Partikül, Üç-Boyutlu Kutuda (particle in three-dimensional box)

Bir partikülün üç-boyutlu bir kutuda bulunması durumunda, bir- ve iki- boyutlu kutularda belirtilen genel stratejiler uygulanarak aşağıda verilen dalgafonksiyonları (Ynx,ny,nz) ve enerji (Enx, ny, nz) eşitlikleri elde edilir. (a = kutunun üç kenarının da uzunluğudur.)


Tablo üç-boyutlu kutudaki bir partikülün ilk 10 enerjisini, Şekil-(a) ilk sekiz enerji seviyesinin tasvirini göstermektedir.

Enerjideki birim değişiklik Dn ile gösterildiğinde enerji yoğunluğu eşitliğinin çıkarılmasında, önceki kısımlarda tanımlanan yollar izlenir (Şekil-b.).

E nx2 + ny2 + nz2
n = (nx2 + ny2 + nz2)1/2

n = kürenin çapı, Dn = çaptaki değişiklik, n + Dn = küreün bir sonraki çapı olduğuna göre izlenen yaklaştırma Dn → dn ile gösteriliyor.

Kabuğun hacmi 4p n2 dn, enerjideki dn değişiliğnde buluna toplam hal sayısını belirtir.

nx > 0, ny > 0, nz > 0

olduğundan, pozitif çeyrek küre bölümü dikkate alınır. Buna göre hacim,

1/8 (4p n2 dn)




Şekil: Üç boyutlu kutudaki bir partikülün, (a) ilk sekiz enerji seviyesinin tasviri. (sayılar nx , ny ve  nnz indisleri gösterir), (b): nx, ny, nz ve yarıçap n =(nx2 + ny2 + nz2)1/2 ile tanımlanan sabit-enerji küresel (spherik) yüzeyleri


Enerji yoğunluğu g3D kutu(E) (sayı/enerji) eşitliği bulunur:


Durum yoğunluğu, g3D kutu(E) değerinin kutunun hacmine bölünmesiyle bulunur. (birimi sayı/enerji/hacim) 



ρenergi, 3D kutu, √E değerine bağlıdır. Yüksek enerjilerde sistemde çok sayıda uygun hal vardır. Bu durum Tablo ve Şekilde açıkca görülmektedir.