Nanopartiküller ve Nanoyapıların Renk Jenerasyonları (color generations of nanoparticles and nanostructures)

Nanomalzemeler genel olarak ışığın ince nanoyapılarıyla etkileşime girmesinin bir sonucu olarak tuhaf optik özelliklere sahip olabilir. Genel bir bakışla, aşağıdaki gibi bir tablo hazırlanabilir.


Rengin nedeni
Örnek nanomalzeme
Girişim (interferens): Renk oluşumu, ışık dalgaları nanomalzemeyle temasındaki yapıcı girişime dayanır
Kelebek kanatları (fotonik kristaller)
Sıvı kristaller
Saçılma: Farklı boyutlardaki partiküller farklı dalga boylarını saçar
Kolloidler (süt)
Yüzey plazmonlar: Metal nanopartiküllere özgü bir etkidir; metal kolloidlerin canlı renklerini oluşturur
Metal kolloidler (nano-altın)
Kuantum flüoresans
Yarıiletken kuantum dotlar (QD)


Metal kolloidlerde renk (yüzey plasmonlar): Genel olarak metal nanopartiküllerin ayırt edici özelliklerinden biri, bunların muadilleri olan kütle (bulk) benzerlerinden farklı olan optik özellikleridir. Bunun nedeni lokalize yüzey plasmon rezonansıdır. Basit bir ifadeyle, ışık metal bir yüzeye (herhangi bir boyutta) çarptığında, ışık dalgasının bir kısmı metal yüzey boyunca bir yüzey plasmon neden olur; yani, bir grup yüzey iletken elektronlar metal/dielektrik (veya matal/vakum) arayüze paralel yönde yayılır. Geleneksel bulk bir metalde bir plasmon oluştuğunda elektronlar malzemede serbestçe hareket edebilir ve hiçbir etki kaydedilmez. Nanopartiküller söz konusu olduğunda, yüzey plasmon uzayda lokalize olur ve küçük bir alanda senkronize bir şekilde ileri-geri salınır; bu etki lokalize yüzey plasmon rezonansı (LSPR) olarak adlandırılır. Bu salınımın frekansı, gelen ışığın frekansı ile aynı olduğunda, plazmon ışıkla rezonans içindedir.

LSPR enerji, malzemenin ve çevrenin dielektrik fonksiyonuna ve nanopartikülün şekline ve boyutuna duyarlıdır. Yani, protein gibi bir ligandın metal nanopartikülün yüzeyine yapışması durumunda, LSPR enerjisi değişir. Benzer şekilde, LSPR etkisi, yüzey aktif maddele veya iyonların varlığıyla değiştirilebilen nanopartiküller arasındaki mesafe gibi diğer varyasyonlara karşı da duyarlıdır. LSPR etkisi sadece metal nanopartiküllerde değil, aynı zamanda nanorelerde, metal filmlerde ve diğer nanoyapılarda da gözlenmiştir (Şekil-1).

Yarı iletken nanokristallerde renk (kuantum noktaları): Nano boyutlu yarı iletkenler nicel enerji durumlarına sahiptir; bu nedenle, iletim ve değerlik bantları ayrılır ve ayrık hale gelir. Bu ayrık seviyeler arasında yük transferinedeniyle sadece belirli boyuttaki dalga boyları absorbe edilir ve emisyon tek renklidir. Kuantum sınırlaması bant boşluğunun enerjisinin artmasına neden olacağından malzemenin bant boşluğu tarafından absorplanmasıiçin daha fazla enerjiye ihtiyaç olur. Daha yüksek enerji daha kısa dalga boyu demektir (mavi kayma). 

Aynı şey, nano boyutlu malzemeden yayılan floresan ışığın dalga boyu için de geçerlidir, bu da daha yüksek olacağından aynı mavi kayma gerçekleşir. Yarı iletken nanokristalin boyutunun ayarlanmasyla, bant boşluğunun ve dolayısıyla kristal tarafından absorplanan/emitlenen yayılan dalga boyu ayarlanabilir. Sonuç olarak, aynı malzeme (örneğin, CdSe), boyutuna bağlı olarak farklı renkler yayar (Şekil 2).



Şekil-1: Çeşitli geometrilere sahip altın nanopartikül kolloidlerinin transmisyon elektron mikrografları ve UV-Visible spektrumları: (üst) küreler, (orta) decahedra ve (alt) çubuklar



Şekil-2: ZnS kaplı CdSe kuantum noktaların (QD) on adet UV lambası ile uyarılan 
on farklı emisyon rengi