Anyonik Polimerizasyon; Monomerler (monomers)

Anyonik polimerizasyon yapabilen monomerler iki ana grupta toplanır:

1.     Vinil veya dien monomerleri
2.     Halkalı monomerler

Birinci grupta, aktif merkeze girdiğinde, negatif yükü kararlı hale getirebilen sübstitüentler içeren monomerlerle, polar olmayan monomerler (stiren, bütadien ve izopren gibi) bulunur. Ayrıca vinilpridin, akrilatlar ve vinilketonlar gibi polar monomerler de birinci gruba girerler. Bu durumlarda yükün delokalizasyonu gerekli kararlılık kuvvetini oluşturur.

Etilen ve propilen gibi basit olefinler anyonik sistemlere uygun monomerler değildir; bunlardan sadece oligomerler elde edilebilir. Yine de tetrametiletilendiamin ve lityum alkil ile orta basınçlarda yüksek molekül ağırlıklı polietilen elde edilmektedir.

Polar sübstitüentli vinil monomerleri de anyonik sistemlere uygun değildir; çünkü karbanyon iyonunun yüksek aktivitesi polar sübstitüentlerle yan reaksiyonlar verme eğilimindedir.

Halkalı monomerlerden etilen oksit anyonik mekanizma ile polimerleştirilen ilk monomerdir (1878). Bu konuda daha sonra pek çok araştırma yapılmıştır. Halkalı sülfürler, halkalı siloksanlar, laktonlar ve laktamlar da anyonik yöntemle polimerleşebilen monomerlerdir.


GERİ (poimer kimyası)