Radikal Polimerizasyonu; Mutlak Hız Sabitlerinin Tayin Edilmesı (absolute speed constants)


Hız sabitleri, çoğalan radikal konsantrasyonunun doğrudan ölçülmesiyle bulunabilir. Buradan, aşağıda verilen eşitliğe göre, polimerizasyon hızı biliniyorsa, mutlak çoğalma katsayısı hesaplanır:

           2 f kd [ I ]             vi
[R·] = (¾¾¾¾ )1/2 = (¾¾¾¾ )1/2
            ktc + ktd           ktc + ktd

vi , zincir başlama hızıdır:

vi = ki [R0] [M] = 2 f kd [ I ]

Bu yöntem uzun zamandan beri bilinmesine rağmen düşük radikal konsantrasyonları nedeniyle uygulanamadı. Ancak ESR spektrometrede çok hassas tekniklerin geliştirilmesiyle (1972) uygulanmaya başlandı.

Hız sabitlerinin belirlenmesinde kullanılan diğer bir yöntem, kinetiklere dayanır. Kararlı-hal koşulu denklemlerinde, polimerizasyon hızı, kinetik zincir uzunluğu ve polimer molar kütlesi gibi saptanabilen tüm değerler çoğalma ve sonlanma katsayılarının oranıyla (kp/kt1/2, gibi) ilişkilidir (Denklem-22, 23, 25); dolayısıyla bu iki değeri ayrı ayrı belirleme olanağı yoktur. Ölçümler kp/kfm, kp/kfs oranlarını verir, fakat herbirinin mutlak değerini vermez. Diğer yandan, kararsız-koşullarda ölçülen özellikler kp/kt terimleriyle bağıntılıdır. Kararlı ve kararsız-hal verilerinin beraberce yorumlanmasıyla hız sabitlerinin mutlak değerleri hesaplanabilir.

Radikal Konsantrasyonlarının Doğrudan Ölçülmesi

1972 yılında süper-hassas bir ESR spektrometrede yeni bir sinyal algılama sistemi geliştirildi. Cihaz, DPPH'ın benzendeki 2x10-10 mol/dm3 lük, veya Mn+2'nin sudaki 10-8 mol/dm3'lük konsantrasyonunu algılayabilecek hassasiyettedir.

Bu yöntemle stiren (St), metil metakrilat (MMA) ve vinil asetat (VA) monomerlerinin polimerizasyonları incelendi. Isıl polimerizasyonda başlatıcı olarak bir peroksit bileşiği kullanıldı. Deneysel olarak saptanan çoğalma katsayıları (kp,dm3/mol.sn.) aşağıda verilmiştir. Bu değerler, kinetik tekniklerde elde edilen sınırlar arasındadır. Spektroskopik yöntemle verilerin doğrudan alınabilmesi daha doğru sonuçlar verir.

                                     4530 ± 200
kp, St = 2.4 x 108 exp(– ¾¾¾¾¾¾)
                                           T

                                        2720 ± 300
kp, MMA = 2.5 x 106 exp(– ¾¾¾¾¾¾)
                                               T

                                      2360 ± 860
kp, VA = 2.0 x 106 exp(– ¾¾¾¾¾¾)
                                            T


Kinetik Yöntemler

Ön-Etki ve Son-Etki

Ön-etki ve son-etki değerleri küçüktür ve doğrudan ölçülmesi hassas sonuçlar vermez. Eğer kp çok küçük değilse dilatometre ile ölçüm yapılabilir. Stirenin fotobaşlatıcılı polimerizasyonundaki ön-etki ve son-etki hassas bir dilatometre ile incelenebilmektedir. Bu yöntemde, ışık şiddeti en düşükten en yüksek değere kadar değiştirilerek başlama hızındaki süratli değişiklikler izlenir, başlangıçtaki ve sondaki kararlı hızlar belirlenir ve hesapla radikal konsantrasyonları bulunur.

Bir dilatometre hassas bir termometre gibi davrandığından, bu tür ölçmelerdeki en önemli sorun, polimerizasyon ısısından gelen ısı değişiklikleridir. Bu sorun basit bir yöntemle azaltılır; ön-etki ve son-etki verileri bir grafiğe alınarak yöntemin doğruluğu  artırılabilir. Bu yöntemin avantajı, kp/kt'nin saptanmasında v değerine gereksinim olmayışıdır.

Viskozite Yöntemi

Bu yöntemde dönüşüm miktarı, dilatometre yerine, vizkozite tayini ile saptanır. Viskozite ölçümlerinin çok hassas olarak yapılabilmesi ön-etki ve son-etkinin kolaylıkla gözlenebilmesini sağlar. Tekniğin çeşitli avantajları vardır: (1) viskozite, basit bir deneydir ve kısa zamanda yapılabilir, (2) dönüşümler çok düşük düzeyde tutulabilir, (3) uygun bir vakum viskometre ile ölçümlerin tekrarlanabilirlikleri kontrol edilerek monomerde reaktif safsızlıkların bulunmadığı kanıtlanabilir, (4) sadece v'nin gerekli olan relatif değeri ölçülür. Yöntemin en önemli dezavantajı polimerin intrinsik viskozite-polimerizasyon derecesi bağıntısının ve sonlanma reaksiyonunun doğasının bilinmesi zorunluğudur. Monomer-polimer karışımlarının viskozitelerine "ideal öz (spesifik) vizkozite, h denir. h = c [h] dir, c polimerin molar konsantrasyonunu gösterir.

Dönen Sektör (Daire Dilimi) Tekniği

İkinci-dereceden sonlanma reaksiyonu ile ilerleyen bir radikal zincir reaksiyonunun hız katsayıları, kesintili başlama reaksiyonları yardımıyla saptanır. Bu koşul, periyodik olarak aydınlık ve karanlık oluşturan sektör şekilli döner bir disk ile sağlanır. Teknik ilk defa metil metekrilatın gaz fazı polimerizasyonunda denenmiş, daha sonra sıvı-faz polimerizasyonlarında uygulanmış ve mutlak hız sabitlerinin bulunmasında kullanılan en yaygın yöntem olmuştur.

Kesikli aydınlatma bir seri kararsız periyot oluşturur; bir süre sonra, koşullara bağlı olarak, "yarı-kararlı" bir hale ulaşılır. Yarı-kararlı-haldeki polimerizasyon hızı, çok sayıdaki aydınlık ve karanlık periyotlardaki hızların ortalamasıdır ve sabittir. Bu hız, kararlı aydınlatmayla oluşan kararlı haldeki zincirlerin yaşam süresine ve ışın demetinin kesilme sıklığına bağımlıdır. Deneyler bir dönme hızı aralığında yapılır ve yaşam süresi hesaplanır; böylece, başlama hızı v biliniyorsa, Denklem-24'den kt bulunur. Hız ölçümleri çoğunlukla dilatometrik yöntemle saptanır.

Şekil-10'da bir deneydeki radikal konsantrasyonunun zamanla değişimi gösterilmiştir. Döner diskin açıklığı 1/3'tür (1 kısım açıklık, 3 kısım kapalı bölge); bu durumda ışıklı periyotlar toplam zamanın 1/4'ü olur. Ordinat, t zamanında, radikal konsantrasyonu [R·] 'nin, kararlı-hal konsantrasyon [R·]s'ye oranıdır; [R·]s, aynı şiddetteki ışınla sabit aydınlatma ile erişilen konsantrasyondur. Apsis ekseni t/t veya t(vkt)1/2 'dir (Denklem-24). Yavaş dönmede [R·], OA boyunca artar. A noktasında ışık kapanır ve konsantrasyon AB boyunca düşer (Şekil-2b). B, C noktaları, ikinci ışıklandırma periyodunun başlangıç ve bitimini gösterir. Daha hızlı dönme işleminde radikal konsantrasyonu testere şeklindeki OG eğrisi boyunca değişir; burada bir yarı-kararlı-hal durumu vardır, aydınlık ve karanlık periyotların (E, F) sonunda konsantrasyon sabitleşir.

Gözlenen yarı-kararlı polimerizasyon hızı, tüm bir çevrimdeki (aydınlık + karanlık) ortalama radikal konsantrasyonu ile orantılıdır; bu değer hesaplanabilir. Hesaplamaya aşağıdaki denklemle (Denklem15) başlanır.



Şekil-10: Kesikli aydınlatma yöntemiyle radikal konsantrasyonunun değişmesi; deneyler iki farklı ışık periyodunda yapılmıştır, her iki halde de aydınlık süre karanlık sürenin 1/3’üdür

 d [R·]
¾¾¾  = v – kt [R·]2
    dt

Bu eşitliğin integrasyonu [R·]'yi, zamanın fonksiyonu olarak verir; böylece, aydınlık ve karanlık periyotları kapsayan ortalama değerler, E ve F noktalarında [R·]E ve [R·]F cinsinden bulunabilir. Denklem(15)'in uygun koşullara göre integrasyonu ile elde edilen [R·)E ve [R·]F arasındaki bir bağıntıyla [R·]F yok edilerek aşağıdaki eşitlikler çıkarılır.

[R·]      1             1                      pu
¾¾  ¾¾  = {1 + ¾  ln (1 + ¾¾¾¾¾¾¾)}                (1)
[R·]s  p + 1          u           1 + [R·]s / [R·]E

[R·]E        pu tang u                     4             4
¾¾ = ¾¾¾¾¾¾¾ [1 + (1 + ¾¾¾¾ + ¾¾¾)1/2]    (2)
[R·]s     2 (pu + tang u)         pu tang u     p2 u2

Bu eşitliklerde,

u = t1 (v kt)1/2 = t<1/t   dur.                                       (3)

t1 ve pt1 aydınlık ve karanlık periyotların süreleri, [R·] ve [R·]s yarı-kararlı ve kararlı-haldeki radikal konsantrasyonlarıdır. [R·]/[R·]s oranı (kesikli ve sürekli aydınlatmadaki polimerizasyon hızlarının oranı) w'ye eşittir; bu değer Denklem (1), (2), (3)'den hesaplanabilir. Denklemler, w'nun sadece p ve t1/t (veya u)'nin, veya p ve (vkt)1/2'nin fonksiyonu olduğunu gösterir; ikincisi kt'nın saptanmasında kullanılır.

w oranı, (p+1)1/2 ile çarpılarak, logaritmik skalada t1(v kt)1/2 ye karşı grafiğe alındığında çeşitli p değerleri için Şekil-11'deki eğriler elde edilir. Bu eğriler w'nun t1'in bir fonksiyonu olarak (farklı dönme hızları için) ölçülmesiyle (v kt)1/2 'nin hesaplanmasını sağlar; p diskin geometrisitarafından belirlenir. Bir p değeri için w(p+1)1/2–log t1 şeffaf kağıda çizilerek, Şekil-11'deki eğriler üzerinde çakıştığı eğri saptanır ve bundan (v kt)1/2 doğrudan doğruya bulunur. v bilindiğinden, kt hesaplanır ve kp/kt1/2 den kp bulunur. Sonra, uygun transfer sabitlerinden kfm, kfs hesaplanır.


Diğer Yöntemler

Bir polimerizasyonu otomatik olarak izleyen çeşitli cihazlar bulunmuştur. Bunlar ön-etkiyi incelerler. Ayrıca reaksiyon ısısının neden olduğu dielektrik sabitindeki değişikliklerin saptanması, interferometre, ve sıcaklık yükselmesinin bir termokupl ile doğrudan ölçülmesi de bu yöntemler arasındadır. "Uzamsal girişim" tekniğinde, bir monomer iki ayrı ışın demeti ile ışınlandırılır. Radikaller yaşam süreleri içinde birbirine difüzlenirse bölgeler arasında girişim meydana gelir.



Şekil-11: Kesikli aydınlatma ve kararlı ışıkta polimerizasyon hızı oranının, (değişik değerler için), ışık süresi t1’e göre durumu; p, karanlık ışık süresinin aydınlık süreye oranıdır


GERİ (poimer kimyası)