Aromatikler Grubu (aromatics group)

Aromatikler fabrikası, temel petrokimyasal aromatikler benzen, toluen ve ksilenlerin (BTX) üretildiği kompleks bir fabrikadır. En önemli hammadde kaynakları buhar kraking ünitelerinden çıkan piroliz benzin, katalitik reforming ünitesi ürünü olan reformat ve kok fırınlarından çıkan hafif yağlardır. Bunlardan en fazla işlenen reformat hammaddedir.

Piroliz benzin ve reformat alifatik ve aromatik hidrokarbonlar karışımıdır; içerdikleri aromatiklerin bileşimleri, üretimleri sırasında uygulanan proses koşullarına bağlıdır. Yine de piroliz benzin ve reformat arasındaki bazı önemli farklılıklar vardır; bunlar, aşağıda sıralanmıştır.

·         Piroliz benzin olefinler üretiminde çıkan bir yan üründür; verimi ve bileşimi olefin talebine bağlı olarak belirlenen koşullara göre değişir. Reformatın bileşimi ise, işlenen naftanın özellikleri de etkili olmak üzere aromatikler üreticisinin tercihlerine göre belirlenir.

·         Genel olarak piroliz benzindeki toplam aromatikler (BTX) reformattakinden daha fazla olma eğilimindedir, ancak ağır piroliz koşulları oluşan bazı bileşiklerin parçalanmasına neden olur.

·         Benzen, toluen, ksilenler yönünden irdelendiğinde, piroliz benzinde benzen, reformatta ise ksilenler daha fazladır. Standart ve orta derecelerdeki kraking koşullarında üretilen piroliz benzinin benzen içeriği %40’dan daha yüksektir; oysa, sürekli (kontinü) ve yarı sürekli reformer ünitelerinden çıkan reformatlardaki benzen miktarı %20, karışık ksilenler ise %40’ın üstündedir.

Temel aromatik bileşikler benzen, toluen ve ksilenlerin üretimleri pazar talebine bağlı olarak yönlendirilebilir; genellikle, üretilen toluenin önemli bir kısmı ve ağır aromatikler diğer proseslerle benzene ve ksilenlere dönüştürülür. Üretilen benzenin önemli bir kısmı piroliz benzinden ve reformattan elde edilir; az bir miktarı (%13 kadarı) ağır aromatiklerin hidrodealkilasyonuyla ve toluenin disproporsi-nasyonu ile, çok azı da (~%5 ) kok fırını hafif yağlarından elde edilir.

Aromatik bileşiklerden en fazla talep benzen ve ksilenlere olmaktadır; çünkü bunlardan üretilen polistiren, fenol, naylon ve poliesterler gibi son ürünlere olan talep sürekli artmaktadır. Toluen talebi, bu bileşikten elde edilen ürünler sınırlı olduğundan hemen hemen aynı kalmaktadır; ancak toluen, disproporsinasyon reaksiyonuyla benzen ve ksilenlere dönüştürüldüğünden üretim miktarı yine de artmaktadır. Toluen talebinin çok büyük bir kısmı disproporsinasyon prosesi ile ksilenler üretiminde, o-ksilenin yaklaşık %95’i ftalik anhidrid üretiminde kullanılmaktadır.

Benzen, toluen ve ksilenler, çeşitli kimyasal maddelerin (solventler, boyalar, parlatıcılar, farmasetikler, v.s.)ve polimerlerin elde edilmesinde, ayrıca çözücü ve seyreltici olarak kullanılırlar. Bunların dışında bu üç aromatik oktan sayıları yüksek olduğundan benzin harmanlama bileşenleridir; ancak benzenin kanserojen bir madde olması nedeniyle kullanım miktarı sınırlandırılmıştır. (Tablo-1)


Tablo-1: Tipik Bir Aromatikler Ürün Zinciri



ÖZELLİKLERİ

Benzen renksiz, tatlımsı bir kokusu olan alevlenebilen ve çok kararlı bir aromatik bileşiktir; yine de bazı bileşiklerle reaksiyona girer. Kanserojen bir madde olduğundan solvent veya çözücü amaçlı kullanımında sınırlamalar getirilmiştir.

Toluen berrak, suda çözünmeyen, tipik kokulu bir aromatik maddedir; naftanın dehidrasyonuyla, piroliz benzinden, kömür katranından elde edilir; doğal olarak ‘tolu ağacı’nda bulunur.

Ksilenler de benzen molekülü gibi düzlemsel yapıdadır ve kararlı bileşiklerdir; üç izomeri bulunur; orto-, meta- ve para-ksilenler. En fazla talep edilen o-ksilen ve p-ksilendir; m-ksilenin kullanım alanı daha dar olduğundan üretim sırasında prosesler daha fazla orto ve para izomerlere yönlendirilir. Ksilenler alkol ve eterde çözünür, suda çözünmezler. (Tablo-2).


Tablo-2: Karışık C8 Aromatikler Akımından
Alınan Tipik Bir Ürün Dağılımı


Ürünler
Besleme, % ağ.
Verim, %ağ.
p-Ksilen
14.0
71.1
m-Ksilen
41.0
-
o-Ksilen
19.5
19.6
Etil benzen
25.5
-


Tablo-3: Aromatik Bileşiklerin (Benzen, Toluen, Ksilenler)
Tipik Özellikleri



Benzen, C6H6
Toluen, C7H8
o-Ksilen, C8H10
m-Ksilen, C8H10
p-Ksilen, C8H10
Molekül Ağ, g/mol.
78.11
92.14
106.17
106.17
106.17
Yoğunluk, g/cm3
0.8786
0.867
0.8802
0.8642
0.8611
Alev. nok. 0C (COC)
-11.1
4
32


Viskozite, 20 0C, cP

0.590
0.810
0.620
0.648
Erime nok., 0C
5.5
-93
-25.2
-47.9
13.2
Kaynama nok., 0C
80.1
110.6
144.3
139.1
138.3
Çözünme, su, 250C, g/L
1.8
eser
0.17
0.16
0.18
Buhar bas., 25 0C, atm.
0.13
0.04
0.009
0.011
0.011


Aromatiklerin tipik reaksiyonları

Halojenlerle Sübstitüsyon ve Katılma Reaksiyonları

Benzen ve klor (veya brom), aluminyum klorür (veya FeCl3) katalizör üzerinden reaksiyona girdiğinde sübstitüsyonla klorobenzen (veya bromobenzen) ve HCl (veya HBr) oluşur.


Sıcak benzen içinden ultraviole ışık altında klor gazı geçirildiğinde halkaya katılma reaksiyonuyla 1,2,3,4,5,6-heksaklorosikloheksan elde edilir. Reaksiyon klor yerine brom ile yapıldığında benzer şekilde 1,2,3,4,5,6-heksabromobenzen meydana gelir.



Toluenin klorla (veya bromla) sübstitüsyon reaksiyonunda 2-klorotoluen (2-klorometilbenzen) ve 3-klorotoluen (3-klorometilbenzen) karışımı elde edilir.


Kaynar toluen katalizörsüz ortamda ve ultraviole ışık altında klorla (veya bromla) reaksiyona girdiğinde sübstitüsyon aromatik halkada değil, metil gurubunda gerçekleşir.

Nitrasyon, sülfonasyon, alkilasyon ve acilasyon reaksiyonları:



KULLANIM ALANLARI

Benzen

Dünyada üretilen benzenin hemen hemen tamamı diğer bazı bileşiklerin elde edilmesinde hammadde olarak kullanılır; bunlar ‘Ürünler’ kısmında açıklanmıştır. Benzenin solvent olarak kullanımı, kansorejen bir madde olması nedeniyle yok denecek kadar azdır.

Toluen

Toluen bazı bileşiklerin elde edilmesinde başlangıç maddesidir ve ayrıca çeşitli amaçlarla çözücü ve inceltici olarak kullanılır.

Boya ve Reçinelerde: Toluen hem iyi bir çözücü ve hem de kolay buharlaşan bir solvent olduğundan sprey uygulamalara (astar boya ve vernik) çok elverişlidir. Nitroselüloz veya akrilik reçinelerin üretiminde solvent olarak, boya ve verniklerde inceltici olarak kullanılır.

Yapıştırıcılarda: Toluen kolay buharlaşması ve yüksek çözücü özelliği nedeniyle yapıştırıcı amaçlı pek çok polimer ve reçineler için değerli bir solventtir.

Kimyasal Hammadde: Patlayıcılar, boyalar, farmasetikler, parfümler, v.s., gibi pek çok kimyasal maddenin hammaddesidir.

Tekstilde: Su geçirmez kumaş ve sentetik yün yapımında solvent olarak kullanılır.

Farmasetiklerde: İlaç üretiminde çok kullanılan bir solventtir.

Ksilenler

Ksilenler karışımı yüksek çözücülükleri ve kolay buharlaşmaları nedeniyle yüzey kaplama endüstrisinin önemli bir bileşenidir; otomotiv ve deniz araçları boya ve kaplama maddelerinde, emaye kaplama maddelerinde, mobilya verniklerinde ve diğer koruyucu kaplamalarda çok kullanılan bir solventtir. Alkid ve amino reçineleri ve diğer yüksek performanslı kaplama reçinelerinin üretiminde kullanılan çok iyi bir solventtir. Ksilenler karışımı pek çok pestisidin formülasyonunda taşıyıcı solvent olarak yeralır; zirai kimyasal maddelerde bulunmasının nedenleri arsında, spesifik gravite, çözücü gücü ve buharlaşma hızı gibi bazı önemli özellikleri sayılabilir. Ayrıca çok sayıda özel kimyasal maddeler ve etilen oksit kondensatları  için güvenilir taşıyıcı solventlerdir.


ÜRETİM

Temel aromatik bileşikler benzen, toluen ve ksilenler genellikle,

·    Piroliz benzinin hidrojenasyonu
  • Nafta katalitik reforming
  • LPG dehidrosiklodimerizasyon

prosesleriyle elde edilir

Piroliz benzin buhar kraking fabrikasından çıkan bir yan ürün, nafta, rafineri distilasyon fraksiyonlarındandır. LPG sıvılaştırılmış propan ve bütan karışımıdır; doğal gaz fabrikalarından ve rafineri hafif akımlarından elde edilir. Piroliz benzinin elde edildiği buhar kraking ve aromatik bileşiklerin elde edildiği katalitik reforming ünitelerinin genel hammadde-ürün-hammadde ilişkisi aşağıda ki gibi gösterilebilir.



1. Piroliz Benzinin Hidrojenasyonu

Piroliz benzinde ağırlıkça %40 benzen, %20 toluen, %4 ksilenler ve %3 kadar da etil benzen bulunur. Yüksek benzen ve toluen konsantrasyonları nedeniyle piroliz benzin benzen ve toluen elde etmekte kullanılan ekonomik bir hammaddedir; ancak ksilenlerin miktarı az olduğundan uygun değildir.

Hidrojenasyonda ilk kademe buhar krakingden çıkan C5+ fraksiyondaki alkadienler ve alkenil aromatiklerin seçici olarak hidrojenlendirilmesidir; bu bileşikler benzinde gumlaşmaya neden olacaklarından uzaklaştırılmaları önemlidir. C5+ beslemesinin seçici hidrojenasyonuyla aromatik halkanın hidrojenlenerek doymuş hidrokarbonlara dönüşmesi engellenir; böylece C5+ akımı benzin harmanlamada oktan sayısı yüksek olan aromatikler korunmuş olur, veya BTX üretimi için hammadde olarak kullanıldığında yüksek aromatik verimi elde edilir.

Hidrojenasyon kademeleri ve ilerleyişi aşağıdaki reaksiyonlarla gösterilebilir.



Tipik bir piroliz benzin hidrojenasyonu proses akım şeması Şekil-4.02’de verilmiştir. İlk aşama olan (sıvı faz reaksiyonlar) seçici hidrojenasyon işlemiyle katalizörlü ortamda düşük sıcaklık ve düşük basınç altında diolefinler ve alkenil aromatikler doyurularak ileriki kademelerde polimerleşmeleri önlenir. olefinler kontrollü olarak doyurularak aromatik kaybı olmaması sağlanır.

Depentanizer kolonunda ayrılan C5 akımı benzin harmanlama ünitesine gönderilir, dip ürüne tekrar hidrojenasyon işlemi uygulanır; bu ikinci kademe hidrojenlendirme (orta sıcaklıklar ve orta basınçlar) gaz fazında gerçekleşir ve genellikle çift katalizörlü sistemler kullanılır.



Şekil-1: Piroliz benzin hidrojenasyon prosesi


Bu aşamada nitrojen, sülfür gibi safsızlıklarla ilk aşamada hidrojenlenmemiş olan olefinler tümüyle hidrojenlendirilir.

Stabilizerde hidrojen sülfürden temizlenen atık gaz buhar kraking ünitesine geri döndürülür. Stabilizer dip akımının, deheptanizerde aromatik olmayan tepe fraksiyonu ayrıır ve steam krakere hammadde olarak geri döndürülür.

Deheptanizer dip akımından, benzen elde edilmek istendiğinde C6 fraksiyonu ayrılır; benzen ve toluen elde edilmek istendiğinde bir ön distilasyon kolonunda C7 fraksiyonu çekilir ve ekstraktif distilasyona gönderilerek benzen ve toluen ayrı ayrı elde edilir. Benzen / toluen kolon dibi C7+ aromatiklerdir; bu akım benzin harmanlama ünitesine verilir.


2. Nafta Katalitik Reforming

Hammadde naftadan C6-C8 aromatik hidrokarbonlar üretilecek şekilde dizayn edilmiş olan katalitik reforming prosesiyle naftada bulunan naften ve parafin hidrokarbonlar aromatik hidrokarbonlara dönüştürülürken, aromatik hidrokarbonlar değişikliğe uğramazlar. Katalitik reforming prosesinde dört temel reaksiyon meydana gelir; bunlar,.

a. Sikloheksanların aromatik bileşiklere dehidrojenasyonu:


b. Siklopentanların dehidroizomerizasyonu:


c. Alkanların izomerizasyonu:

d. Aklanların dehidrosiklizasyonyu:


Bunların dışında büyük hidrokarbon moleküllerin daha küçük bileşiklere dönüştüğü hidrokraking reaksiyonları da meydana gelir.

Katalitik reformer prosesindeki genel reaksiyon şeması aşağıdaki gibidir.

(1)  Hidrokraking ve demetilasyon
(2)  Parafin izomerizasyon
(3)  Parafin ve naften dehidrojenasyon, dehidrosiklizasyon

'asit' ve 'metal', katalizörün aktif ucunu tanımlar.




Örneğin, heksan benzene, heptan toluene, oktan ksilenler karışımına dönüşür.



Naftadan (alternatif hammadde piroliz benzin) benzen, toluen ve ksilenlerin üretildiği tipik bir akım şeması Şekil-2de verilmiştir.

Hammadde önce uygun bir katalizör varlığında hidrojenle reaksiyona sokularak (hidrotreating işlemi) içerdiği sülfür ve nitrojenli bileşiklerden arındırılır, çift bağlı bileşikler (mono-alkenler) doymuş alkanlara dönüştürülür. Benzen halkasının kararlı olaması nedeniyle proses koşullarında benzen hidrojenlenmez.


Buradan alınan akım, 500-525°C 8-50 atmosferde içinde platin (veya renyum) katalizör bulunan bir reaktöre (veya bir dizi reaktör de kullanılabilir) bir gaz atmosferinde verilir; gaz atmosferi olarak, kok oluşmasını yavaşlatmak için hidrojen gazı tercih edilir. Oluşan kok katalizörden ayrılır, katalizör rejenere edilir ve tekrar reaktöre döndürülür. Reaktörden çıkan H2 de reaktöre geri döndürülür.

Reaktörden alınan reformata solvent ekstraksiyon ve distilasyon prosesleri uygulanarak benzen, toluen, karışık ksilenler elde edilir.

Solvent Ekstraksiyon

Solvent ekstraksiyon prosesinde karışım haldeki hidrokarbonlardan aromatik bileşikler çekilir. Akımdaki kirlilikler sadece ekstraksiyonla uzaklaştırılamaz, bu nedenle gerektiği hallerde sıvı-sıvı ekstraksiyonu ve ekstraktif distilasyon prosesleri birarada uygulanır. Ekstraksiyonda dietilen glikol, tetraetilen glikol veya sülfolan gibi aromatik bileşikleri seçici bir solvent kullanılır. Solventin kaynama noktasının, daha sonra aromatikleri ayırmak için yapılan distilasyon işlemlerinde kolaylık sağlaması bakımından yüksek olması gerekir.

Reformat splitter kolonu tepe fraksiyonu solvent ekstraksiyon ünitesine verilir; burada bir solventle ekstrakt edilerek içerdiği aromatikler (çoğunluğu benzen ve toluen) ekstakt fazına çekilir ve ayırma kolonlarına gönderilir. Tepeden aromatik bileşikler içermeyen rafinat akımı çıkar. Aromatik ekstrakt, eser miktarlardaki olefinlerin uzaklaştırılması işleminden sonra farksiyonlama kısmına gönderilerek benzen kolonundan ve toluen kolonundan yüksek saflıklarda benzen ve toluen elde edilir. Toluen kolonunun dibi C8+ ürünlerdir; bunlar ksilen kazanma ünitesine verilir.

Solvent ekstraksiyon ünitesinden çıkan tepe ürünü rafinat rafine edilerek parafinik solventler elde edilir; bunlar benzine karıştırılır, etilen üretiminde hammadde olarak kullanılır; ekstraksiyon solventi resaykıl edilir.



Şekil-2: Nafta reforming prosesiyle benzen, toluen ve ksilenlerin üretildiği bir konfigürasyon


Distilasyon

Distilasyonlar kısmında önce benzeni, sonra tolueni ve son olarak ta karışık ksilenleri ayıran üç ayrı kolon kullanılır. Toluen satılır, veya kompleks içindeki toluen transalkilasyon ve/veya disproporsinasyon ünitelerine verilerek benzene dönüştürülür. Karışık ksilenler akımında etilbenzen de vardır; bu akım üretilmek istenen ürünler elde edilecek şekilde gerekli ünitelere yönlendirilir. C9 ve daha ağır aromatik bileşikler içeren ksilenler kolonunun dibi diğer distilatlarla karıştırılarak değerlendirilir.


Nafta reformattan alınan tipik bir ürün dağılımı (% ağ.)
Benzen
Toluen
Ksilenler
Toplam aromatikler
8.5
26.3
26.1
74.3


İlave proseslerle reformattan alınan ürün dağılımı elde edilmek istenen ürünlere yönlendirilebilir; bunlar arasında toluen hidrodealkilasyon, toluen disproporsinasyon ve transalkilasyon, p-ksilen saflaştırma, izomerizasyon prosesleri sayılabilir. Bu prosesler Şekil-2’de gösterilmemiş, her aromatik için ayrı olarak ele alınmıştır.


3. LPG Dehidrosiklodimerizasyon

Bu prosesle LPG (sıvılaştırılmış petrol gazları) dehidrosiklodimerizasyon reaksiyonuyla 425 0C’nin üstünde doğrudan sıvı aromatik bileşiklere dönüştürülür. Reaksiyon yüksek ve alçak basınçlarda yapılabilir. Düşük basınçta elde edilen aromatikler verimi çok yüksektir; ancak kullanılan katalizör miktarı yüksek basınç prosesine göre yaklaşık iki katıdır. Hammaddede bulunan pentan gibi ağır parafinler katalizörde kok birikmesine neden olacağından önceden uzaklaştırılır.

Reaksiyonlar hafif parafinlerin (propan ve bütan) dehidrojenasyonuyla başlar; oluşan olefinler çok reaktiftir, hızla oligomerizasyon reaksiyonlarıyla daha büyük molekül ağırlıklı ara maddelere, bunlar da siklizasyon reaksiyonuyla halkalı naftenlere dönüşürler. Buradaki üç tip reaksiyon da katalizörler üzerinden yürür. Son reaksiyon naftenlerin dehidrojenasyon ile karşılığı olan aromatik maddelere dönüşmesidir. Reaksiyonlar zincirinde ara maddeler kısmen hidrokrakinge uğradıklarından metan ve etan yan ürünler çıkar. Zeolitik bir katalizör üzerinden propan dönüşümü reaksiyon rotası aşağıdaki gibi gösterilebilir.


Genel reaksiyon şeması aşağıda verilmiştir.


Proses üç temel kısımdan oluşur; reaktörler kısmı (dört adyabatik reaktör, ısıtıcılar, ısı değiştiriciler), katalizör rejeneratör kısmı ve ürün kazanım kısmı.

Hammadde LPG reaksiyon sıcaklığına ısıtılarak birinci reaktöre verilir; burada kendi ağırlığıyla üstten akan katalizörlü ortamda reaksiyonlar başlar. Reaktörler arası geçişlerde şarjın sıcaklığı reaksiyon sıcaklığında olacak şekilde ara ısıtıcılarla kontrol altında tutulur. Son reaktörden çıkan akım bir separatöre gönderilerek buhar ve sıvı fazlar ayrılır. Sıvı kısım bir strippere verilerek C6+ ürünle birarada bulunan hafif doymuş bileşikler ayrılır. Separatörden çıkan buhar fazı sıkıştırılır ve kriyojenik bir ünitede içerdiği hidrojen ( %95 saf), fuel gaz ve reaksiyona girmemiş LPG ayrılır; LPG reaktör kısmına geri döndürülür. Zamanla kok birikmesi nedeniyle katalizörün aktifliği azalır; kısmen deaktive olmuş katalizör reaktörün altından çekilerek rejenere edilir.

Prosesin temel ürünleri benzen, toluen, ksilenler ve ağır aromatiklerdir. Genel olarak hammaddedeki bileşenlerin karbon sayısı yükseldikçe aromatik verimi artar. Düşük basınç prosesinde hammaddenin tümü propan ise verim %61, bütan ise %66 dolayındadır; bütan izomerlerinin verime etkisi yoktur.

Proseste fraksiyonlayarak elde edilen aromatik maddeler yüksek kalitelidir, ilave herhangi başka proseslere (örneğin ekstraksiyon gibi) gerek olmaz.



Şekil-3: LPG Dehidrosiklodimerizasyon prosesiyle aromatikler üretimi


GERİ (petrokimya teknolojisi)
GERİ (hampetrolden petrokimyasallara)