Kondensasyon Polimerlerinde (Üç-Boyutlu) Molekül Ağırlığı Dağılımı (molecular weight distributions)

Üç-boyutlu polikondensasyonlar için dağılım fonksiyonlarının elde edilmesi, doğrusal polimerler için bulunan denklemlerden daha zordur. Çünkü bunlar fonksiyonlu grup sayısına ve reaksiyona giren bütün birimlerin göreceli miktarlarına bağlıdır. Burada bağıntılar verilerek sonuçlar incelenecektir.

Eşdeğer miktarlarda alınan çok fonksiyonlu (f > 2) monomerlerin karışımında, x-merlerin Nx sayısı, xx mol kesri ve wx ağırlık kesri için,

                     (f x - x) ! f
Nx = N0 [ ¾¾¾¾¾¾¾¾ ] px-1 (1 - p)fx-2x+2
               x ! (f x - 2 x + 2) !

                     (f x - x) ! f
xx = [ ¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾ ] px-1 (1 - p)fx-2x+2
         x ! (f x - 2 x + 2) ! (1 – a f/2)

                     (f x - x) ! f
wx = [ ¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾] px-1 (1 - p)fx-2x+2                  (1)
          (x – 1) ! (f x - 2 x + 2) !

bağıntıları verilmiştir. Ağırlık kesri bağıntısında köşeli parantez içindeki terim, çok fonksiyonlu dallanmış x-mer moleküllerinin birçok geometrik izomerleri bulunduğunu gösterir (doğrusal molekülde bu faktör x dir). İkinci terim, bir x-merde (x-1) bağın bulunması olasılığını, son terim ise reaksiyon vermemiş fx-2(x-1) son-grubun bulunması olasılığını belirtir. İncelenen bu örnekte, tanımlamalar gereğince  = p olduğundan yukardaki denklemler doğrudan doğruya  'nın fonksiyonu olarak da yazılabilir.

Ağırlık kesrini veren Denklem(1) Şekil-1, 2 ve 3'de gösterilmiştir. Şekil-1'de iki, üç ve dört-fonksiyonlu monomerlerin p = 0.3 için kuramsal ağırlık-dağılımı eğrileri çizilmiştir. Çok fonksiyonlu moleküller, çeşitli doğrultulardaki büyüme olanakları nedeni ile daha geniş bir dağılım gösterirler. Şekil-2'deki eğrilerden reaksiyon ilerledikçe dağılımın genişlediği görülür.

Şekil-3'de çeşitli büyüklüklerdeki moleküllerin (monomer, dimer, trimer, v.b.) ağırlık kesirleri p = a'nın fonksiyonu olarak çizilmiştir. Ortamdaki monomerin ağırlık kesrinin öbür bütün türlerden daima daha büyük olduğu görülür.



Şekil-1: Basamaklı polimerizasyonlarda grup sayısı (f) değişik monomerler için, p = 0.3’de molekül büyüklüğü dağılımı



Şekil-2: Basamaklı polimerizasyonlarda üç fonksiyonlu birimlerden elde edilen polimerlerin çeşitli reaksiyon aşamalarındaki dağılımı.



Şekil-3: Üç fonksiyonlu polimerizasyonda çeşitli polimerik türlerin ağırlık kesirleri (a = p)


Molekül ağırlığı büyük olan türlerin kesri giderek azalmaktadır. Jel noktasına kadar ortamda bulunan bütün moleküllerin ağırlık kesirleri toplamı 1'e eşit olmalıdır. Jel noktasından sonra, jel'in ağırlık kesri (wjel) büyür ve a = 1'de sadece jel bulunur.

Polimerizasyon derecesinin sayı-ortalaması daha önce elde edilmişti (Denklem-18).

             1
Pn = ¾¾¾¾
        1 - f p / 2

Polimerizasyon derecesinin ağırlık ortalaması ise,

      ¥                 1 + p
Pw = Σ x.wx = ¾¾¾¾¾ =                              (2)
       n=1         1 – (f – 1) p

bağıntısı ile verilir. Son iki denklem kıyaslandığında polimerizasyon derecesi ağırlık ortalamasının, sayı ortalamasından önce sonsuza gittiği görülür. Molekül ağırlığı ağırlık-ortalamasının sonsuza gittiği kritik pc değerinde, jel oluşmaktadır. Bu noktada polimerizasyon derecesinin sayı-ortalaması oldukça küçük olup, üç fonksiyonlu monomerler için 1 / (1 – 3 / 4) = 4 bulunur.

         1
pc = ¾¾                                                         (3)
        f - 1

Donma noktasının düşmesi yöntemi ile yapılan ölçmeler bu hesaba uygun sonuçlar vermiştir. Üç fonksiyonlu polikondensasyonda Pn ve Pw'nin p parametresinin fonksiyonu olarak çizimleri Şekil-4'de görülmektedir. Jel noktası yakınında Pw / Pn değerlerinin çok büyük olması da karışımın çok heterojen olduğunu belirtir. Şekil-4'deki eğrilerin jel noktasının ilersindeki kolları sadece "sol" fraksiyonunun varlığını gösterir.

Dallanmanın artmasıyla dağılımın genişliğindeki artış Şekil-5'de gösterilmiştir. Şekildeki eğriler ilave edilen üç fonksiyonlu birimlerin değişmesiyle dallanma faktörü a 'nın da değiştiği bifonksiyonel basamaklı reaksiyonlara aittir. Eğriler Pn = 50 için hesaplanmıştır. Her eğrinin altındaki toplam alan aynı belirli x değerine yayılmıştır.

Denklem(1) jel noktasından sonra, sonsuz tanecikler için geçerlidir; tüm x değerleri için toplanıp 1'den çıkarılırsa jelin ağırlık kesri (wg) elde edilir. Üç fonksiyonlu birimler için,

              (1 - p)3
wg = 1 - ¾¾¾    dür                                        (4)
                 p3



Şekil-4: Üç fonksiyonlu kondensasyon için polimerizasyon derecesinin 
sayı ve ağırlık ortalamaları


Şekil-5: Çeşitli üç fonksiyonlu birimler ilave edilmesiyle oluşan değişik a değerlerinde Pn = 50 olan polimerler için ağırlık ortalaması eğrileri;  a = 0 dallanma olmadığını, a = 0.5 jelleşme için kritik noktayı gösterir


GERİ (poimer kimyası)