Anyonik Polimerizasyon; Stiren ve Dien Monomerleri (styrene and diene monomers)

Stiren ve dien polimerizasyonu sanayide çok önemli olduğundan bunlarla ilgili çalışmalar da oldukça fazla ve detaylıdır. Hidrokarbon çözücülerde, lityum alkil-başlatıcılı polimerizasyonlarda sadece başlama ve çoğalma reaksiyonları vardır. Zincir başlama hızları çözücüye (alifatik veya aromatik) ve lityuma bağlı alkil grubunun yapısına göre değişir.

Solventin etkisi Şekil-1'de gösterilmiştir. Benzende, maddeler harcandıkça hız derece derece azalır. Fakat sikloheksan veya heksanda hız başlangıçta çok düşüktür, sonra, son konsantrasyon-etkili parçalanma olmadan önce hızla yükselir.


Şekil-1: Zamana göre polistiril aktif merkezlerin oluşum hızı, başlatıcı sekonder bütil lityum

Bu iki davranış da, başlatıcı ve büyüyen zincirlerin hidrokarbon çözeltilerde kuvvetle birleştiğini gösterir. Bu nedenle toplam mekanizma karmaşıktır. Çünkü, başlatıcı ve polimer-lityum tanecikleri içeren karışık agregatların bileşimi, başlatıcı tükendikçe, zamanla değişir. Bir monomer-başlatıcılı sisteme (sikloheksanda) önceden hazırlanan polimer-lityum tanecikleri ilave edildiğinde bu karışık agregatların reaksiyon hızlarını artırdığı görülebilir. (RLi)n tanecikleri çok aktif değildir, benzende disosiyasyon mekanizması nedeniyle zahiri bir aktifliği vardır.

+M
(R Li)n ¬¾® n R Li ¬¾® R M Li                    (1)

Hız, başlatıcı konsantrasyonuna fazla bağımlı olmadığından, aromatik çözücülerin solvasyonla ayrışmayı artırdığı görülür.

Pek çok sistemde en yüksek başlama reaksiyonuna ulaşılması önemlidir. Bu amaçla yapılan çalışmalarda sekonder veya tersiyer bütillityumların, n-bütillityum veya etillityumdan daha üstün olduğu saptanmıştır (Şekil-2). Alifatik solventlerde, bazı koşullarda, düz-zincirli alkiller çok zayıf başlatıcılardır; bunların önemli bir miktarı tüm monomer polimerleştikten sonra reaksiyona girmemiş olarak kalır. Aminler veya lityum alkoksidler gibi polar madelerin çok az miktarlarda ilavesiyle düz-zincirli alkiller etkin indikatörler şeklinde çalışırlar.

Polimerizasyonun başında yeni zincirlerin başlaması ve monomer katılmasıyla büyümeleri aynı anda olur. Etkin başlatıcılarla başlama reaksiyonu, monomerin polimere %10-15 dönüşümü aşamasında tamamlanır.


Şekil-2: Polistiril (¾¾¾ ) poliizoprenil (- - -- - ) aktif merkezlerinin sikloheksanda ve değişik bütillityum izomerleriyle oluşum hızı

Stiren 40 0C’de; E, F: [n-bütillityum] = 1.0 x 10-3 mol, [stiren] = 0.26 mol, A, D: [sek-bütillityum] = 1.1 x 10-3 mol, [stiren] = 0.085 mol
İzopren 30 0C’de; E, F: [n-bütillityum] = 7.5 x 10-4 mol, [izopren] = 0.35 mol, A, D: [sek-bütillityum] = 1.0 x 10-3 mol, [izopren] = 0.14 mol, B, C: [ters-bütillityum] = 1.0 x 10-3 mol, [izopren] = 0.20 mol


Şekil-3: Monomer harcanma hızının organolityum konsantrasyonuna karşı logaritmik grafikleri.
A, B: Stiren, C, D: Bütadien, Sikloheksanda (40 0C) stiren, D: Benzende (30 0C) stiren, · Sikloheksansda (30 0C) bütadien, o Heptanda (30 0C) bütadien, ▼ Heksanda (30 0C) bütadien

Sonra polimerizasyon hızı, monomer moleküllerinin polimer zincirlerine katılma hızına eşit olur; polimer zincirleri sabit konsantrasyondadır ve her birinin ucunda karbon-lityum bağı bulunur. Polimerizasyon hızları, özellikle dienlerde düşüktür. Zincir-büyüme hızı büyüyen zincirlerin konsantrasyonuna bağlı değildir. Büyüyen zincirlerin konsantrasyonu başlangıçtaki lityum alkil konsantrasyonuna eşittir (Şekil-3). Stiren polimerizasyonu için hız, aktif merkez konsantrasyonunun kare köküyle oranlıdır. Dienlerde bu oran daha düşüktür (dördüncü kök kadar). Stirenin polimerizasyon mekanizması aşağıda gösterilmiştir:

(PS- Li+)2 ¾¾® 2PS- Li+                                  (2)
PS-n Li+ + M ¾¾® PS-(n+1) Li+

Monomerik ve dimerik taneciklerin hızla dengeye gelmesi için etkin aktif merkezlerin konsantrasyonu, dimerik taneciklerin kare kökü ile orantılı olmalı veya, düşük ayrışma derecesi için başlangıçta konulan başlatıcı veya lityumlu taneciklerinin toplam konsantrasyonuna eşit olmalıdır.

Polar çözücülerde zincir başlama reaksiyonu daima çok hızlıdır ve ölçülen polimerizasyon hızları zincir-çoğalma reaksiyonlarına aittir. Bu tip çözücülerde çözücünün polaritesini ve karşı iyon etkisini bilmek gerekir. Stirenin dioksandaki polimerizasyon hızları aktif merkez ve monomer konsantrasyonu ile doğru orantılıdır ve Li+ < Na+ < K+ < Cs+ sırasına göre artar. Bu gözlemler basit bir iyon çifti işleminin olduğunu gösterir:

                               kp
M-n Mt+ + M ¾¾® M-n+1 Mt+                           (3)

Burada M = monomer, Mt+ = alkali metal karşı iyondur. Buna göre,

    d [M]
¾¾¾  = kp [M] [ M-n Mt+]
      dt

Eşitlik aktif merkez konsantrasyonuna bölünerek doğru hız sabiti kp bulunur:

    d [M]       1                  [M]
¾¾¾  ¾¾  = – d ln ¾¾  = kp [< M-n Mt+]
      dt        [M]                  dt

Çözücünün dielektrik sabiti arttıkça toplam polimerizasyonun hızı da süratle artar. Yüksek dielektrik sabitli çözücülerde sadece, aktif merkez konsantrasyonu azaldıkça artan bir zahiri çoğalma sabiti (kpapp) elde edilir. Bu etki iyon çiftlerinin daha reaktif serbest anyonlara ayrışmasından kaynaklanır. Bu durum sisteme, eşdeğer miktarda karşı iyon tetrafenilborid fazları ilave edilerek görülebilir. Bu bileşiklerin iyonik ayrışma sabitleri polimerik iyon çiftlerininkinden daha yüksek olduğundan, kütle etkisiyle polimerik iyon çiftlerinin ayrışması engellenir ve çoğalma hızını, iyon çiftinin ayrışma sabiti belirler.

Şekil-4'de stirenin polar çözücülerdeki çoğalma reaksiyonunda azalan aktif merkezlere (yani büyüyen zincir konsantrasyonlarına) karşı zahiri kp değerlerinin artışı görülmektedir. Karşı iyon sodyumdur. Yatay çizgi, çoğalma kademesinin monomerik iyon çiftlerine katılmasını gösterir. Pozitif sapmalar monomerin serbest anyonlara katılmalarından gelen etkiyi belirtir. İyonlaşan-önleyici tuzların bulunmadığı durumda, düşük iyonizasyon derecesi için zahiri kp değeri aşağıdaki eşitlikle verilir:

kpapp = kp±  kp- Kdiss1/2 [aktif merkezler]1/2

kp±  iyon çiftlerinin, kp- serbest anyonların çoğalma hız sabitleridir. Şekil-4'deki doğruların kpapp eksenini kestiği nokta kp± 'yi ve eğim kp- Kdiss1/2 'yi verir. İyonik ayrışma sabiti Kdiss iletkenlik ölçümlerinden saptanarak kp- bulunabilir. Tablo-3'de bazı kp- ve kp±  değerleri verilmiştir.


Şekil-4: Stirenin polar solventlerdeki zahiri kp değerinin, aktif merkezlerin 
fonksiyonu olarak değişimi

Her durumda iyonizasyon derecesi çok düşük olduğu halde, çok az miktarda bile serbest anyonların bulunması çok önemlidir; çünkü bunların reaktiflikleri fevkalade yüksektir. Polimerizasyon hızının artması sadece serbest anyonlarla sağlanmaz. THF gibi çözücülerdeki kp değeri, dioksandakinden daha yüksektir. Çünkü iyon çiftlerinin bir kısmı (en azından Li+ ve Na+ için) ayrılmış çiftlere dönüştürülür; bunların reaktiflikleri ise serbest anyonlara yakındır. Bu durum iyon çifti hızında reaktiflik sırasını ters çevirerek tarif edilir: Li+ > Na+ > K+ > Cs+. Sıcaklığın düşürülmesi gibi bazı koşullarda Tablo-3'de görüldüğü gibi, hızda önemli yükselmeler meydana gelir. Bu değişiklikler için farklı iyon çiftleri bulunması gerekir, bunların oranı sıcaklıkla değişir. Sodyum bağsız çiftinin, THF'de 25 0C deki hız sabiti 5 x 104 M-1s-1 dolayındadır, oysa birleşik çift için bu değer 34 M-1s-1 kadar, dioksandakinden biraz yüksektir.

Tablo-3'de verilen değerler, her iki iyon çifti için de ağırlık ortalamalarıdır. a-Metil, o-metil, p-metoksistiren gibi çok sayıda disübstitüe stirenlerde polimerizasyon hızı ölçümleri yapılmıştır; bu maddelerin davranışları, genellikle stirene benzer.


Tablo-3: Bazı Vinil Monomerlerinin Tipik İyon Çifti (kp±) ve Serbest Anyon (kp-) Çoğalma Sabitleri (M-1 s-1)

Monomer-Çözücü
kp±, Karşi iyon iİçin
Li+
Na+
K+
Cs+
kp- ser-best anyon
Stiren-THF(a), 25 0C
160
80
-60
22
6.5 x 104
Stiren-dioksan, 25 0C
0.9
3.4
20
24.5

2-vinil pridin THF,
25 0C

2100

1500(b)
~ 105
Metil metakrilat-THF, -98 0C
~ 1
32
33
33
2000
Metil metakrilat-THF, 25 0C
1700
5600

7600

(a)THF: tetrahidrofuran, (b)15 0C’de

Dien monomerlerinin eterli çözeltilerdeki davranışlarıyla ilgili bilgiler daha azdır. Hıza serbest anyonun katkısı, iyonizasyon derecesinin stirene kıyasla daha düşük olduğunu gösterir. THF'deki serbest anyon ve iyon çifti hız sabitleri, stirende olduğundan daha düşüktür.

kp- (izopren) = 3800       kp± (Li+) = 0.2 M-1s-1
kp- (stiren) = 65000        kp± (Li+) = 160 M-1s-1

Bu çözeltilerde karbanyon çiftinin kararlılığı doğru hız sabitinin saptanmasını zorlaştırır. Fakat karşı iyonun büyüklüğü arttıkça hızlar da artar ve solvent-ayırmalı çiftlerin etkisi önemsiz olur. Diğer bir zorluk aktif merkezin cis ve trans olmasından gelir; bunların reaktiflikleri farklıdır ve oranları karşı iyon ve sıcaklığa bağlıdır. Polar çözücülerde cis şekli termodinamik olarak kararlıdır ve daha reaktiftir. Sodyum iyon çiftleri ile, yüksek sıcaklıklarda trans-cis relaksasyonu olur; bu nedenle sıcaklık yükseldikçe trans çoğalması ve dolayısıyla polimerizasyon hızında sıcaklığa anormal derecede bağımlılık gözlenir.

Şekil-5'de terahidrofuranda iyon çifti çoğalmasının sıcaklılığa bağımlılığı görülmektedir. Bu tip iyon çiftinin bulunduğu normal reaksiyonlar negatif eğimli bir doğru verir. Stirenin çoğalmasında gözlenen sapmalar birleşik(sıkı) ve ayrı(gevşek) iyon çiftlerinin varlığıyla açıklanır; bunların oranları sıcaklığa bağlıdır. Yüksek sıcaklıklarda eğri, bir birleşik çift çoğalmasına uygun bir doğru haline, düşük sıcaklıklarda ayrı çift çoğalmasına (daha hızlıdır) yaklaşır. Bütadien çoğalmasında gözlenen sapmalar cis ve trans merkezlerin oranlarının sıcaklıkla değişmesinden dolayıdır.



Şekil-5: Tetrahidrofuranda, iyon çifti çoğalma hız sabitlerinin 
sıcaklığa bağımlı Arhenius eğrileri


GERİ (poimer kimyası)