Yüzey Özelliklerinin Çok Önemli Olduğu Reaksiyonlar (surface properties very ımportant reactions)

Burada kısaca iki önemli reaksiyondan bahsedilecektir; birincisi katalizör etkisi diğeri analit tayinidir. Her iki reaksiyonda da malzeme yüzey özelliklerinin fonksiyonu fevkalade önemlidir.

Katalizör Etkisi: Katalizör, bir kimyasal reaksiyonun hızını artran fakat reaksiyona katılmayan veya harcanmayan bir substanstır. Doğal katalistlere enzimler denilmektedir ve bunlar minimum enerji tüketimiyle özel son ürünlerin oluşmasını sağlayacak yollar keşfederler. El-yapımı katalizörler genellikle bir oksit yüzey üzerinde metal partiküllerin yerleştirilmesiyle hazırlanır; enerji tüketimleri doğal katalizlerden daha fazadır. Katalizörün aktif yüzeyi ne kadar yüksekse, yüzey reaktivitesi o derecede büyüktür. Bir katalizördeki aktif uçların uzamsal organizasyonu da çok önemlidir. Dolayısıyla bu teknoloji kimya, petrol, otomotiv, farmasetik ve yiyecek endüstrileri için katalizör dizaynının genişletilmesinde büyük potansiyele sahiptir. Şekil-1’de nanoyapının bir katalist yüzeyindeki etkisi görülmektedir.


Şekil-1: Nanoboyutlu katalizörün artan aktif yüzeyinin bir 
kütle katalizörle kıyaslanması

Katalitik malzemelerin geliştirilmesine nanobilimin etkisine tipik bir örnek altındır. Kütle altın asil bir metaldir, karalıdır, zehirli değildir, oksidasyona ve kimyasal reaksiyonlara karşı dayanıklıdır. Bu üstün özellikleri nedeniyle mücevher olarak kullanılır. Diğer taraftan nanoskala altın partiküller kimyasal reaksiyonları katalizleme özelliği gösterirler. Oksit destekler üzerine dağıtılmış altın nanopartiküller katalitik olarak çok aktiftir. Bunların pek çok durumda katalitik aktivite ve seçicilik özelliği, genellikle bu amaçla kullanılan platin, palladyum ve rodyum gibi geçiş metal katalizörden daha üstündür.

Analit Tayini: Bir karışımdaki spesifik bir kimyasal veya biyolojik kompoundun tayini için kimyasal sensörler, biyosensörler ve mikrodiziler gibi çeşitli alet veya cihazların kullanımına gerek vardır. katalizörlerde olduğu gibi, tayin reaksiyonu malzemenin arayüzünde meydana gelir. Bu reaksiyonun hızı, spesifikliği ve doğruluğu, tayin alanında kütle (bulk) malzemeler yerine nanomalzemelerin kullanılmasıyla ğeliştirilebilir. Nanomalzemelerin yüksek yüzey/hacim oranı tayin için elverişli yüzey alanını artırır, reaksiyon tayin sınırını ve hızı pozitif yönde etkiler. Arıca nanomalzemeler, moleküler seviyede spesifik yüzey özellikleri (kimyasal veya biyokimyasal) içerecek şekilde dizayn edilebilir. Böyle bir yöntemle hazırlanan malzeme yüzeyinde oluşturulan aktif uçlar, tayin edilecek spesifik moleküller için ‘kilitleyici’ veya bloke edici olarak iş yapar (Şekil-2). Nanomalzemelerde skala düşürülmesi aynı cihaz içine daha çok sayıda tayin ucu yerleştirilmesini ve böylece ‘çoklu tayin cihazları’nın yapılabilmesini sağlar. Böyle bir cihazla aynı zamanda birden fazla analitin tayini yapılabilir.



Şekil-2: Bir karışım içindeki bir analitin, nanomalzemedeki reseptör (almaç) uçlar yoluyla spesifik olarak tayin edilmesi şeması