Ksilenler (xylenes)

1. ÜRETİM

Ksilenler dört izomerik halde bulunurlar; orto-ksilen, meta-ksilen, paraksilen ve etilbenzen. İzomerlerin kaynama noktaları birbirine çok yakın olmasına karşın erime noktaları oldukça farklıdır; bu özellik herbir izomeri saf olarak elde etmede önemlidir.

.
o-ksilen
m-ksilen
p-ksilen
etil benzen
Erime noktası, 0C
-25.2
-47.9
13.2
-95
Kaynama noktası, 0C
144.3
139.1
138.3
136.0

Petrokimya sektöründe karışık ksilenler piroliz gazların (piroliz benzin) hidrojenasyonu, nafta katalitik reforming ve LPG dehidrosiklodimerizasyon prosesleriyle üretilir.

Ayrıca ksilen verimini artırmak ve izomerleri seçici olarak elde etmeye yönelik bazı prosesler vardır; aşağıda, bu proseslere birer örnek verilmiştir. Bunlar:

·         Toluen disproporsinasyon ve transalkilasyon
·         Karışık ksilenlerden ksilen izomerlerinin elde edilmesi
·         İzomerizasyon prosesleri


1. Toluen Disproporsinasyon ve Transalkilasyon

Toluen disproporsinasyon (TDP), toluenin benzen ve ksilenlere dönüştürüldüğü reaksiyonlardır. Disproposinasyon (orantısız bölünme) reaksiyonunda 2 mol toluen eşit hacimlerde benzen ve ksilenler verir. Reaksiyon gaz fazında ve çeşitli zeolit katalizörlerle yürütülür.



Şekil-1’de tipik bir TDP ünitesi görülmektedir; hammadde toluen ve benzen kolonunu dibinden çıkan reaksiyona girmemiş toluendir. Hammadde hidrojenle karıştırılır, ısıtılır ve TDP reaktörüne verilir. Reaktörden çıkan akım soğutulur, hidrojen ayrılır ve sıvı akım, içerdiği hafif ürünlerin ayrılması için bir stabilizere gönderilir. Buradan alınan dip akım fraksiyonlamaya verilerek saf benzen, reaksiyona girmemiş toluen, karışık ksilenler ve az miktardaki C9+ aromatikler birbirinden ayrılır. p-Ksilen elde edilmek istendiğinde karışık ksilenler fraksiyonu p-ksilen üretim ünitesine verilir.

Transalkilasyon reaksiyonunda hammadde toluen ve C9 aromatiklerdir; bir mol toluen ve bir mol trimetil benzenden (C9 aromatikler) 2 mol ksilenler meydana gelir. Bu reaksiyonun iki önemli avantajı vardır; bunlar reaksiyonlarda etilbenzen meydana gelmemesi ve hidrojen tüketimi olmamasıdır.


Transalkilasyon prosesi kullanılan katalizörler ve proses akışı yönünden TDP prosesiyle aynı hemen hemen aynıdır; tek farklılık C9 aromatikler fraksiyonuyla C10+ aromatiklerin ayrıldığı ilave bir kolon daha bulunmasıdır. Şekil-1'de bu kolon kesikli çizgilerle gösterilmiştir.



Şekil-1: Toluen disproporsinasyon ve transalkilasyon (C9 ayırma kolonunun eklenmesiyle) prosesleri akım şeması.


2. Ksilen İzomerlerinin Ayrılması

Karışık ksilenler talebi, özellikle p-ksilen izomerine kıyasla oldukça düşüktür. Rafineri proseslerinden genel ayırma işlemi olan ve kaynama noktaları farklılığına dayanan fraksiyonlu distilasyon prosesi ksilen izomerlerini (ve etil benzeni) ayırmada başarılı olmaz; çünkü bu üç izomerlerin kaynama noktaları birbirlerine çok yakındır. Ayırma işlemlerinde izomerlerin farklı adsorbsiyon özelliklerinden veya donma noktaları farkından dolayı kristallenme özelliklerinden yararlanılır.

Adsorbsiyonda özel gözenek yapılı katı adsorbentler kullanılır; ayrılması istenen izomer gözenekten geçemez ve böylece diğerlerinden ayrılır. Daha sonra bir desorbentle (genellikle toluen gibi ) işlemlenerek adsorbentin tuttuğu ksilen izomeri çekilir ve basit fraksiyonlu distilasyonla desorbent uzaklaştırılır.


Paraksilen Ayırma ve Saflaştırma

Adsorbsiyon

Karışık C8 aromatik izomerlerden yüksek saflıkta p-ksilenin elde edildiği çeşitli prosesler geliştirilmiştir; örneğin karşı akımlı adsorbsiyon, seçici katalitik izomerizasyon veya bu iki prosesi birarada içeren fraksiyonlama sistemi gibi.

En çok kullanılan p-ksilen ayırma yöntemi moleküler elek adsorbsiyon prosesidir; adsorbentin seçiciliği, kapasitesi ve rejenere edilebilirliği önemli parametrelerdir. Yarı-sürekli bir adsorbsiyon prosesinde adsorbsiyon kolonlarındaki işlemler şöyle sıralanabilir:


·         Karışık ksilenler (hammadde) kolona beslenir
·         Bir desorbentle ekstrakt (p-ksilen) seyreltilir
·         Bir desorbentle rafinat (etil benzen, meta-ksilen) seyreltilir
·         Resaykıl edilen desorbente hammadde beslenir


Seyreltilmiş ekstrakt ve rafinat akımları bir ekstrakt ve bir rafinat kolonunda fraksiyonlarına ayrılır, desorbent geri kazanılır ve adsorberlere resaykıl edilir. Hammadde karışık ksilenlerde bulunabilecek toluen p-ksilene kolonuna kadar taşınacağından elde edilen p-ksilen bir bitirme kolonundan geçirilerek toluenden arındırılır. Konsantre edilen rafinat, m-ksilen, o-ksilen ve etilbenzen, izomerizasyon ünitesine gönderilir. Basit bir proses konfigürasyonu Şekil-2’de verilmiştir.



Şekil-2: p-Ksilen adsorbsiyon ünitesi akım şeması

Kristalizasyon

p-Ksilen ayırma ve saflaştırmada genellikle çok-kademeli kristalizasyon teknikleri uygulanır. Şekil-3‘de basit bir kristalizasyon proses şeması verilmiştir.

Yüksek verimde p-ksilen elde edilmesi için kullanılan soğutucuların çok düşük sıcaklıklar (-25 ile +10.0C arasında);sağlaması gerekir. Proseste I. ve II kademelerde genellikle iki değişik refrijerant kullanılır. I. Kristalizasyon kademesi en soğuk aşamadır; ham p-ksilen ve diğer izomerleri (süzüntü) içeren karışım bir slurry (çamur) halindedir. Slurry santrifüjde süzülür, süzüntü ksilen izomerizasyon ünitesine verilir. Katı kısım sıcaklığın kademeli olarak yükseltilmesiyle ergitilir ve II. Kademe kristalizatöre gönderilir. Benzer işlem II. Kademede tekrarlanarak saf p-ksilen ürün elde edilir.



Şekil-3: Kristalizasyonla p-ksilen ayırma ve saflaştırma


3. İzomerizasyon Prosesi

Katalitik reforming ünitesinden çıkan akımdaki karışık ksilenler yaklaşık %40 m-ksilen, %24 o-ksilen, %19 p-ksilen ve %17 etil benzen içerir. Bunlardan en fazla talep p-ksilenedir; bunu sırasıyla orto-, meta ksilenler izler. P-Ksilen ve o-ksilen taleplerini karşılamak için m-ksilen izomerizasyonla bu iki izomere dönüştürülür.

İzomerizasyon ünitesine beslenen hammadde, C8 akımındaki p-ksilenin büyük bir kısmı (ve istendiğinde o-ksilen de) ayrıldıktan sonra kalan bileşikleri içerir; bunlar m-ksilen, önceden ayrılmadıysa o-ksilen ve etil benzendir. İzomerizasyon reaksiyonları ksilen izomerizasyon dengesi yeniden kurulacak şekilde yönlendirilerek ilave p-ksilen elde edilir (Şekil-4).

Ksilen izomerizasyonu


Etil benzen dealkilasyonu: Rafinat akımındaki etil benzen, kullanılan katalizöre bağlı olarak ksilenlere veya dealkilasyon reaksiyonuyla benzene dönüşür.


Buradan çıkan izomerat ksilen fraksiyonlamaya verilerek p-ksilen (ve gerekirse oksilen) ayrılır, m-ksilen ve etil benzen geri döndürülür (alternatif olarak, etil benzenin dealkilasyonuyla benzen ve etan elde edilebilir). Etil benzen dönüşüm verimi katalizöre göre değişir.

Etil benzen izomerizasyonu, ksilen izomerizasyonundan daha zordur; dolayısıyla bifonksiyonel asit-metal katalizörlere gerek vardır.



Şekil-4: Basit bir ayırma-izomerizasyon şeması




2. ÜRÜNLER




Ksilenler ürünler zincirinde verilen polimerler (Alkidler, doymamıiş polisterler, poliamidler, poliesterler) ‘BÖLÜM 3.2. POLİMER ÜNİTELERİ’ bölümünde anlatılmıştır)
Burada ksilenler ile ara ürünler olan ftalik anhidrid, izoftalik asit, dimetil tereftalat ve tereftalik asit üzerinde durulacaktır
.
1. Orto Ksilen

o-Ksilen, karışık ksilenlerin fraksiyonlu distilasyonuyla etil benzen ve C9+ aromatiklerle birarada elde edilir. Bu karışım tekrar distillenerek o-ksilen ayrılır.

a. Ftalik Anhidrit

anhidrit o-ksilenden veya naftalinden (aynı proses kullanılarak) elde edilebilir; farklılık reaktör tipi ve kullanılan katalizörlerdir. Her iki hammadde ile olan kimyasal reaksiyonlar aşağıda verilmiştir.


Ftalik anhidrid üretim proseslerinden biri Şekil-5’de görülmektedir. Proseste o-ksilen ve hava katalitik çok-tüplü bir reaktöre beslenir. Reaksiyonda çıkan ısı uzaklaştırılarak sıcaklık kontrol altında tutulur. Reaktörden çıkan akım katı bir süblümat şeklinde yoğunlaştırılır, sonra ergitilir ve sıvı hale dönüştürülür. Reaksiyon gazları suyla yıkandıktan sonra atmosfere atılır veya yakma fırınına gönderilir. Sıvı ürün distillenerek saflaştırılır. Saf ürün ergimiş halde, veya katı yapraklar şeklinde depolanır.



Şekil-5: Ftalik anhidrid üretimi



o-Ksilen (o-Dimetilbenzen)
Ftalik anhidrid (1,2-Benzendikarboksilik asit anhidrid)

C8H10
C6H4(CO)2O
Görünüş
renksiz, sıvı
beyaz, kristal
Molekül ağ, g/mol.
106.17
148.12
Yoğunluk, g/cm3
0.8802
1.530
Alevlenme nok. 0C
32

Erime nok., 0C
-25.2
131.5
Kaynama nok., 0C
144.3
284
Çözünürlük, suda, 20 0C
çözünmez
reaksiyona girer


Ftalik anhidrid; çeşitli alanlarda kullanılan bir kimyasal maddedir:

·         Esnek polivinil klorürler için ftalat plastifiyanlar üretiminde ve doymamış poliester üretiminde
·         Boya ve mürekkep sanayiinde kullanılan alkid reçinelerin üretiminde ve boya bileşenleri üretiminde
·         3,4-Ksiliden (vitamin B2 üretiminde kullanılır) üretiminde
·         o-Toluik Asit (İlaç sanayiinde kullanılır) üretiminde

·         2,6-Dimetil Naftalen üretiminde


2. Meta Ksilen

Karışık ksilenlerin fraksiyonlanmasıyla o-ksilen ve etil benzenin ayrılmasıyla önce meta- ve p-ksilenler karışımı elde edilir. Karışımdaki p-ksilenin önemli bir kısmı kristallendirilerek veya adsorbsiyon prosesiyle ayrılır. Kalan kısımdaki m-ksilen değişik proseslerle saflaştırılır; örneğin, karbon tetraklorürde kristallendirme, HF ve boron trifluorürle kompleks içine alınması gibi.

a. İzoftalik Asit

İzoftalik asit m-ksilenin oksidasyonuyla elde edilir; proses tereftalik asit üretimine benzer; farklılık hammadde olarak p-ksilen yerine m-ksilen kullanılmasıdır.


Tipik bir saf izoftalik asit üretim prosesi iki temel üniteden oluşur; oksidasyon ve saflaştırma üniteleri. Oksidasyon ünitesi m-ksilenin bir solvent (asetik asit) ve katalizörle (kobalt/manganezli) karıştırılarak oksijenle oksitlenmesi ve ham izoftalik asitin elde edilmesi aşamalarından oluşur (Şekil-6). aldehitler ve m-toluik asit gibi safsızlıklar içerir. İkinci kademe ham izoftalik asitin saflaştırılmasıdır; işlemler saf tereftalik asitte olduğu gibi yapılır.

İzoftalik asit, kullanım alanı çok yaygın bir poliester olan polietilen tereftalatın (PET) başlangıç maddesidir. PET’den poliester fiberler ve reçinelerden çeşitli giysi, halı, yapay meşin, ip, yangın hortumları, kayışlar, v.s. üretilir.



Şekil-6: Ham İzoftalik Asit Üretimi Akım Şeması



m-Ksilen (m-Dimetilbenzen)
İzo-Ftalik asit (1,3-Benzendikarbok-silik asit)

C8H10
C8H6O4
Görünüş
renksiz, sıvı
beyaz, kristal
Molekül Ağ, g/mol.
106.17
166.13
Yoğunluk, g/cm3
0.8642
1.540
Erime nok., 0C
-47.9
347
Kaynama nok., 0C
139.1
100, sübl.
Çözünürlük, suda
çözünmez
-


3. Para Ksilen

Karışık ksilenler içinde en yüksek talep p-ksilen izomerinedir. p-Ksilen, tereftalik asit ve dimetil tereftalat üretiminde kullanılır; bu iki madde de, polietilen tereftalat (PET) fiberler, kalıplanmış plastikler ve filmler yapımında kullanılan polimerlerin başlangıç maddesidir.

a. Dimetil tereftalat

Dimetil tereftalat ham tereftalik asitten, veya doğrudan doğruya p-ksilenden elde edilir;  p-ksilen asetik asit içinde 200°C ve 15-30 atm basınçta Mn/Co/Br homojen katalizör üzerinden oksitlenerek dimetil tereftalata dönüşür.


Dimetil tereftalat ham tereftalik asitin sülfürik asitin katalizörlüğünde metanolle esterleştirilmasiyle elde edilir. Ester karışımı distillenerek ağır bileşenler ve kalıntı ayrılır, hafif esterler resaykıla alınır. Distilasyondan çekilen ham dimetil tereftalat kristalizasyon bölümüne verilerek dimetil tereftalat izomerleri ve aromatik aldehitler giderilerek saf dimetil tereftalat elde edilir.

b. Tereftalik Asit

p-Ksilenin asetik asit içinde 200°C ve 15-30 atm basınçta Mn/Co/Br homojen katalizör üzerinden oksidasyonuyla aşağıdaki reaksiyonla tereftalik asit meydana gelir.


Tereftalik asit p-ksilenden, dimetil tereftalat ise ham tereftalik asitten, veya doğrudan doğruya p-ksilenden elde edilir.

p-Ksilenin oksidasyonuyla yüksek saflıkta tereftalik asit (ve alternatif olarak dimetil tereftalat) elde edilen bir akım şeması Şekil-7’de verilmiştir. Proseste p-ksilen ve bir solvent (asetik asit) ağır metal katalizörler (ağır metal bromürlerin mangan, kobalt tuzları) varlığında havayla oksitlenir. Bu koşullarda üretilen ham tereftalik asit %99.6 saflıkta, verim %90 dolayındadır.

Ham tereftalik asit soğutulur ve kristallendirilir; asetik asit ve reaksiyona girmemiş p-ksilen buharlaştırılarak uzaklaştırılır. Kristaller, kalan eser miktarlardaki asetik asit ve katalizör kalıntılarından arındırılmak için sıcak suyla yıkanır, tekrar kristallendirilerek polimer saflık derecesinde, %99.9’luk tereftalik asit elde edilir. Oksidasyonun yetersiz olması halinde meydana gelen yan ürünler Hidrojenasyon işlemiyle giderilir.




Şekil-7: Tereftalik asit ve dimetil tereftalat üretimi



p-Ksilen (p-Metiltoluen)
Dimetil tererftalat (Tereftalik asit metil esteri)
Tereftalik asit,
(1,4-Benzen dikarbok-silik asit)

C8H10
C6H4(COOCH3)2
C7H8
Görünüş
renksiz, sıvı
beyaz, kristal
beyaz, kristal
Molekül Ağ, g/mol.
106.17
194.19
92.14
Yoğunluk, g/cm3
0.8611
1.200
1.580
Erime nok., 0C
13.2
141
427
Kaynama nok., 0C
138.3
288
402, sübl.
Çözünürlük, suda
çözünmez
eser
<1 %


GERİ (petrokimya teknolojisi)
GERİ (hampetrolden petrokimyasallara)