Işığın Madde ile Etkileşimi (interaction of light with matter)

Bir malzemenin "rengi", ışık ve obje arasındaki etkileşimin bir fonksiyonudur. Malzeme belirli dalga boylarındaki ışığı absorblarsa, bu renkler yansıyan ışıkta görülmez, sadece yansıyan dalga boyları gözlerimize ulaşır; bu da objenin belirli bir renkte görünmesini sağlar. Örneğin, yapraklar yeşil görünür, çünkü bir pigment olan klorofil, tayfın mavi ve kırmızı renklerini absorplar, yeşili yansıtır.
Genel olarak bir malzeme üzerine gelen ışık (I), malzeme tarafından geçirilir (T), absorblanır (A) veya yansıtılır (R).

I = T + A + R

Malzemenin boyutu küçültüldüğünde ışığın saçılması (S), rengine (veya şefaflık, transparans) etki eder.

Refleksiyon, R: Düz bir yüzeye çarpan ışığın orijinal ortama geri dönmesidir. Gelen dalga ile yansıyan dalga aynı düzlemdedir.

Absorbsiyon, A: Absorbsiyon enerji transformasyonuyla ilgili bir prosestir. Substansın enerji seviyeleri absorblanan ışığın dalga boylarını tayin eder. Absorbsiyon moleküler bir fenomendir, substansın kimyasal kimliğine ve yapısına dayanır (cluster veya moleküllerin boyutuna değil) ve elektronik geçişler, vibrasyonlar, rotasyonlarla ilgilidir. Spesifik elektronik geçişleri olan kromoforlar ve fluroforlar tipik organik örneklerdir.

Şeffaf olan katı, sıvı, veya gaz gibi tabakalardan geçen ışındaki bazı frekanslar, absorbsiyon olayı sonucunda, seçimli olarak tutulurlar. Burada örneği oluşturan atomlar veya moleküllere elektromagnetik enerji transfer edilir; tanecikler düşük bir enerji halinden daha yüksek enerji hallerine veya "uyarılmış hallere" geçerler. Oda sıcaklığında maddelerin çoğu en düşük enerji seviyesindedirler. Bu, "temel hal"dir. Absorbsiyon, taneciklerin temel halden, yüksek enerjili hallere geçmesiyle ilgilidir.

Atomlar, moleküller veya iyonların belirli sayıda enerji seviyeleri vardır. Işının absorblanması için uyarıcı fotonun enerjisinin, absorblayan taneciklerin temel halleri ve herhangi bir uyarılmış hali arasındaki enerji farkına eşit olması gerekir.

Transmisyon, T: Transmisyon ışığın bir malzemeden geçebilme yeteneğidir.

Işının, şeffaf bir madde içindeki ilerleme hızının vakumdakinden daha düşük olduğu deneysel olarak gözlenmiştir. İlerleme hızı ayrıca ortamdaki atomların, iyonların veya moleküllerin cinslerine ve konsantrasyonlarına da bağlıdır.

Transmisyona neden olan etkileşim, ışının elektrik alanının değişmesiyle açıklanabilir. Değişen elektrik alanı, ortamda bulunan taneciklerin bağlı elektronlarının dalgalanmalarını ve her bir taneciğin polarize olmasını sağlar. Işının absorblanmaması koşulu ile tanecikler polarizasyon enerjisini çok kısa bir süre (10-14–10-15 saniye) tutarlar ve değişikliğe uğratmadan tekrar çıkarırlar; tanecikler de orijinal durumuna dönerler.

Saçılma, S: Saçılma, ışın bir yüzeye çarptığında gelen ışının dalga boyuyla kıyaslanabilen boyutta bir olgudur; bu nedenle, küme (cluster) boyutuna, kümenin kırılma indisine ve süspansiyon ortamının kırılma indisine bağlı fiziksel bir prosestir. Saçılma, sadece fiziksel bir etkileşimdir; enerji transformasyonu gerçekleşmez, enerji birçok yöne yönlendirilir. Gelen ve giden ışığın dalga boyu aynıdır. Işık, kolloiddeki kümelere çarptıktan ve bir kez yönlendirildikten sonra, başka bir kümeyle karşılaşabilir ve tekrar yönlendirilebilir. Maksimum saçılma, küme boyutunun iki katı büyüklükte dalga boyları için gerçekleşir.

Bir maddeden ışın geçerken maddenin iyonları, atomları veya molekülleri ışının enerjisini çok kısa bir süre tutarlar ve polarize olurlar; 10-14 –10-15 saniye gibi bir süre sonra tanecikler tuttukları enerjiyi bırakarak orijinal durumlarına dönerler. Bırakılan ışın her yöndedir. Tanecikler, ışının dalga boyundan daha küçük ise, orijinal yönde ilerleyen ışının dışındakilerin hemen hemen tamamı yok olur.

Elastik Saçılma; Rayleigh Saçılması: Işının dalga boyundan daha küçük dalga boylu taneciklerin neden olduğu saçılmaya "Rayleigh Saçılması" denir; şiddeti, taneciklerin büyüklüğüne ve polarize olabilmesine, ayrıca ışının dalga boyunun dördüncü kuvvetinin tersine bağlıdır. Rayleigh saçılması, saçılan fotonların enerjileri değişmediğinden elastiktir; Gelen fotonun enerjisi, atomu uyarılmış bir seviyeye geçirmek için çok küçüktür.

Ortamdaki tanecikler ışının dalga boyu ile kıyaslanabilir boyutlarda olursa saçılma, Tyndall etkisi veya bulanıklık şeklinde gözlenebilir. Tyndall etkisi (Tyndal saçılması da denir), küçük partiküller (bir kolloidteki partiküller veya toz veya sis gibi) tarafından ışığın saçılmasındandır.