Katyonik Polimerizasyon; Bifonksiyonlu Doğrusal Zincirler (bifunctional linear chains)

Burada verilecek örneklerin çoğu, herbir ucunda bir reaktif fonksiyonluk içeren makromoleküllerdir. Şüphesiz, iki reaktif grup, zincirin aynı ucunda bulunabilir; örneğin, bir furan halkasının, Diels-Alder reaksiyonu ile karboksilik gruba dönüşmesi gibi. Fakat bu tür işlemler üzerinde durulmayacaktır. Pek çok laboratuvarda, endüstride kullanımı yaygın olan bifonksiyonel oligoizobütenler ve diğer oligomerler üzerinde çalışılmaktadır. Bütil kauçuğuna doymamış karbondan kolaylıkla RuO4 sokulabilir. Bu tip oligomerlerin sentezi çok hassas bir işlemdir. BCl3-p-dikümülklorür sistemiyle başlatılan izobüten polimerizasyonunda, katalizör izobütenle transfer yapmaz; oluşan her makromolekülde bir aromatik halka (ko-katalizörden gelir) ve iki C-Cl uç grup bulunur. Sonra, deklorinasyon işlemiyle uçlarda iki doymamışlık oluşturulur.


Buradaki çift bağ (=), uç doymamışlıkları gösterir. Başlangıçtaki indanilik halkalaşma ve diğer yan reaksiyonlarla ilgili kayıplar fonksiyonluğu ideal 2 değerinin altına düşürür. Yine de, Cl, OH, C=C, NH2, NCO, CHO, epoksi gibi uç gruplu oligoizobütenlerin (Mn = 103 -4.103) yapılmasında uygun bir yöntemdir.

Başka bir yöntem, izobütenin 1,3-pentadien ve diğer konjuge dienlerle düşük sıcaklıkta polimerizasyondur; burada ko-monomere transfer hakimdir. Örneğin, aşağıdaki reaksiyon, kolaylıkla dikarboksilik ve dihidroksilik bileşiklere dönüşebilen oligomerler verir (p = 0.1'dir) .


Halka-açılması polimerizasyonları, bifonksiyonel polimerler ve oligomerler elde edilmesinde kolay bir yoldur, çünkü bu sistemlerin çoğu canlı özelliktedir. Hidroksil-uçlu poliesterler ve poliasetaller, Brönsted asitlerle başlatılan sistemlerde uç ester gruplarının hidroliz edilmesiyle elde edilirler. Dihidroksilik THF oligomeri endüstriyel boyutlarda üretilmektedir. Alternatif bir yöntemde, bi-fonksiyonlu aktif tanecikler kullanılır. Canlı bir poli-THF molekülünün dikatyonu, alkol, primer amin ve izosiyanat veya asetat son gruplara dönüştürülür.


GERİ (poimer kimyası)