Anyonik Polimerizasyon; Fonksiyonlu Uçlu Polimerler (functional ended polymers)

Uç kısmı fonksiyonlu grup içeren polimerler blok kopolimer sistemlerdeki etkinlikleri yanında değerli ara ürünlerdir. En önemlileri a,w-disübsttüe polimerlerdir ve şebeke (ağ) oluşumunda özellikle yararlıdırlar. Anyonik aktif merkezlerin etilen oksit veya karbon dioksitle -OH ve -COOH gruplarına dönüştürülmesini protonlanma işlemi izler. Etilen oksitle jelleşme, karıştırmayı zorlaştırırken, CO2 ile birden fazla reaksiyon olması da polimer zincirlerinin birbirine bağlanması gibi sorunlan yaratır. Ancak bu sorunlar, reaksiyon koşullarının kantitatif dönüşümler elde edilebilecek şekilde belirlenmesiyle yenilir. Aktif merkezlerin çeşitli polar moleküllerle yararlı fonksiyonel gruplar oluşturma reaksiyonları incelenmiştir. Bunlardan bazılar C – Cl bağları için kantitatif değildir. Yöntemin Si-Cl sübstitüsyonu ile modifiye edilmesi daha iyi sonuçlar verir. Örneğin, aktif merkezlerin Cl Si (CH3)2 – CH = CH2 ile birleştirilerek ucunda vinil grupları bulunan polimerlerin hazırlanmasında başarılı olunmuştur. Reaksiyonda alkali metal klorürler ayrılır.

Aktif merkezlerin modifikasyonunda uygulanan yukardaki yöntemlerde, a,w-difonksiyonallik istendiğinde, difonksiyonel başlatıcıların sentezinde bazı sorunlarla karşılaşılır. Alternatif olarak, fonksiyonlu organolityum başlatıcıları kullanılması önerilir. Fonksiyonel grup polimerizasyon işleminde bulunan organolityum bileşiklerinin saldırısından korunmalıdır. Uygun bileşikler aşağıda verilmiştir.


Koruyucu gruplar, monomerinin polimerizasyonundan sonra hidrolizlenerek uç hidroksil veya primer amin gruplarına dönüştürülür. Bu yöntemle a,w-difonksiyonel polimer elde edilmesi için iki aktif polimer birleştirilir.



GERİ (poimer kimyası)