Mevcut Malzemelerin Geliştirilmesi (development of existing materials)

Nanomalzemeler, aynı zamanda, mevcut malzemelerin mekanik özelliklerini geliştirmek için de kullanılabilir; bu durumda nanokompozitler meydana gelir.

Bir örnek, nanokristal malzemelerdir; bunlar, polikristalin (yani, özdeş olmayan fakat oryantasyon olmadan bağlanan birçok kristalden yapılmış) olan ve birkaç nanometre ile 100 nm arasında tanecik boyutlarına sahip malzemelerdir. Buna karşılık, endüstriyel metalik malzemelerde tane büyüklüğü yaklaşık 10 000 nm veya daha fazladır. Bu malzemeler genellikle gelişmiş mekanik özellikler gösterir (tokluk, sertlik, vb.).

Bu neden böyledir? Polikristalin bir malzeme (Şekil), düzenlenmemiş (amorf bölge) bir atomlar "deniz"inde büyük düzenlilik (kristal) ceplerine sahiptir.

Kristal yapılar içinde kusurlar (çatlaklar veya çıkıklar) olabilir. Mekanik strese maruz kaldığında, polikristalin malzemeler kırılabilir, çünkü bu kusurlar çatlakların ilerlemesine izin verir. Çatlakların ve çıkıkların hareketini engellemek için, kafes  içine başka bir malzemenin küçük partikülleri (nano parçacıklar) eklenebilir. Nanokristal malzemeler, genellikle, büyük taneli konvansiyonel malzemelere kıyasla çok daha gelişmiş mekanik, magnetik, elektriksel ve katalitik özelliklere ve daha yüksek korozyon direncine sahiptir.



(A) NaCl yapısı; (B) demir gibi bir polikristalin malzemenin yapısı, (C) SiO2 kristal (kuvars)