Katyonik Polimerizasyon; Alkenil Monomerlerin Polimerizasyonu (polymerization of alkenyl monomers)

Temel zincir-kırılma reaksiyonları monomer transfer işlemleri, monomerden bağımsız (kendiliğinden) transfer ve sonlanma işlemleri ıle karşı iyon transferi ve sonlanmadır.

Çoğalma sadece tek tip zincir taşıyıcıyla ilerliyorsa (ester moleküllerinin aktif tanecikler olduğu veya elektronla başlatılan polimerizasyonlar) Mayo denklemi oldukça basittir; klasik bimoleküler çoğalma için,

   1         km         S kt
¾¾  = ¾¾  = ¾¾¾ 
 DPn       kp        kp [M]

km = monomer transferinin hız sabiti
S kt = transfer ve sonlanmanın unimoleküler hız sabitleri toplamıdır.

Bu basitleştirilmiş ifadede katalizör, ko-katalizör, çözücü, polimer, su ve safsızlıklarla ilgili sonlanma ve transfer reaksiyonları ihmal edilmiştir. Denklemdeki DPn, herhangi bir monomer konsantrasyonunda oluşan polimer zincirini belirtir.

Bazı sistemler bu modelle açıklanabilir, ancak birkaç anormal durumla da karşılaşılabilir; Arrhenius eğrilerinde intersept ve eğimdeki gözlemler, birden fazla aktif taneciğin varlığını gösterir. Serbest iyonlar ve iyon çiftlerinin dengede birarada bulunduğu asidik sistemler için durum böyledir. Büyümeyen iyon çiftlerinin ve serbest iyonların çoğalma (kp+ ve kp±), monomer transferi (km+ ve km±) ve çeşitli unimoleküler (kt±) veya bimoleküler (kt+) sonlanma ve transfer reaksiyonları için aşağıdaki eşitlik yazılır.

   1       km± (g + c1/2 Kd-1/2)
¾¾ = ¾¾¾¾¾¾¾¾¾ =
 DP      kp± (b + c1/2 Kd-1/2)

  1     -1/2 Kd + 1/2( Kd2 + 4 Kd c)1/2 (kt+ + +kt± Kd-1)
¾¾ [ ¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾ ] =
 [M]                    kp± ((b + c1/2 Kd1/2)

intersept + eğim / [M]

c = [P+] + [P+ A-]           Kd = [P]2 [P+ A-]
g = km+ / km±                  b = kp+ / kp±  

DP'nin c ve Kd ye bağlı olması, bu denklemi daha önce görülen basit denklemden ayırır. Basit denklemde katalizör konsantrasyonunun DP'ye etkisi, başlatıcı ile sonlanma veya transfere dayandırılmıştır ve tek tip zincir taşıyıcı olduğu varsayılmıştır. Burada karşı iyonun yapısı kadar, serbest ve çiftleşmemiş iyonik zincir taşıyıcıların relatif konsantrasyonları da DP'nin başlatıcı konsantrasyonundan ve kimyasal yapıdan etkilenmesine neden olur. İyon çiftleri ve serbest iyonlarla transfer ve sonlanma hız sabitlerinin relatif büyüklükleri hakkında çok az bilgi vardır. n-Vinilkarbazol, (C6H5)3C+SbF6- sistemi için elde edilmiş tek bir g değeri vardır ve 7 dolayındadır; bu değer, monomer transferinin iyon çiftleriyle değil serbest iyonlarla ilerlediğini gösterir.

Üç tip aktif iyonun bulunması ve bunlarla ilgili transfer ve sonlanma reaksiyonları, DP dağılımının genişlemesine yol açar. Zincir büyümesine ester ve iyonların katkısı olduğunda bimodal dağılımlar gözlenir ve büyümeyen bir zincirin yaşam süresi, ester-ion dönüşümünden daha kısa olur. Böylece düşük bir DP fraksiyonu elde edilir; bu durum, ktS ktr 'nin düşük olduğunu ve iyonik büyümeden yüksek bir DP fonksiyonun oluştuğu yarıkatyonik polimerizasyonu gösterir. Yarıkatyonik polimerizasyon dimer, trimer ve oligomerin üretilmesinde uygulanabilen fevkalade bir yöntemdir.

Alkenil monomerlerin katyonik ve yarıkatyonik polimerizasyonunda transfer ve sonlanma reaksiyonlarıyla ilgili sıcaklık katsayısı, çoğalmayla olandan daha yüksektir. -20 Derecenin üstünde zincir kopmasıyla oligomerler oluştuğundan, yüksek DP'li ürün için çok düşük sıcaklıklarda çalışılması gerekir. Özellikle, kendiliğinden ve monomer transferi reaksiyonlarının önemli olduğu sistemlerde sıcaklığa özen gösterilmelidir.



GERİ (poimer kimyası)