Anyonik Kopolimerizasyon (anionic copolymerization)

Anyonik kopolimerizasyon ile çok çeşitli çalışmalar yapılmış ve hesaplamalarda, serbest radikal-başlatıcılı kopolimerizasyon için geliştirilen kopolimer bileşim denklemi kullanılmıştır. Kopolimer bileşimi, iki tip aktif merkezin r1 ve r2 reaktivite oranlarının saptanabilmesi için, monomer besleme oranının bir fonksiyonu olarak çıkarılır. Herbir r, o merkezin kendi monomerine ve diğer monomerlere karşı gösterdiği reaktifliklerin oranını gösterir. r>1 olduğunda, aktif merkez kendi monomerlerini katmayı, r<1 olduğunda da diğer monomerleri katmayı ister. Sadece r1 = r2 = 1 durumunda polimerizasyon ilerlediği halde, polimerin bileşimi değişmez. Bu zorluktan kaçınmak için polimer bileşimleri çoğunlukla düşük dönüşümlerde ölçülür.

Serbest-radikal polimerizasyonundan farklı olarak anyonik sistemlerde düşük dönüşümlerde polimerin molekül ağırlığı da düşüktür. Bu durum bir monomerin başlama reaksiyonunun polimer bileşimini etkilemesine neden olur. Bu etki ve düşük bir dönüşümde kararlı hal konsantrasyonları için gerekli koşullar, özellikle çok farklı reaktivite oranları için, deneysel verilerde uyumsuzluklar yaratır. Tablo-1'de r1 >1, r2 <1 veya r1 <1, r2 >1 için anyonik polimerizasyonların genel özellikleri verilmiştir; yani, monomerlerden biri aktif merkezlerden ikisine karşı da diğerinden daha fazla reaktiftir ve polimerizasyona girer. Serbest-radikal polimerizasyonunda alternatif (ardarda) kopolimerizasyon eğilimi vardır; r1 <1, r2 <1 olmayacağından, monomerlerden biri homopolimer veremez.


Tablo-1: Anyonik Kopolimerizasyonda Reaktiflik Oranları

M1
M2
Çözücü
Karşı
İyon
T, 0C
r1(a)
r2(a)
stiren
bütadien
heksan
Li+
25
0.03
12.5
stiren
bütadien
benzen
Li+
25
0.04
10.8
stiren
bütadien
THF
Li+
-35
8.0
0.2
stiren
izopren
benzen
Li+
30
0.14
7.0
stiren
izopren
sikloheksan
Li+
40
0.046
16.6
stiren
izopren
THF
Li+
-35
40
~0
stiren
Bütadien
heksan
Li+
40
0.3
2.0
stiren
p-metilstiren
benzen
Li+
30
2.5
0.4
stiren
p-metilstiren
THF
Li+
0
1.3
0.9
stiren
p-metilstiren
THF
Li+
0
2.
0.4
stiren
1,1-DFE(b)
benzen
Li+
30
0.7
0
izopren
1,1-DFE(b)
THF
Li+, Na+, K+
0
0.1
0
(a)r1 ve r1 değerleri tipik değerlerdir
(b)1,1-DFE: 1,1-difeniletilen

Stiren ve dienlerin hidrokarbon çözücülerde lityum alkil-başlatıcılı kopolimerizasyonu, anyonik polimerizasyon eğiliminin belirgin bir örneğidir. rdien = 10-20 aralığında, rstiren < 0.1'dir. Bu koşullarda, eşdeğer molar monomer bulunduğunda başlangıçta oluşan polimer %90'dan fazla polidien içerir. Dien monomerinin büyük bir kısmı tükendikten sonra stiren ağırlıklı polimerizasyon başlar. Üretilen polimer bir ham blok kopolimerdir. Bu sistemde iki tip çoğalan zincirin belirlediği dört ayrı hız sabiti bulunur. Bunlardan ikisi basit homopolimerizasyon hız sabitleridir. Diğer ikisi ise iki monomerin büyüyen ayrı zincirlere katılma hızlarıyla ilgilidir. Stirenin izopren ve bütadien ile kopolimerizasyonunda polistiril-lityumun her iki dienle olan reaksiyonu herbir sistemdeki diğer olası üç reaksiyondan daha hızlıdır. Bu koşullarda stiril anyon çiftlerinin kararlı konsantrasyonu çok düşüktür. Polimerizasyonun sonuna doğru dien konsantrayonu azaldığında stiril anyon çiftinin karakteristik rengi gözlenir.

Dien monomerinin katılması dietil eter, trietil amin ve difenil eter gibi polar solventlerde stirenden daha seçimli olmasına karşın fazla baskın değildir.

Sadece tetrahidrofuranda sisteme ters reaktivite oranları hakimdir ve stiren monomerleri dienden daha reaktif olur. Bu durum reaksiyonun serbest anyonlarla ilerlediği tek haldir; diğerlerinin tümü iyon çifti reaksiyonlarıdır. İyon çifti reaksiyonları da stiren katılmasını baskınlaştırabilir.

Stiren ve dien monomerlerinin elektronegatiflikleri birbirlerinden fazla farklı değildirler ve kolaylıkla kopolimerleşirler. Oysa elektronogatifliği yüksek monomerler stiren ve dien ile kopolimerizasyon yapamazlar. Örneğin, polistiril anyon çifti metil metakrilatı hızla katar, fakat oluşan akrilat stirenin katılmasına izin vermez. Bu nedenle sadece blok kopolimer oluşabilir. Hidrokarbon monomerlerinin diğer polar vinil veya siklik eterler ve sülfürlerle kopolimerizasyonunda da benzer durumlarla karşılaşılır. Polar monomerlerin kopolimerizasyonunda, yan reaksiyonlar, polimer bileşiminden hesaplanan reaktiflik oranlarının yanlış olmasına yol açar.

Anyonik polimerizasyonun seçiciliği, radikal polimerizasyona göre daha büyüktür. Sadece, elektronegatiflikleri birbirlerinden az farklı olan monomerler kopolimerleşebilirler; bu durumda bile blok ürüne eğilim yüksektir.


GERİ (poimer kimyası)