Anyonik Polimerizasyon; Polar Monomerler (polar monomers)

Özellikle hidrokarbon çözücülerde, polar monomerlerin anyonik polimerizasyonu ile ilgili kantitatif veriler fazla değildir. Çoğu kez başlatıcı olarak bütillityum, çözücü olarak da toluen kullanılır. Düşük sıcaklıkta polimerizasyon sırasında kalan aktif merkezler, polimerizasyondan sonra ilave edilen monomerlerin polimerleşmesini sağlarlar. Başlatıcının çoğu yan reaksiyonlarla harcanır, sadece az bir miktarı çoğalan zincirler üretir. Büyük bir oligomerik fraksiyon elde edilir, yüksek molekül ağırlıklı ürünün molekül-ağırlığı dağılımı geniş olur.

Sistem klasik canlı polimerizasyon sistemlerine fazla benzemez. Bunun temel nedeni çok aktif bütilliytum başlatıcıdır; monomerin hem çift bağına (a) hem de karbonil fonsiyonuna etki eder (b).


(1)

Sadece karbon-karbon çift bağındaki reaksiyon zincir büyümesini sağlar.  Karbonildeki reaksiyon ürünününden liytum metoksid ayrılır ve bütil izopropenil keton oluşur. Polimerizasyon asetik asitle sonlandırılırsa polimerizasyonun başlangıç kademelerinde az miktarda metanol saptanır. Bu durum, büyüyen zincirlerin halkalaşma reaksiyonuna uğramasıyla açıklanır; polimer karbonil grubuna karbanyon etki eder ve üç birim dönerek aşağıdaki halkalı yapıyı (c) oluşturur. Böyle bir olay başlatıcının büyük bir kısmının sadece oligomerler üretmesini açıklar. Bu reaksiyon tümüyle yok edilemez, yüksek sıcaklıklarda monomer ve polimerdeki karbonil gruplar ile büyüyen merkezleri bu veya benzeri reaksiyonlar verirler (d). 


Denklem(1)'deki reaksiyon (a)'da üretilen büyüyen zincirlere, reaksiyon (b)'de oluşan bütil lityum izopropenil keton ilave edildiğinde (düşük sıcaklıklarda) karmaşık bir durumla karşılaşılır. Keton çok aktif bir monomer olduğundan zincirlerin çoğunun ucu aktif olmayan vinil keton iyon çifti şekline dönüşür ve büyüme durur, oligomer oluşur.

Bu merkezler metil metakrilata karşı reaktif olmamasına rağmen, zaman içinde az da olsa bir metil metakrilat birimi katma şansına sahiptir; bundan sonra çoğalma normal olarak devam eder. Bazı aktif merkezler vinilketon katılmasından kurtulabilir, bunlar hızla çoğalmaya devam eder. Bu koşullarda elde edilen polimerlerin molekül ağırlıkları geniş bir dağılım gösterir.

Bu sorunlarla tüm akrilatlarda karşılaşılır. Bu monomerler için bütillityum uygun bir başlatıcı değildir. Karbonil fonksiyonu ile olan reaksiyonu azaltmak için 1,1-difenilhekzillityum  [(C4H9CH2(C6H5)2Li] kullanılır. Bu başlatıcının %20 kadarı yüksek molekül ağırlıklarına ulaşan zincir büyümesinde harcanır; oysa, n-bütillityumun ancak %1'i yüksek polimer verir. Başlatıcının % 80'i yine oligomerik ürün oluşmasında harcanır. Sonuç olarak, hidrokarbon çözücülerde yapılan akrilat monomerlerin anyonik polimerizasyonlarında yan reaksiyonları tümüyle yok etmek olanaksızdır.

Bütillityum-akrilonitril-toluen sistemi ile de benzer sonuçlar alınır. Başlatıcının % 98-99'u molekül ağırlığı 160 dolayında olan oligomerler verir. HCl-su ile hidroliz edilerek oligomerlerin >C = N Li grupları içerdiği saptanmıştır. Kararlı karbanyonla da çok etkin başlatma yapılır; bu durumda canlı bir polistiren(Li+) iyonu bulunur. Vinil ketonlar için düşük sıcaklıklarda, ilave edilen bütillityum tuzlarına eşdeğer miktarda lityum tuzları ayrıldığından karbonil grupta tam bir reaksiyon olur. Sadece 0 0C ve üzerinde, fazla miktarda oligomer yanında bir miktar da yüksek molekül ağırlıklı polimer oluşur. Oluşan lityum alkoksitlerle, bu sıcaklıklarda polimerizasyon başlar, fakat sonlanma veya kondensasyon (veya her ikisi de) reaksiyonları nedeniyle tamamlanamaz.

Bütillityum ve polar gruplar içeren monomerlerden bazı polimerler yapılabilir, fakat polimerizasyon işlemi karmaşıktır. Daha az aktif başlatıcılar kullanılarak polimerizasyon işlemi biraz daha basitleştirilebilir.

Bu konuda yapılan araştırmalardan biri olan metil metakrilatın tetrahidrofuranda polimerizasyonunda başarılı sonuçlar alınmıştır. Kümülsezyum, difenilmetillityum (veya potasyum) ve benzilsodyumla düşük sıcaklıklarda canlı sistemler elde edilir. Sıcaklığın yükselmesiyle, özellikle sodyum karşı iyonu ile, bazı zincir sonlanmaları olduğu gözlenir. Benzilik başlatıcıların hepsi uygun başlatıcılar değildir. 1,1-Difenilheksilityum yan reaksiyonlar verir. Polimerizasyon -98 0C'de bile hızlıdır; milimolar sodyum ve sezyum başlatıcı ile monomerin yaşam süresi sadece 24 saniye olduğu halde, lityum ile 9 dakikadır. Bu hızlar, serbest anyonun, iyon çiftlerinden daha reaktif olduğunu gösterir. Na+, K+veya Cs+ karşı iyonların bulunduğu sistemler arasında oldukça küçük hız farklılıkları bulunur; sadece Li+'lu sistemlerdeki hızlar daha düşüktür. Bu davranış, stiren polimerizasyonundakinden oldukça farklıdır ve karşı iyonların polar gruplarla iç solvasyon yaptığı monomerlere özgü bir davranıştır.

2-Vinilpridinin tetrahidrofurandaki polimerizasyonuda da,  Na+ ve Cs+ karşı iyonlarla çalışıldığında, benzer gözlemler yapılmıştır. Burada da iyon çiftinin hızında önemli farklılıklar görülmemiştir. Küçük karşı iyonlarla aşağıdaki gibi yapılar oluştuğu sanılmaktadır (e, f). 


2-Vinilpridin aktif merkezlerin sodyum karşı iyonu ile iyonik disosiyasyonu, stiren aktif merkezlerde olduğundan daha yavaştır, fakat bir önceki birimin normal vinilpridin yerine stiren olması halinde iyonik disasiyasyon hızlanır. Bu durum bir önceki birimin katyonla kompleks yaptığını gösterir. Tahmin edileceği gibi, sezyum karşı iyonu ile böyle bir etki meydana gelmez, çünkü büyük sezyum iyonunun, monomer birimleri arasına girmesi zordur.

Sodyum bazlı sistemlerde iç-solvasyonun varlığı 2-vinilpridinle de saptanabilir. Bu sistemdeki dioksanda ve tetrahidropirandaki iyon çifti hız sabiti, tetrahidrofurandakinden biraz daha yüksektir. Akrilat ve 2-vinilpridin polimerizasyonunda polimerizasyon hızının düşüklüğünün, karşı iyona bağlı olduğu görüşü tartışılmaktadır. Ancak stiren-gibi bir davranış olamayacağı da bilinmektedir; çünkü stiren siteminde (THF'de) küçük karşı iyonlarla çözücü-ayırmalı çiftler oluşur. Küçük karşı iyonlarla iç-solvasyon ile, karbon ve heteroatom arasındaki negatif yük dağılımı olasılığı, karşı iyona bağlı önemli bir parametredir. Bunlardan yararlanılarak, akrilat ve vinilpridin sistemlerindeki reaktiviteler hakkında yorum yapılabilir.


GERİ (poimer kimyası)