Nanomalzemelere Genel Bakış (nanomaterials overview)

Nanoyapılı malzemelerin ayırt edici özelliklerinden biri, kütlelerden (bulk) önemli derecede farklı özelliklere sahip olabilmeleridir. Bu, bilim adamlarının nanomalzemelerin kendine özgü özelliklerinden yararlanarak özel işlevleri olan yeni malzemeler tasarlamalarını sağlar; belirli özelliklerin yerine getirilmesi için yeni özelliklere sahip kaplamalar, plastikler ve metaller yapılabilmekte, heyecan verici özelliklerle sayısız yeni malzeme geliştirilmektedir. Pek çok eşsiz nanoyapılı malzeme üretilmektedir; örneğin, mekanik yönden elmastan daha kuvvetli olan karbon nanotüpler gibi.

Nanoyapılı malzemelere örnek olarak nanoporoz, nanokristal, nano-kompozit ve hibrid malzemeler gösterilebilir. Nanoporoz malzemeler, nano boyutlu gözeneklere sahiptir; bir nanokristalin malzeme birçok nano boyutlu kristalin alanlardan oluşur; bir nanokompozit malzeme, küre, silindir ya da nano boyutlu boyutlardaki ağların morfolojisine sahip iki veya daha fazla faz ayrılmış bileşen içerir, hibrid malzemeler birbirine bağlı organik ve inorganik bileşenlerin bir kombinasyonundan oluşur.

Nanomalzemeler çeşitli gruplar altında toplanabilir; yarıiletken nanomalzemeler, metalik nanomalzemeler, organik nanomalzemeler, nanometaller. Malzemeler iki şekilde sınıflandırılabilir; malzeme geometrine göre yapılan sınıflama (Şekil-1) ve malzemenin elektronik yapısına göre yapılan sınıflamadır.(Şekil-2).

Farklı malzeme gruplarının elektronik yapıları şematik olarak Şekil-2’de degösterilmiştir. Atomlar ve moleküller her elektronik hal için ayrı enerji seviyelerine sahiptir; ancak moleküllerdeki yapılar daha karmaşıktır ve moleküller dönebilir, titreşebilir. İzolatörler, komşu moleküller arasında çok az elektronik ilişki olan (akım iletimi için) kondens moleküller fazıdır. Yarıiletkenlerde band aralıkları dardır, elektrik iletimi zayıftır. Doplu yarıiletkenlerin elektrik iletimi, ilave DOP nedeniyle daha yüksektır.  Metaller, serbest bir elektronlar denizinde iyonize metal atomları gibi düşünülebilir; iletkenlikleri ve ışığı yansıtmaları yüksektir.



Şekil-1: Tipik nanoskala yapı geometrileri




Şekil-2: Malzemelerin elektronik yapıları