Radikal Polimerizasyonu; Başlama Hızlarının Tayini (initiation speeds)

Önleyici ve Geciktiriciler Kullanma Yöntemi

Polimerizasyon başlama hızlarının hesaplanmasında kullanılan bu önemli yöntem kısım-2'de anlatılmıştır; özellikle Denklem(37), (38), (52), (60) hesaplamalarda kullanılan eşitliklerdir.

Ortalama Zincir Uzunluğu Yöntemi

Denklem(23)'e göre verilen polimerizasyon hızı ve ortalama zincir uzunluğundan v kolayca hesaplanır. Başlama reaksiyonu bir başlatıcı parçacığının monomere katılmasıyla oluyorsa (yani, ki ile, R0· + M ® R1·), ortalama kinetik zincir uzunluğu, 1 başlatıcı parçacığı içeren bir polimerik zincirdeki monomer yapı birimleri sayısına eşittir; uygun bir analitik yöntemle n doğrudan ölçülebilir.

Polimerik zincirdeki başlatıcı miktarlarını saptamak için eskiden halojenli başlatıcılar kullanılırdı; bu durumda monomerlerin halojensiz olması zorunluluğu vardır. Şimdi, izotopik işaretli başlatıcılarla çalışılmakta ve radyoizleme tekniği uygulanmaktadır. Polimer zincirlerindeki başlatıcı kalıntıları, 2H, 13C, 19F veya 15N ile işaretlenmiş başlatıcılar kullanılarak NMR tekniği ile incelenir.

v'nin tayinini zorlaştıran bazı koşullar vardır. Başlama, katılma reaksiyonu yerine bir çıkarma reaksiyonu ile oluşuyorsa, elde edilen v gerçek değerinden çok küçüktür. Birincil radikal sonlanması (bir birleşme ürünüdür) çok küçük v değeri verir. Monomerlere veya solvente zincir transferi sonuçları bozmaz, fakat başlatıcıya transfer kinetik zincirdeki birkaç başlatıcı parçacığının birleşmesine yol açacağından yüksek v değerleri bulunmasına neden olur.

Bu tip transferlerin etkisi özel bir yöntemle giderilir. Bu yönteme göre başlama hızı, çoğalan radikallerin konsantrasyonu sıfır olduğunda ölçülür; bu sırada zincir transferi yoktur. Sonra incelenen başlatıcı uygun bir izotopla işaretlenir ve izlenir. Örneğin, bis(3,5-dibromo-4-metoksibenzoil)peroksit (In–In) ile başlatılan stiren polimerizasyonunda, başlatıcıya stiril (St·) radikalleri transfer olur.

                   kfl
St· + In-In ¾¾® St–In + In·                             (1)

Oluşan In. radikali yeni bir zincir başlatır; böylece herbir transfer, kinetik zincirler içine iki başlatıcı parçacığının girmesine neden olur. v1, işaretlenen başlatıcıya ait gerçek başlama hızı ise, görünür(zahiri) hız (vapp) aşağıdaki eşitlikte verilir.

vapp = v1 + 2 kfl [R·] [In–In]

                 2 kfl    [In–In]   d [M]
vapp = v1  + ¾¾  ¾¾¾ (– ¾¾¾ )                    (2)
                  kp        [M]         dt

–d[M]/dt, bir ikinci işaretlenmemiş başlatıcı ile değişirken, [In–In] sabit kalır; vapp değerleri, –d[M]/dt 'ye karşı grafige alındığında bir doğru elde edilir. Doğrunun y eksenini kestiği noktadan v1, eğiminden kfl/kp bulunur. Böylece başlatıcının transfer sabiti hesaplanır.

Bilinen Başlama Hızları Veren Başlatıcılar Kullanma Yöntemi

Tek bir radikal veren ve daha ileri bir parçalanmaya uğramayan başlatıcılarla düzenli bir başlama hızı elde edilir. Redoks reaksiyonu ile başlama bu yönteme tipik bir örnektir.

Fe2 + H2O2 ¾¾® Fe3 + OH· + OH·                   (3)

Sulu sistemlerde oluşan .OH· radikallerinin hepsi, ortamda çok miktarda bulunan monomer tarafından yakalanır ve bilinen bir başlama hızı oluşturur. Bir organik halojen bileşiğinin (CCl4 gibi) bulunduğu ortamda manganez karbonilin fotoliziyle (436 nm) tek bir başlatıcı radikal (CCl3·) meydana gelir; reaksiyon susuz ortamda ilerleyen bir redoks reaksiyonudur. Böyle bir sistemle ve değişik monomerlerle yapılan çalışmalar, polimerizasyon başlama hızlarının monomerden monomere çok az değiştiğini göstermiştir.

Buradaki incelemede birincil radikallerin, sonlanma ve parçalayıcı zincir- transferi reaksiyonlarına girmediği kabul edilmiştir.


GERİ (poimer kimyası)