Yüzey Özellikleri (surface properties)

Kütle (bulk) halinde olsun veya nanoskalada olsun, bir malzemenin fiziksel veya kimyasal özelliklerinin çoğu yüzey özelliklerine bağlıdır. Yüzeylerin çeşitli fonksiyonları vardır; ‘şey’leri içerde veya dışarda tutar, madde veya enerjinin bir arayüz boyunca akmasını sağlar, kimyasal reaksiyonu bir katalizör gibi başlatabilir veya sonlandırabilir. Yüzeylerin kimyasal, fiziksel ve biyolojik özellikleriyle ilgilenen bilim dalına “yüzey bilimi” denir. Buna göre iki faz arasındaki (sıvı, katı veya gaz) bir sınıra, yüzey terimi yerine genellikle ‘arayüz’terimi kullanılır.

Kütle bir malzeme nano boyutlarda parçalara bölündüğünde toplam hacim sabit kalırken, parçaların kollektif yüzey alanı büyük miktarda artar (Şekil-1). Tipik bir örnek olarak 1 m3 küpün, derece derece küçük, daha küçük kesilerek 1 nm3 seviyesine kadar inildiğinde toplam yüzey alanının ne kara olacağı Tablo-1’de görülmektedir.


Şekil-1: Boyut küçüldükçe yüzey-hacim yükselmesinin 
şematik görünümü


1 Küpün (1x1x1 m) Kesilerek Elde Edilen 
Yüzey Alanları

Küp boyutu
Küp sayısı
Toplam yüzey alanı
1 m
1
6 m2
0.1 m
1 000
60 m2
0.01 m = 1 cm
106 = 1 milyon
600 m2
0.001 m = 1 mm
109 = 1 milyar
6 000 m2
10-9 m = 1 nm
1027
6 x 109 = 6 000 km2


Yüzey Atomlarının Önemi: Yüzey biliminde malzemenin, özelliklerini arayüzlerdeki kimyasal gruplar belirler. Katalitik reaktivite, elektriksel direnç, adhezyon, gaz depolama ve kimysasal reaktivite gibi özellikler arayüzün yapısına bağlıdır. Nanomalzemelde yüzeydeki atomların sayısı çok fazladır; dolayısıyla katalitik reaksiyonlar ve başlayabilmek için malzeme yüzeyinde bazı grupların fiziksel adsorbsiyonunu gerektiren reaksiyonlariçin çok etkilidir. Yüzeydeki çok sayıdaki atomlar malzemenin ergime noktası gibi bazı fiziksel özelliklerini de etkiler. Aynı malzemenin nanoboyutlarda olaının ergime noktası, daha büyük boyutta olanından (bulk) daha düşüktür; nedeni, yüzey atomlarının bulk atomlardan daha kolay uzaklaştırılmasıdır.

Yüzey atomları birarada tutan moleküller arası kuvvetleri yenmek için gereken toplam enerji daha azdır; dolayısıyla ergime noıktası daha düşük olur.

Yüzey Şeklinin Önemi: Aynı hacmin yüzey alanı malzemenin şekline bağlı oarak değişir. Basit bir örnek aynı hacimdeki bir küre ve küptür; küpün yüzey alanı küreninkinden daha büyüktür. Bu nedenle nanobilimde nanomalzemenin sadece boyutu değil şekli de önemlidir. (Şekil-2)



Şekil-2: Malzeme şekli yüzey alanını etkiler (h = yükeklik, d = çap)