Yakıtlar (fuels)

1900’lerin ilk yıllarına kadar benzin, hampetrolden distilasyonla gazyağı elde edilirken çıkan bir atık maddeydi. İç yanmalı motorların keşfi petrol ürünlerine olan gereksinimi artırdı.. Daha sonra benzin ve dizel yakıtlarıyla çalışan çiftlik araçları yapımına yönelindi ve bunların kullanımı yaygınlaşarak ziraatta yüksek verimlere ulaşıldı. Petrolün keşfi ve hızla gelişen rafinasyon yöntemleriyle üretilen yakıtlar, 1950 yıllarına kadar dünyadaki en önemli yakıt olan kömürün yerini almaya başladı.

Yakıtlar iki genel sınıfta toplanabilir

·         Geleneksel (veya konvansiyonel) yakıtlar
·         Alternatif yakıtlar

Geleneksel yakıtlar fosil yakıtlar olarak bilinen petrol bazlı ve kömür bazlı yakıtlardır.

Petrol bazlı yakıtlar:

·         Doğal gaz
·         LPG; sıvılaştırılmış petrol gazları
·         Benzin; motor benzini ve uçak benzini
·         Jet Yakıtları ve gazyağı
·         Dizel yakıtları ve fuel oiller

olarak gruplandırılabilir.

Alternatif yakıtların gündeme gelmesi 1970’li yıllardaki petrol kriziyle başladı, zamanla çevre koruma  ve sağlık yönetmeliklerinin devreye girmesiyle paralel olarak da geliştirildi. Günümüzde alternatif yakıt olarak kabul edilen yakıtlar aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • Doğal gaz
  • LPG; sıvılaştırılmış petrol gazları
  • Sentetikyakıtlar
  • Hidrojen
  • Biyoyakıtlar
  • Elektrik,
  • Kömür-bazlı sıvı yakıtlar

Alternatif yakıtların bazıları konvensiyonal yakıtlara benzerler ve konvensiyonal motorlarda, yakıt sisteminde çok küçük değişikliklerle veya herhangi bir değişikliğe gerek olmadan kullanılabilirler. Alternatif yakıtların bazıları ise farklıdır; kullanılan motorlar ve yakıt sistemleri tamamen değişiktir.

Doğal gaz ve LPG ‘Yakıtlar’ bölümünde, ve sentetik yakıtlar, hidrojen ve biyoyakıtlar ‘Alternatif Yakıtlar’ bölümünde ele alınmıştır. Elektrik ve kömür-bazlı sıvı yakıtların incelenmesi bu kitabın kapsamı dışında bırakıldı.