Katyonik Polimerizasyon; Deneysel Teknikler (experimental techniques)


Rutin Sentezler

Katyonik polimerizasyonla bir polimerin yapılmasında bazı önemli noktalara dikkat edilmesi gerekir. Normal olarak duru ve temiz bir kap, distillenmiş ve kurutulmuş çözücü ve kimyasal maddeler ile, bir azot atmosferine gereksinim vardır. Uygun bir sıcaklık seçimiyle istenilen molekül ağırlıklarına ulaşılabilir.

Alifatik alkenil monomerlerin polimerizasyonunda Lewis asitleri önemlidir; bunlardan kullanımı kolay olanları BF3(CH3CH2)2O,CH3CH2-AlCl2 (alkanlarda %2 'lik çözeltisi) ve TiCl4 veya SnCl4 'tür. Yüksek molekül ağırlığı istenildiğinde sıcaklığın düşük olması (-90 0C gibi) gerekir; bu durumda CH2Cl2 ideal bir çözücüdür. İki alken veya bir alken ile bir dienin kopolimerizasyonu için de durum aynıdır; 50-20 0C'lerde oligomerler oluşur.

Brönsted asitleriyle ve Lewis asitleriyle aromatik alkenil monomerleri de polimerleştirilebilir. Bazik monomerler için Brönsted asitlerden CF3COOH, daha az bazik olanlar için de triflik ve H2SO4 kullanılır.

n,p-Verici monomerler, CH2Cl2 içinde ve düşük başlatıcı konsantrasyonunda BF3(CH3CH2)2O ile en iyi polimerleşen monomerlerdir. Yüksek DP elde edilmesi istendiğinde sıcaklığın düşürülmesi gerekir.

n-Verici monomerler için heterohalkaya bağlı olarak çeşitli başlatıcılar kullanılabilir. Örneğin, kükürt ve nitrojen heterohalkalı bileşikleri için tritil tuzları, (CH3CH2)3+BF4- ve HOTf uygun bileşiklerdir. Nitrojen hetero halkalı bileşiklerde, özellikle etil triflat çok etkilidir. Tritil tuzları ve triflat esterleri ile çalışılırken hidroliz olayından kaçınmak gerekir.

Rutin çalışmalarda kuvvetli asitlerin metal tuzları kullanılır. Aluminyum triflat, sulu HOTf ve Al tozunun reaksiyonu ile elde edilir ve vakumda 180 0C'de kurutulur; bu madde pek çok monomerin polimerleştirilmesinde uygun bir başlatıcıdır. Higroskopik bir madde olduğundan oda sıcaklığında azot altında çok uzun süre saklanabilir. Tek dezavantajı hidrokarbonlar ve halojenli hidrokarbonlarda çözünmesidir. Ancak süspansiyon halinde bile çok etkin bir katalizördür. Nitroalkanlarda, nitroalkanlar ve CH2Cl2 karışımında, CH3CN 'de ve birçok heterohalkalı monomerlerde çözünür.

Temel Araştırma

Bir katyonik polimerizasyon sisteminin kinetiği, mekanizması ve termodinamiği incelenirken başlatıcı, monomerler ve çözücülerin saflaştırılması ve kurutulması önemlidir. Reaktörün en iyi şekilde hazırlanmış olması gerekir. Yüksek vakum tekniği (£ -4Pa) ve sistemin cam olması tercih edilmelidir.

Kinetik Ölçmeler: Monomer hacanma hızı, yarı-ömür değerlerine göre çeşitli yöntemlerle saptanır. Yarı ömrün birkaç saat veya daha fazla olması durumunda (t1/2 ³ birkaç saat), polimerizasyon yavaştır ve örnek alma yöntemiyle izlenir: birkaç tane cam tüpe polimerizasyon çözeltisi konur, ağızları erğitilerek kapatılır ve yüksek vakum sisteminde termostat içine yerleştirilir; değişik süreler bekletilen tüpler çıkarılır ve analiz edilir. Yarı ömür ³ 15 dakika ise dilatometre yöntemi kullanılır.

Yarı-ömrün birkaç saniyeden uzun olması halinde en uygun sistem adyabatik kalorimetredir. Sıcaklık polimerizasyon sırasında yüseldiğinden, bu yöntemdeki kinetik olaylar fazla şiddetli değildir. Yine de DT'nin birkaç derece içinde tutulması için monomer konsantrasyonu ayarlanmalıdır.

Çok hızlı reaksiyonlar (t1/2 ³ 100 ms), inert bir ortamda durup-akma cihazıyla izlenir. Bu cihaz yüksek vakum sistemleriyle beraber çalıştırılabilir. Çalışmada elektronik spektra ve elektriksel iletkenilk, zamanın fonksiyonu olarak izlenir ve kaydedilir. Bu yöntem başlama ve çoğalma reaksiyonlarının kinetiğini incelemeye olanak verir. Çalışmanın temeli maddelerin karıştırılmasından sonra her defasında aktif taneciklerin konsantrasyonunun doğrudan ölçümüne dayanır. İletkenlik ve UV-görünür spektroskopi de dilatometre ve kalorimetreyle bağlantılı olarak çalıştırılabilir.

Statik Ölçmeler: Polimerizasyon sırasında veya sonundaki denge ölçümleri yüksek vakum aletlerinde yapılır. Elektriksel iletkenlik ortamda serbest iyonların varlığını gösterir, ancak bu iyonların kaynağı hakkında fikir vermez. Bu durumda saptanan değerler reaksiyonunun ilerleyişine katkıda bulunan gerçek değerlerden daha yüksek olabilir; örneğin, katalizörün cam veya elektrodlara etki etmesi veya yüzey difüzyonu ile oluşan iyonlar gerçek iyonlar değildir, fakat iletkenlik değerini yükseltirler; yöntem, bir elektronik veya NMR spektroskopiyle uygulandığında daha başarılıdır.

Yeni Yöntemler: Vakum altında çalışmada karşılaşılan zorluklar nedeniyle özel teknikler geliştirilmektedir. Bunlardan önemli bir tanesi sterik olarak engellenmiş pridinlerin kullanılmasıdır; bu durumda vakum sistemine gereksinim olmaz. Bazı 2,6-disübstitüe pridinler, azot atomu etrafındaki sterik engelleme nedeniyle, protonik asitlerden başka elektrofillerle reaksiyon vermezler. Bu ayırıcı özellikten başlama reaksiyonunu istenilen yöne kaydırmakta yararlanılır. Değişik miktarlarda 4-metil-2,6-di-t-bütilpridin (MDBP) kullanılarak başlatıcının davranışı kontrol altına alınabilir. Zincir taşıyıcıların sadece monomerin protonlanmasıyla oluştuğu sistemlerde (örneğin, HA veya Lewis asitler ve katalizör ile başlatmada) MDBP kritik konsantrasyonun üzerinde tüm protonları nötralleştirerek başlama reaksiyonlarına engel olur. Başlamanın protonlama dışında bir yol izlemesi halinde ise (örneğin, katyonlama veya Lewis asitlerle doğrudan başlatma gibi) reaksiyonları engellemez. Her iki başlama şeklinin de birarada bulunması halinde, protonlayıcı taneciklerin nötralleştiği kritik konsantrasyonun üzerindeki seviyelerde başlama, katyonik yoldan ilerler.


GERİ (poimer kimyası)