkanın sayısına ve relatif geometrisine göre sınıflandırılırlar.

Oksijenli Heterohalkalar: Siklik eterler arasında en çok inceleneni tetrahidrofurandır (THF). 1,3-Dioksan da, halkalı asetallerden en çok üzerinde durulanıdır. Laktonlar katyonik başlatıcılarla yüksek molekül ağırlıklı poliesterler  verirler; Î-kaprolakton bu grubun en ilginç üyesidir.

Nitrojenli Hetorohalkalar: Bazı aziridinler ve azetidinler, blok kopolimerler ve fonksiyonlu ürünler de dahil çeşitli makromoleküler maddelerin sentezinde, yüksek potansiyelli canlı sistemler verirler. Laktamların katyonik polimerizasyonu ile ilgili çalışmalar da bulunmaktadır.

Sülfürlü Heterohalkalar: Aşağıda formülleri verilen sülfür bileşiklerinin katyonik yöntemle polimerleşebilirlikleri üzerinde çeşitli çalışmalar yapılmıştır.


İki Heteroatomlu Heterohalkalar: Fosforik asitin 6 üyeli halkalı esterleri (1) ve 2-alkoksi-1,2,3-dioksafosfolanlar (2) heterohalkada P ve O atomları içeren monomerlere tipik örneklerdir. Halkalı siloksanlar (3), özellikle n = 3 ve 4 için, detaylı olarak çalışılmıştır.


Keza, çeşitli halkalı imino eterler, 2-sübstitüe oksazolinler üzerinde de geniş çalışmalar yapılmıştır.

Relatif Bazlık, Reaktiflik ve Polimerleşebilmedeki Kriterler: n-Verici bileşikler, önceden incelenen monomer sınıflarından daha baziktirler; ancak bu bileşiklerin halka-açılmasıyla katyonik polimerizasyonlarının basit olduğu sonucunu vermez. Bu monomerlerde, çoğalma-azalma dengesindeki termodinamik sınırlamalar önemli bir rol oynarlar.

                 kp
P+n + M ¬¾® P+n+1
                 kdp

Çoğalma kademesinde:

DG0p = DH0p – T DS0p

Entropi terimi hemen hemen daima negatif olduğundan, polimerizasyon sadece DH0p 'nin negatif ve T DS0p 'den büyük olduğu durumlarda gerçekleşir. Her polimerizasyon sistemi için bir tavan sıcaklığı (Tc) vardır; bu sıcaklığın üstünde, 1 M monomer denge konsantrasyonunda ([M]e) yüksek polimer oluşumu olanaksızdır. Denge tarifine göre bu konsantrasyon denge sabitinin tersiyle verilir, yani,

           kdp
[M]e = ¾¾
            kp

Tavan sıcaklığında veya üstünde oligomerler hala oluşabilir, çünkü dimer, trimer ve oligomer oluşumunun standart entalpisi, uzun bir zincir taşıyıcının çoğalma entalpisinden daha negatiftir.

C = C bağı üzerinden yürüyen polimerizasyonlarda, bazı sterik yığılmalar dışında, Tc oldukça yüksektir ve bu nedenle de işlemin sonunda çok düşük denge monomer konsantrasyonları gözlenir. Vinil monomerlerin DH0p değerleri -80 kJ/mol dolayında olduğundan, heterohalkanın enerjisi oldukça düşüktür. Bu durum halka-açılma polimerizasyonunda tavan sıcaklıklarının düşük, oda sıcaklığında [M]e'nin yüksek ve verimin düşük olması sonucunu yaratır; bazı heterohalkalar polimerleşmezler veya çok iyi oligomerler oluştururlar. Tetrahidrotiyofen ve bazı sübstitüe dioksanlar ve tetrahidrofuranlar tipik örneklerdir.

Polimerleşebilirlikteki bu termodinamik sınırlamalar (DG0p gibi) veya yüksek verime erişilebilme, monomerlerin yapısına ve çözücüye bağlıdır, başlatıcıdan bağımsızdır. Tablo-3'de bazı heterohalkalı bileşiklerin polimerleşebilmeleri gösterilmiştir.

Heterohalkalı bileşiklerin ralatif reaktiviteleri heteroatomun yapısı, halkanın büyüklüğü ve sterik faktörlerle tarif edilir. Aşağıdaki bazlık sırası, n-verici monomerin katyonik başlama ve polimerizasyondaki etkinliklerini gösterir (açık-zincirli sülfür bileşikleri halkalı sülfürlerden daha baziktir). Halkalı asetaller, karşılığı olan halkalı eterlerden daha az baziktir.

R3N > R3P > R2O > R2S

RNH2 > R2NH > R3N

 


GERİ (poimer kimyası)