Kuantum Sınırlama ve Malzemenin Elektriksel Özelliklerine Etkisi (quantum rest-riction and effect on the electrical properties of material)

Kuantum sınırlama band gap enerjisinin yükselmesine neden olur. Ayrıca çok küçük boyutlarda, enerji seviyeleri kuantifiye edildiğinde metallerde bulunan band fiilen bir band aralığına dönüşür. Bu durum bazı metallerin boyutları küçüldüğünde neden yarıileken olduğunu açıklar.

Kuantum sınırlaması nedeniyle band gap enerjisinin yükselmesi, malzemenin band aralığı tarafından absorblanacak daha çok enerjije ihtiyaç olması demektir. Daha yüksek enerji dalga boyunun daha kısa olmasıdır (mavi şift). Nanoboyutlu malzemelerden emitlenen flüoresans ışığın dalga boyu için de durum aynıdır ve aynı mavi şift meydana gelir. Bu özellik, bir nanoboyutlu yarıiletkenin (kuantum dot) kristalit boyutunun kontrol edilmesiyle bir dalgaboyu aralığında optik absorbsiyon ve emisyon özelliklerinin ayarlanmasını sağlar.



Şekil-1: Partikül boyutu ve band gap enerji arasındaki ilişki; CB: kondüksiyon bandı, VB: valens bandı, LUMO: işgal edilen en yüksek moleküler orbital, HOMO: işgal edilen en düşük moleküler orbital




Şekil-2: Bir bulk yarıiletken, bir kuantum dot ve bir molekülün 
band gap enerjisi




Geleneksel güneş hücrelerinde (güneş pilleri) teorik verim, absorblanan bir fotonun enerjisi (band aralığını aşan) hızla ısı olarak kaybolduğundan %~33 kadardır. Ancak; kolloidal kuantum dotlarda, çoklu uyarım yaratımı (multiple exciton generation, MEG) denilen alternatif bir proses meydana gelir. Burada fazla enerjinin bir kısmı veya tamamı bir veya daha fazla ilave elektronla kondüksiyon bandını destekler ve güneş hücresinin fotoakımını artırarak verimi yükseltir.

Şekil-3(a) şematik olarak Schottky bariyer kuantum nokta tabanlı güneş pili olarak da adlandırılan metal yarıiletken bağlantıyı göstermektedir. Metalik elektrot ile şeffaf cam substrat üzerine yerleştirilen ITO karşı elektrot arasında sandviçlenmiş kuantum nokta katmanları (nanokristal film) fotoelektrolit olarak davranır. 3 (b)'deki bant diyagramında, QD filmine yük transferi nedeniyle bir tükenme bölgesi bulunur; metaldeki yüksek elektron yoğunluğu dolayısıyla (~ 1022 cm-3), çökme,  hücrenin kendi tarafında göz ardı edilebilir.


Şeki-3: (a) Schottky bariyer kuantum nokta bazlı güneş pili, (b) Schottky güneş pili bant diyagramı



Şekil-4: MEG ile rekabet edebilen prosesler (sarı oklar atık enerjiyi gösterir); (a) fonon emisyon, (b) yüzey durumuna elektron transferi, (c) Auger relaksasyon (elektronların fazla enerjisi boşluğa transfer olur, valens bandın yoğun band yapısı nedeniyle fonon soğuması hızlanır), (d) vibrasyonal kaplingle enerjinin yüzey ligandlara transferi